Bitcoin'in ünü artıkça hakkındaki tanımlamalardaki yanılgılar da artıyor aynı zamanda. Bitcoin'i bir yatırım aracı olarak görüp, bitcoin nedir, ne değildir araştırması yapan kullanıcılar genelde ağır para kayıpları görüyorlar. Hata elbette, borsadaki gibi yanlış hamleyi yapmak gibi geleneksel durumlarla ilgili değil. Hata, Bitcoin'i bir 'para birimi' veya 'dijital para birimi' olarak algılamada. Basit olarak Bitcoin'i anlatmak gerekirse; bitcoin bir veri işleme diyetidir. Yani siber dünyada bulunan her TB veri, bitcoin hissedarları tarafından paraya çevriliyor. Bilgisayarınızdaki işlemciler, grafk işlemcileri, uydu sisteminizdeki veri alış verişleri, kısacası internetin olduğu her yerde veri madenlenip bu veriler paraya dönüştürülüyor. Telefon konuşmalarımız dahil...
Sık sorulan sorulardan bir tanesi de; 'Bitcoin'e nasıl başlarım" ve "Bitcoin nasıl kazanırım" sorusu. İyi bir bitcoin hissedarı olabilmek adına öncelikle minimum 16 GB belleğe sahip ekran kartı ve sizi asla yarı yolda bırakmayacak bir bilgisayar soğutma sistemi gerekiyor. Zira eğer birt bitcoin hissedarı olmak istiyorsanız gününüzün birçoğunu bilgisayarın başında geçirmeniz gerekiyor.
Elbette kullandığınız her bitcoin'in kendince birimleri bulunuyor. 1 e-coin'den düşük tutarlarlara farklı isimler verildi. Bitcoin için kullanılan birimler millibitcoin için 'mBTC' ; bit ya da microbitcoin için 'µBTC' ve 'satoshi' şeklindedir. Bitcoin'in yaratıcısı olan satoshinin adının verildiği en küçük Bitcoin birimi yüz milyonda bir bitcoin olan 0.00000001 Bitcoin'e eşittir.
Bir millibitcoin ise 0.001 Bitcoin'e eşittir. Bir mikrobitcoin bir Bitcoinîn bir milyonda biri olan ise 0.000001 Bitcoin'e eşit. Bu tutarlar tamamiyle sizin kaç dolarlık bitcoin aldığınıza göre değişiyor.
Blockchain teknolojisi, aslında her türlü bankacılık işlemini 'işlem' ağırlıklı hale getiren, her türlü para birimini kendi içerisinde şifreleyebilen bir sistem. Ağırlıklı olarak günümüz bilişim şirketleri; özellikle IBM ve Dell gibi finans sektörüne yatırım yapan şirketler, blockchain teknolojisinin en büyük geliştiricileri. Her bitcoin miktarının ve her bir sahip zincirin bağımsız onayını başarmak için kullanılır. Her bir ağ düğünü blok zincirinin kendi kopyasını saklar. Her saatte yaklaşık 6 defa kabul edilmiş işlemlerin yeni bir grubu ve oluşturulan bir blok blok zincirine eklenir ve derhal tüm düğümlere yayınlanır. Bu da Bitcoin sistemine belli bir bitcoin miktarı harcanması durumunda tespit etmeye yarar ve böylece merkez havuzun bulunmadığı bu sistem üzerinde çift ödeme gibi hataların önüne geçmeyi sağlar. Mukaveleli defter işlem harici bulunan fatura aslını ve senetleri kayıt altında tutsa da blok zinciri bitcoinlerin var olduğu tek yer işlemlerin harcanmamış çıktı formudur.
Bitcoin'in bel kemiğini oluşturuyor. Madenciler sürekli olarak yeni yayınlanan işlemleri toplayarak ve onaylayarak blok adı verilen yeni işlem gruplarına yönlendirerek blok zincirini sürekliliğini, bütünlüğünü ve değiştirilemezliğini sağlıyorlar. Aslında, Bitcoin'in en çok kazanan grubu, kendilerine 'miner' denen adamlar. Her bir blok, bir önceki bloğa birleştirme sağlayan ve blok zincirine adını veren SHA-256 hash algoritmasını kullanarak bir önceki bloğun kriptografik özet fonksiyonunu içerir.
Ağın geri kalanı tarafından kabul edilebilmesi için yeni blok POP (Proof of Work) olarak adlandırılan 'Çalışmanın İspatı' içermesi gerekiyor. Proof of work madencilerden bir defa kullanılan sayı anlamına gelen nonce bulmasını ister. Böylece blok içeriği nonce ile birleşince sonuç ağın zorluk hedefinden (difficulty target) sayısal olarak daha küçük hale gelir. Bu proof ağda onaylanan herhangi bir düğüm için kolaydır fakat oluşturması oldukça zaman alır. Güvenli kriptografik özet için madenciler zorluk hedefine ulaşmadan önce farklı birçok düğüm değeri denemeleri gerekebilir.
Her 2016 blokta (Blok başına yaklaşık 10 dakikadan yaklaşık 14 gün), zorluk hedef ağın son performansına bağlı olarak yeni bloklar arasındaki ortalama süreyi on dakikada tutmak için ayarlanır. Bu sayede sistem ağdaki madencilik gücünün toplam miktarına otomatik olarak adapte olur.
BITCOIN NE KADAR YASAL? HANGİ ÜLKELER KABUL EDİYOR?
Bitcoin ABD'de legal durumda. Ayrıca Türkiye, İran, Güney Afrika, Balkanlar bölgesi dışındaki tüm avrupa'da Bitcoin legalliğini koruyor. Çin'de ise ‘tartışmalı' kategorisinde. Elbette nedeni ise Bitcoin Mining konusu ve Çin Halk Bankası'nın Bitcoin'e bakışı.
FED VS BITCOIN!
Fed'in kararları, Fed açıklamaları ve Fed'in küresel raporları da bitcoin'in parasal seyrini tamamen etkiliyor. Buna rağmen, Bitcoin'in protokolleri Fed'in para politikalarından daha saydam, şeffaf durumda. Yani, Bitcoin'in neyi artıracağını, neyin düşüreceğini borsa departmanları ve ekonomistler, daha sağlam tahminlerde bulunabiliyorlar. Bitcoin protokollerini ise daha çok Çin'deki BTCC kurumu etkiliyor. BTCC, kriptolu paralar konusunda değişim programları sağlayan bir platform. Bitcoin-litecoin değişimleri önerebiliyor, ödeme işlemleri oluşturabiliyorlar, bitcoin wallet denen sistemi çalıştırıyorlar. CEO'su Bobby Lee'ye göre Bitcoin en büyük artışını 2013'te yaşadı ve 2017 sonrasında da 2013 değerlerinden daha fazla değer kazanması bekleniyor.