ANKARA (ANKA) - -Türk Farmakoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Melli, bitkilerden elde edilen çeşitli ürünlerle ilgili "doğal maddeler olduğu için hiç zararlı etkileri yoktur" gibi bilimsel olmayan görüşler ileri sürüldüğüne dikkat çekerek, "Eczanelerin dışında çeşitli marketlerde ve satış mağazalarında satılan bazı bitkisel ürünlerin ciddi yan etkiler yaptığı, hatta ölümlere neden olduğu bildirilmiştir" dedi.
Farmakoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Melli, "Bitkilerden ilaç elde edilmesi ve bitkilerin ilaç olarak kullanılması" başlıklı makalesinde, modern tıpa alternatif olarak Türkiye'de de gittikçe yaygınlaşan bitkilerle tedavi yöntemi konusunda uyarılarda bulundu. Melli, çeşitli bitkilerin çiçeklerinden, yapraklarından, kabuklarından veya diğer kısımlarından değişik yöntemlerle elde edilen genelde sıvı şeklindeki ürünlerin, kanserden diyabete kadar, neredeyse her türlü hastalığın tedavisinde kullanıldığını söyledi. Türkiye'de son zamanlarda gerek yazılı ve gerekse görsel basında bitkilerden elde edilen çeşitli ürünlerin (çekirdek, ekstre vb.) çok çeşitli hastalıklar için önerildiğinı" yazan Melli "Aktarların, neredeyse, doktor ve eczacıların yerini aldıkları görülmektedir. 1980'li yıllarda zakkum ile başlayan bu olay, gittikçe tehlikeli bir boyuta sürüklenmektedir" dedi.
Melli, bitkilerden ilaç hammaddesi elde etmeden, bitkisel ilaç haline getirilmeden, etkililiği, güvenliliği, kalitesi ve standartizasyonuyla ilgili hiçbir çalışma yapmadan ilaç yerine kullanılmasının toplumda çok önemli sorunlar yarattığını vurguladı. Melli, "Zakkum olayında insanların planlanan tedavilerini bırakıp, zakkum ekstresiyle tedavi olmaya çalıştıklarını biliyoruz. Bunun ötesinde, bitkisel maddeler fahiş fiyatlarla vatandaşlarımıza satılabilmektedir. Bu bağlamda ‘bitkilerden ilaç elde edilmesi' ve ‘bitkisel ilaç' kavramları ile ‘bitkilerin ilaç olarak kullanılması' kavramlarını çok net olarak birbirinden ayırmak gerekir" görüşüne yer verdi.
BİTKİLERİN İLAÇ OLARAK KULLANILMASININ OLUMSUZ ETKİLERİ
Bitkilerden elde edilen çeşitli ürünlerin kullanılışıyla ilgili olarak "bu ürünler doğal maddeler olduğu için hiç zararlı etkileri yoktur" gibi bilimsel olmayan bir görüş ileri sürüldüğünü belirten Melli, şunları kaydetti:
"Bu görüş kesinlikle doğru değildir. "Dietary supplement" başlığı altında eczanelerin dışında çeşitli marketlerde ve satış mağazalarında satılan, bazıları bitkisel olabilen gıda katkı maddelerinin bir kısmının ciddi yan etkiler yaptığı, hatta ölümlere neden olduğu bildirilmiştir. Yine son zamanlarda zayıflama çaylarıyla ilgili ortaya çıkan istenmeyen etkilerden bahsedilmektedir. Ülkemizde bu konuda veri olmamasına karşın, sağlık kayıtlarının düzenli olduğu ülkelerde, bu konuda bildirimler bulunmaktadır. Bu nedenle, bu ürünler için kullanılan 'çok faydası olmasa dahi, en azından zararı olmaz' değerlendirmesinin doğru bir yaklaşım olmadığını vurgulamak gerekir."
Türkiye'de vatandaşların ilaca ve hekime ulaşmakta yaşadığı zorlukların, tedavideki etkililiği ve güvenliliği konusunda hiçbir somut kanıt bulunmayan bitkisel ürünlerin kullanımını yaygınlaştırdığını bildiren Melli, Sağlık Bakanlığı'nın ve meslek odalarının bu tür tedavi yaklaşımı sergileyenler konusunda dikkatli olmaları ve gerekli idari ve cezai işlemleri yapmaları gerektiğini vurguladı.