YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

‘bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği 36. Olağan Genel Kurulu’

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Hedefimiz bitkisel yağ sektörünün büyüyerek ülkemizin ihtiyaçlarını karşılayacak hale...

‘bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği 36. Olağan Genel Kurulu’

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Hedefimiz bitkisel yağ sektörünün büyüyerek ülkemizin ihtiyaçlarını karşılayacak hale gelmesidir. Bu bağlamda yağlı tohum ekim alanlarını mutlaka artırmalıyız. Bitkisel yağ üretiminde 10 yıllık, 20 yıllık, 50 yıllık projeksiyon yapabilmeliyiz” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği’nin 36. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Bakan Yazıcı, bitkisel yağların; gıda, enerji ve kimyasal sektörlerde yoğun olarak kullanılan ve tüketimi sürekli artan stratejik bir ürün olduğunu belirterek, dünyada 2011-2012 üretim sezonunda 440 milyon ton düzeyinde yağlı tohum ve 155 milyon ton seviyesinde bitkisel yağ üretiminin gerçekleştiğini söyledi.

Türkiye’nin, yağlı tohumlarda üretici ülkeler arasında yer aldığını dile getiren Yazıcı, “2012 yılında ülkemizde; 1,47 milyar dolar değerinde yağlı tohum ve 1,55 milyar dolar değerinde bitkisel yağ ithalatı yapılmıştır. Yine 2012’deki ihracatımız ise; 182 milyon dolar değerinde yağlı tohum; 1 milyar dolar değerinde bitkisel yağ ihracatı biçiminde olmuştur” dedi.

LİSANSLI DEPOCULUK

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak bitkisel yağ üretimi ve yağlı tohumlar için önemli bir yer tutan “lisanslı depoculuk” çalışmalarını başlattıklarını hatırlatan Bakan Yazıcı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2011 ve 2012 rakamlarına göre; Türkiye’nin bitkisel üretiminin yıllık 135 milyon ton civarında olduğunu belirterek, “Bu üretimin yaklaşık yüzde 50’sine tekabül eden önemli bir bölümünü hububat, bakliyat, pamuk, fındık, yağlı tohumlar, zeytin, zeytinyağı oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.

Ürünlerin ticaretinde üreticiler, sanayiciler ve tacirlerin farklı sorunlar yaşadığına dikkat çeken Yazıcı, sorunların aşılması için 2 ayaklı bir sistemle çözüm getirdiklerini söyleyerek, “Bunlardan birincisi profesyonel ve standardize edilmiş depolama sistemleridir. İkincisi ise bu depolarda saklanan ürünlerin piyasaya ihtisaslaşmış borsalarca arz edilmesidir. Bu sistemlerin tam anlamıyla işlemesiyle; üretici, sanayici, tüccar ve devlet açısından tarımsal ürün piyasasında etkin ve verimli bir sistem mümkün olacaktır” ifadesini kullandı.

BİTKİSEL ATIK YAĞLAR

Son yıllarda, tahıl ve yağlı tohumların gıda ve yem olarak kullanımlarına bioyakıt üretimi için de talep eklendiğini dile getiren Bakan Yazıcı, biyodizel üretiminde en kritik maliyetin, hammadde yağ maliyeti olduğunu bildirerek şöyle devam etti:

“Atık bitkisel yağlar uygun teknolojiler ile yağlı tohumlarda olduğu gibi biyodizele dönüştürülebilmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 1,5 milyon ton bitkisel yağ tüketilmektedir. Özellikle kızartma işlemlerinden sonra 300-350 bin ton civarında kızartmalık atık bitkisel yağ oluştuğu tahmin edilmektedir. Bu yağlar çoğunlukla kullanıldıktan sonra kanalizasyona dökülmektedir. Evsel atık su kirliliğinin yüzde 25’i bu atık yağlardan kaynaklanmaktadır. Kullanılmış kızartmalık yağlar yer altı sularının kirlenmesine de neden olmaktadır. Kirlenen yer altı sularını temizlemek çok pahalı ve zor bir iştir.”

Yazıcı, bazı belediyelerin “atık yağ” toplamak konusunda çalışmaları olduğunun altını çizerek, “2008 verilerine göre ülkemizde sadece 2 bin 500 ton atık yağ geri kazanılmıştır. 1 litre yağ, 1 milyon litre suyu kullanılamaz hale getirmekte; yine 1 litre atık yağ, 5 milyon litre suyu içilemez duruma getirmektedir” dedi.

“Geri dönüşebilir atıklar konusunda hem devlet kurumları, hem sivil toplum kuruluşları, hem de bireysel olarak daha dikkatli çalışmak zorundayız” diyen Yazıcı, “Adımlarımızı bugünden ne kadar dikkatli atarsak yarının Türkiye’si o kadar güzel ve yaşanabilir bir ülke olacaktır” ifadesini kullandı.

BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜNDE HEDEFLER

Türkiye’nin; GAP, DAP ve KOP gibi dev projelerle, dünyanın tahıl ambarı olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini vurgulayan Yazıcı, “Türkiye tarihinde hiç görmediği derecede yollara, okullara, hastanelere, üniversitelere, hızlı tren yolu hatlarına, büyük enerji projelerine kavuşuyor. Üreten, ihraç eden, istihdam eden, büyüyen bir Türkiye yükseliyor. OECD'nin açıkladığı Gelir Dağılımı Raporu'na göre Türkiye, tüm OECD ülkeleri içerisinde gelir dağılımını en hızlı düzelten ülkedir” şeklinde konuştu. Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, “Temel hedefimiz; güven ve istikrar ortamında serbest rekabet şartlarında ekonominin büyümesi” diyerek şunları kaydetti:

“Bu bağlamda hedefimiz bitkisel yağ sektörünün de büyüyerek ülkemizin ihtiyaçlarını karşılayacak hale gelmesidir. Bitkisel yağ üretimi ve ticareti Türkiye’nin geleceğinde, bugünkünden çok daha önemli bir ekonomik faktör olacaktır. Yağlı tohum ekim alanlarını mutlaka artırmalıyız. Bitkisel yağ üretiminde 10 yıllık, 20 yıllık, 50 yıllık projeksiyon yapabilmeliyiz.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler