YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bitki Islahçılarının Fikri Hakları Antalya’da Masaya Yatırıldı

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) bünyesinde bulunan Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB)’nin Antalya’da gerçekleştirdiği Bitki Islahçı...

Bitki Islahçılarının Fikri Hakları Antalya’da Masaya Yatırıldı

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) bünyesinde bulunan Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB)’nin Antalya’da gerçekleştirdiği Bitki Islahçı ve Diğer Fikri Mülkiyet Hakları Uluslararası Çalıştayı sona erdi.

Çalıştayda fikri hak kullanımında karşılaşılan sorunlar ve çareleri ele alındı.

BİSAB Başkanı Doç. Dr. S. Ahmet Bağcı, TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak toplantının açılışında konuştu.

Çalıştayda bitki ıslahçılarının yararlanabileceği fikri mülkiyet haklar tüm boyutlarıyla irdelendi, bu hakların kullanımına yönelik karşılaşılan veya ileride karşılaşılabilecek sorunlar tespit edilerek çözüm önerileri geliştirildi.

BURAK: YILLARDAN BERİ HAYALİMİZDİ

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, böyle bir çalıştayın yıllardır hayallerinde olduğunu belirterek, “Maalesef bizim mevzuatımız 1980 yılında gündemdeydi. Ancak 2004 yılında bu kanun çıkarıldı. Bitki Islahçıları Hakkı Kanunu 2004 yılında ancak çıkabildi. Ama olsun geç fakat yerinde bir karar. Peşinden hemen 1963 yılında devreye giren bizim Tohumculuk Kanunumuz 1963'ten günümüze kadar neredeyse hiç değişmeden gelmişti. 2006 yılında da Tohumculuk Kanunu çıkararak işte bugün hem sivil bakımdan tohumculuk sektörünün yapılanması açısından, sivil inisiyatifin ele geçmesi açısından çok ciddi mesafeler kat edilmiş oldu.” dedi.

GENÇER: ÖNEMLİ GELİŞMELER YAŞANIYOR

TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer de son 20-30 yıl içerisinde tüm dünyada bitki ıslahı, çeşit geliştirme, bitki sınai haklarının korunması alanlarında önemli ilerlemeler yaşandığına işaret etti. Gençer, “Bitki ıslahı yöntemi ve teknolojilerinde sağlanan bu ilerlemeler birçok yeni ve üstün bitki çeşitlerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu esnada bitki ıslahı ve çeşit geliştirme faaliyetlerinin yoğunluğu ise zaman içerisinde kamu araştırma kuruluşlarından özel şirketlere doğru kaymıştır.” diye konuştu.

ÇALIŞTAYDAN NOTLAR

Çalıştayın ilk gününde açılış konuşmalarının ardından yurt dışından 3, yurt içinden de 3 uzman söz aldı, fikri haklar ile ilgili örnek uygulamalardan söz etti. Etkinlikte BİSAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Vehbi Eser’in yönettiği sunumlara da yer verildi.

2 gün süren çalıştayın son gününde 3 alt başlıkta (Genetik Kaynaklara Erişim Ve Kullanımı, Bitki ve Genlerin Patentlenmesi, Çeşit Hat Devri ve Uygulamalarda Karşılaşılan Sorunlar) komiteler oluşturulup bu komitelerde dillendirilen görüşler raporlar haline getirildi. Tüm grupların katıldığı toplantıda tartışmaların ardından sonuç raporu yayımlandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler