Bitlis’te ilk defa “Sporun yaşamımızdaki yeri ve önemi” adı altında konferans düzenlendi. Bitlisli Eski Milli Atletlerden Spor Yazarı Serdar Durer tarafından Bitlis Polis Meslek Yüksek Okulu konferans salonunda, polis adayı öğrencilere yönelik düzenlenen konferansta öğrencilere sporun yaşamımızdaki önemi anlatıldı.
Otomasyon ve mekanizasyon ile birlikte masa başında geçen saatlerin ve hareketsizliğin getirmiş olduğu sıkıntıların insan vücudunda birçok olumsuzluğa neden olduğunu anlatan spor yazarı Durer, bu tür olumsuzlukların başında obezite hastalığının geldiğini söyledi.
Sporsuz bir yaşamın hayatımız üzerinde birçok olumsuz etki bırakmakla birlikte, yaşama pozitif bakabilmeyi önlediğine dikkat çeken Durer, “Avrupa'da belli bir yaştan sonra ölenler diri bir şekilde ölüyorlar. Bizim yaşlılarımız ise belli bir yaştan sonra yatalak bir yaşama mahkûm oluyorlar.'' diyerek, şöyle konuştu:
''Avrupa’da sporun önemi sanayi devriminin ardından gelişmeye, kavranmaya başlandı. Aristokrasinin tekelindeki spor, proleteryanın değişimi ile birlikte, tüm kesimlere yayılmaya başladı. Artık Avrupa’da her fabrikanın bir spor kompleksi var. Çalışanlar boş zamanlarında, aileleri ile birlikte, uzmanlar denetiminde spor yapıyorlar. Burada en önemli noktalardan birisi, insanların fiziksel etkinliklerinin arttırılması ile birlikte, diğer insanlara göre hareket azlığına yönelik hastalıklara yakalanma riskinin de azalmasıdır. Bu da sanayi sektöründe doğal olarak daha az işgücü ve işgünü kaybını beraberinde getirmektedir.”
Bugün Avrupa’da spor yapan kişi oranının yüzde 95’lerde olduğunu vurgu yapan Serdar Durer, Türkiye’de ise bu sayının sadece yüzde % 7 ila 9 arasında olduğuna dikkat çekti.
Durer ayrıca, Amerika'da yapılan istatistiklerde ölümlerin yüzde 55'inin kalp-damar rahatsızlıklarından olduğu bilimsel olarak kanıklandığına değinerek, “Bu hastalıkların tedavisi için yılda milyonlarca dolar harcanmaktadır.'' dedi.
Türkiye’de 4 milyonun üzerinde kalp hastası bulunduğunu da belirten Durer, ''Bu nedenle üretici iş gücünde büyük azalma görülmektedir. Bu oran yılda 300 milyon iş gününü buluyor. Ayrıca, bu hastalıklardan oluşan zarar yılda 15-20 milyarı buluyor.'' diyerek, şunları söyledi:
''Bunların dışında hipertansiyona bağlı kalp hastalarının sayısı 300 bine ulaşmış durumdadır. Çeşitli spor aktiviteleri kalp kasını güçlendirir, sonuçta kalbin atım sayısı azalır. Bunun nedeni ise kalp kasının güçlenmesi sonucu kalbin pompalama gücünün ve kan miktarının artmasıdır.
Ayrıca, kaslardaki kılcal damar sayısı da artar. Koroner damar hastalıklarına yakalanma olasılıklarını azaltır. Ayrıca, pulmoner (akciğer) anfizem durumlarında hastaların bazılarının tedavisinde önemli bir etken oluşturur. Bu hastalık akciğerlerinin gücünü azaltır.
Aerobik çalışmalar akciğerlerin inspirasyon (soluk alma) ve ekspirasyon yeteneğini de geliştirir. Dolayısıyla vücudun her bir yanına daha fazla oksijen gitmesi sağlanır. Anfizem de geride kalan sağlam akciğer dokusunun en iyi şekilde kullanılmasını sağlar.”
Konferansı tamamlayan Durer, daha sonra sorulan soruları cevapladı. Katılımcıların sorularını yanıtlayan Spor Yazarı Serdar Durer’e Polis Meslek Yüksek Okulu yöneticileri tarafından konferans anısına bir şilt ve Polis Meslek Yüksek Okulu’nun filaması takdim edildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz