Bulunduğu herhangi bir yere sıkıca tutunup büyüyen, gelişen her tür canlı bitki olarak adlandırılır. Nebat da denir. Bitki, geliştikten sonra üreyen, oluşum ve gelişim sürecinin ardından kuruyarak yaşamını sonlandıran her türü kapsayan bir kelimedir. Ağaçlar, yosunlar, otlar ve benzeri her canlı bitki olarak isimlendirilir. Toprakta yetişen, gelişen, büyüyen her canlı bitki olarak anılır. Bu sebeple bazı sebze ve meyveler de bitki sınıfında kabul edilir.
Nebat, bitki kelimesinin eş anlamlısıdır. İlk anlamına karşılık gelir. Birbirleri yerine bu iki kelimeyi kullanmak mümkündür. Bulundukları yerde sabit kaldıkları için halk dilinde başka tür canlılar için de mecaz anlamıyla kullanılabilir.
Bitki kelimesinin ilk anlamını nebat kelimesi karşılar. Etimolojik olarak kökeni Türkçedir. Halk dilinde sebzeler için de bitki ve nebat sözcükleri kullanılır. Bu sözcükleri içeren birleşik kelimeler de oldukça fazladır.
Nebat, fide, sebze, ot, nebatat, yeşerti ve benzeri kelimeler de bitki kelimesinin eş anlamlıları arasında kullanılır. Eski Türkçe'de, Arapça'da ve Yunanca'da çeşitli karşılıkları bulunur.
Daha büyümemiş, yeni dikilmiş olan bitkilere fide denir. Nebatat, bitki kelimesinin çoğul haline karşılık gelir. Yeşerti kelimesi ise yeşil renkteki toprak bitkilerinin karşılığı olarak kullanılır.
Kelimenin hangi anlamda ve neyin karşılığı olduğunu anlamak için cümle içinde kullanımına bakılmalıdır. Bazı örnek cümleler şunlardır: