YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bitlis’te grip salgını

Bitlis'te aşırı soğuklar yüzünden grip salgınının baş gösterdiği bildirildi. Salgın hastalık nedeniyle çok sayıda hastanın...

Bitlis’te grip salgını

Bitlis'te aşırı soğuklar yüzünden grip salgınının baş gösterdiği bildirildi. Salgın hastalık nedeniyle çok sayıda hastanın hastaneye başvurduğunu belirten Özel Tatvan Can Hastanesi Dahiliye Uzmanı M. Hanifi Kılıçaslan, kentte son birkaç haftadır grip salgınının yayıldığını söyledi.

Yüksek ateş ve öksürükle başlayan grip salgınından en çok yaşlıların etkilendiğini aktaran Dahiliye Uzmanı Kılıçaslan, halk arasında paçavra hastalığı olarak da bilinen gribin kış aylarında birçok insanı olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Gribi atlatmak için bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemine dikkat çeken Kılıçaslan, “Kış hastalıkları içerisinde sayılan grip, en sık ocak, şubat ve mart aylarında zirve yapmaktadır. Kasım ve mayıs ayları arasında da sıkça görülebilmektedir. Hastalığı kolay atlatmak için uygulanacak tedavi kadar hastalanmamak için bağışıklık sistemimizi güçlü tutacak önlemler almak da önemlidir. İnsanlar bu konuda geçmişe kıyasla daha bilinçli davranmakta, hastalık belirtilerini göstermeden tedbirler almaktadırlar.” dedi.

Salgından daha çok yaşlıların etkilendiğini anlatan Kılıçaslan, “Acil servise gelen hastaların yüzde 50’si bu salgın bize başvuruyor. Grip salgını genç kesimde fazla etki etmiyor. Çabuk atlatılıyor. Ancak yaşlı kesimde yatağa düşürebiliyor. Vücut direncini kaybettiği için iyileşme süreci uzayabiliyor. Bu sebeple bize bu salgınla başvuran birçok yaşlı hastamızı yatırdık. İlaç ve serum tedavisi uyguluyoruz. grip salgınından korunmak için, grip ya da soğuk algınlığı geçiren kişilerden uzak durmak, sık dokunulan eşyaların sürekli temizlenmesi, ortamın havalandırılması, ellerin sık yıkanması, sağlıklı beslenmek, havaya göre giyinmek, kalabalık ortamlardan kaçınmak gerekiyor.”

“KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DAHA DİKKATLİ OLMALI”

Dahiliye uzmanı M. Hanifi Kılıçaslan, Kronik hastalığı olanların grip salgınına karşı daha dikkatli olmasını uyarısında bulundu.

Grip olan kişilerin çoğu tedaviye ihtiyaç duymadan hafif bulgularla hastalığı en geç 2 haftada tam olarak atlatabildiğine dikkat çeken Kılıçaslan, “Bazı insanlarda ise hastalık daha şiddetli seyretmekte hastanede yatması gerekmekte ve gribe bağlı komplikasyonlar oluşabilmektedir. Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar, 65 yaş ve üzerindekileri, gebeler ve kronik hastalığı olanlarda zatürre, bronşit, sinüzit. Kulak enfeksiyonları gibi komplikasyonlar daha sık görülmektedir. Astım kronik akciğer, kalp ve böbrek hastalarının altta yatan hastalıklarının seyri kötüleşebilir. Genellikle istirahat önerilmekte, bulgulara yönelik tedavi edilmekle birlikte; kronik hastalığı olan risk grubu hastalarda zaman, zaman doktor kontrolünde ilaç kullanılabilmektedir.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler