Güzellik için doğadaki nimetler bunlarla sınırlı değil. Avokado, içerdiği yağ asitleri ve vitaminler sayesinde değerli doğal besinler listesinde yer alıyor. Deriyi kurumaktan koruyor. Özellikle, duyarlı, kuru, yıpranmış ve yaşlanmış ciltleri iyileştiriyor ve güçlendiriyor. Zencefil deriyi yağdan arındırıyor, iltihapları yatıştırıyor Çatlakların ve küçük yaraların iyileşmesini hızlandırıyor. Doğal Ürün uzmanı Volkan Kurt’tan yine doğal güzellik tüyoları..
Pürüzsüz cilt, güzel saçlar. Kırışıksız bir yüz… Her kadın bunların peşinde.. Bizler doğanın bize sunduğu bitkiler, ve bitkisel yağlar gibi ürünlerle ilgileniyoruz. Ve gerçek güzelliğin bu yolla geldiğine inanıyoruz. Bir sürü kozmetik ürün içindeki kimyasal maddeler nedeniyle zararlı. Ama insanların çoğu bunu bilmiyor. Buradan her zaman yazıyoruz. Doğal olandan şaşmayın diye.
Cilt bakımı için doğal malzeme size dosttur. Bunları bilen kadınlar ta geçmişten bu yana gelen formülleri seve seve ve güvenle uyguluyorlar. Kusursuz bir cilt için yapacağı losyon veya maske için aktardaki şifalı bitkilere başvuruyorlar. Ya da buzdolabındaki bir meyve ile bir maske yapabiliyorlar.
Bu yazıda size bitkisel yağlardan söz edeceğiz. Şifalı bitkilerin yağlarının kullanımı çok önemli. Ama kaliteli yağların kullanımı şart. Gerçek güzellik için doğaya başvurmaktan kaçınmayın. Doğa size ona güvenmenizin bedelini mutlaka verecektir. Bu konuda Herbalium’a danışabilirsiniz. Ayrıca her zaman en çok ilgilendiğiniz korulardan biri olan "şifalı bitkilerle kalıcı zayıflama" için de her türlü sorunuzu maille veya telefonla yöneltebilirsiniz )
- Jojoba yağı: Meksika kökenli bir ağaççığın meyve çekirdeklerinden elde ediliyor. Jojoba yağı, oda sıcaklığında sıvıya dönüşen bir balmumu. Yağı kimyasal olarak cildimizin ürettiği sebum yağına çok benziyor. Cilt tarafından çok kolay emilen bitkisel yağlardan. Bu yüzden, pek çok saç ve cilt bakım ürünlerinin üretiminde kullanılıyor. Hassas cilde sahip insanlar için mükemmel. Cildi yumuşatıyor. Saça uygulandığında parlaklığını arttırıyor..
Aynı zamanda ciltteki kırışıklıkları azaltma ve yeni cilt hücrelerinin büyümesini hızlandırma etkisine sahip.
- Soya yağı: Soya fasulyesinin yağı, yüksek oranda içerdiği lesitin ve A Vitamini göz önünde bulundurularak cilt bakımında kullanılan öteki yağlara eklenebilecek en değerli yağlardandır. Cildin beslenmesinde önemlidir
- Bademyağı: Acı ve tatlı badem çekirdeğinin karışımından, ama bazen de yalnızca tatlı bademden elde edilir. Bademyağı kullanışlıdır. Özellikle duyarlı, kuru ve çatlak ciltleri çok olumlu etkiler ve pürüzlerini alır. Bebeklerde de kullanılabilir.
- Hintyağı: Müshil ilacı olarak bilinir. Kendine özgü kokusu nedeniyle kozmetiklere katkı biçiminde, az miktarlarda kullanılır. Özellikle saçları güçlendirmede başarıyla kullanılabilir.
- Kabak çekirdeği yağı: Kabak çekirdeğinin faydaları çok. .Bu yağda bol oranda E vitamini var. Bilindiği gibi E vitamini hücre zarının okside olarak erken bozulmasına engel olan ve dolayısıyla hücre zarı ve hücreyi sağlıklı
bir özelliğe sahip. Bu maddeyi yeterli oranda aldınız mı geç ihtiyarlıyor ve ihtiyarlığınızda genç bir ihtiyarlık dönemi
geçiriyorsunuz. Cildi düzgünleştiren, yumuşatan ve yaşlanmasını yavaşlatan kabak çekirdeği yağı ile cildinize haftada bir parmaklarınızla kompres yapmak, aynı zamanda gençlik kürü yapmak anlamına gelir!
- Zeytinyağı: Kaliteli sızma zeytinyağı klasik bir kozmetik katkısıdır. Cilde derinlemesine işler, normalleştirir ve kendini yenileyebilmesine yardımcı olur
Kuru ve sorunlu ciltler için bitkisel yağlardan özel bir karışım
Cildiniz için bitkisel yağlardan oluşan bir karışım önermek istiyorum. Bu karışımla yağların güzellik mucizesini daha iyi anlayacaksınız. Özellikle kuru olan ve bu soğuklarda iyece kuruyan ve çatlayan ciltler için özel bir karışım:
Malzeme olarak, 2 çorba kaşığı badem yağı, yarım kahve fincanı kakao yağı, 2 çorba kaşığı soya yağı, 1 çorba kaşığı bal mumu, 2 çorba kaşığı portakal çiçeği suyu, yarım çay kaşığı boraks, 5 damla portakal çiçeği özü gerekli.. Önce bu yağları hafifçe ısıtıp hepsini birbirine karıştırın. (Ancak kakao yağını ayrıca eritin.) Ve kakao yağını da yağlara ekleyin. Balmumunu eritin ve karıştırın. Yağlara yavaşça ilave edin. Boraksı portakal çiçeği suyunda eritin. Ve bun da değer malzemelerle karın.. Soğuyunca portakal çiçeği yağını da katın. Bu karışım soğuduktan sonra bir cam kaba koyun ve ağzını kapatın. Sabah akşam cildinize sürebilirsiniz. Düzenli kullanımda kusursuz bir cilde sahip olduğunuzu göreceksiniz.. .
Cilde iyi gelen şifalı bitkiler
Yağların kullanılmasını yanısıra bitkilerin suda demlenmiş hali de güzellik için harikalar yaratır. Örneğin, ceviz yaprağı, yağlı ve temiz olmayan ciltlerde ve yağlı saçlarda kullanılabilir. Ihlamur, deri dokusunu güçlendirir ve yeni hücre oluşumunu destekler. (Ancak ,kuru ve duyarlı deriler için uygundur.) Isırganotu, derinin kan dolaşımını hızlandırır. Yağlı saçlara ve kepeğe karşı kullanılabilir. Kekiğin dezenfekte gücü çok yüksektir. Özellikle sağlıksız ve iltihaplanmaya yatkın deri için önerilir. Oğulotu, sinir sisteminin yanı sıra deriyi de genel anlamda yatıştırır.
Avokado ise içerdiği yağ asitleri ve vitaminler sayesinde değerli besinler listesinde yer almaktadır. Deriyi kurumaktan korur ve özellikle, duyarlı, kuru, yıpranmış ve yaşlanmış derileri iyileştirir ve güçlendirir. Zencefil deriyi yağdan arındırır, iltihapları yatıştırır, çatlakların ve küçük yaraların iyileşmesini hızlandırır.
Gelelim eterli yağlara.. Bu yağlar cildi rahatlatıp iyileştirir. Ayrıca yatıştırıcı, uyarıcı, canlandırıcı ve rahatlatıcı etkiler de yaratabilirler. Eterli yağlar, kremlerde, losyonlarda, banyo katkısı veya buhar banyosu biçiminde kullanılır. İşte eterli yağların bazı etkileri:
- Kafur yağı: Kan dolaşımını uyarıcı ve canlandırıcıdır.
- Rezene yağı: Dezenfekte edici, yatıştırıcı ve güçlendiricidir.
- Nane yağı: Metabolizmayı uyarıcı, dezenfekte edici ve kan dolaşımını uyarıcıdır.
- Karanfil yağı: Cildi yatıştırır ve dezenfekte eder.
- Lavanta yağı: İltihaplanmayı önleyici, yatıştırıcı ve hücre yenileyici.
- Limon yağı: Dezenfekte edicidir. Kırılmaya eğilimli tırnakların bakımında kullanılabilir.
Kırışıklık İçin bir Maske
Yarım elmayı rendeleyerek iyice ezin ve içine 2 kaşık kaymak katıp tekrar ezin. Yüzünüze sürüp 15 dakika bekletin. Daha sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayın ve nemlendirici krem sürün.Kaymak cildinize esneklik kazandırır ve nemlendirir. Elma ise cildin diri kalmasını sağlar.(Haftada bir kez uygulayabilirsiniz.) Ayrıca bol bol elma yemek cildimiz için çok faydalıdır.
Doğallık yaşamınızdan hiç ayrılmasın
Sevgilerle
Volkan Kurt
Herbalium
volkankurt2006@mynet.com