Bitlis'te düzenlenen Said Nursi Sempozyumu, Nurs köyünde düzenlenen etkinlikle son buldu.
Bitlis-Tatvan karayolundaki El-Aman Hanı'nda valilik, belediye, Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) ile Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı işbirliğince düzenlenen sempozyum kapsamında, Nursi'nin doğduğu köy olan Nurs'ta etkinlik yapıldı.
Sempozyumda ortaya çıkan görüşlerin 20 maddelik "Nurs Bildirisi" ile kamuoyuna açıklandığı etkinlikte, sempozyuma katılan akademisyen ve yazarlar köylülerle bir araya geldi.
Bildiride ise Nursi'nin İslam medeniyetinin, hakkı esas aldığı ve insanlar arasında adil paylaşımı öngördüğüne işaret edilerek, şunlara yer verildi:
"İslam, toplumun tamamının, en azından ekseriyetinin huzurunu hedefler. Bunun yolunun ise zekatın uygulanması ve faizin kaldırılmasından geçtiğini belirtir. İslam, sevgi ve kucaklaşmayı hedefler. İnsanlar arasında çatışma ve nefreti reddeder, Müslümanlar arasında din kardeşliğini, insanlık arasındaysa evrensel barışı esas alır. İslam, farklı kültür ve ulusları bir arada yaşatabilme noktasında tarihi tecrübeye sahiptir. İslam, gerek ferdi, gerekse toplumsal ortamlarda yardımlaşmayı esas alır."
Said Nursi'nin, medeniyet inşasında nefsin heveslerine uyulması ve sınırsız taleplerin peşinden koşulmasını uygun görmediğinin kaydedildiği bildiride, ruh ve kalbin tekamülünü esas alan Said Nursi'nin, Müslümanların en önemli vazifesinin ittihad-ı İslam olduğunu, İslam toplumlarının birlik oluşturmalarını önerdiği, bu birliğin de evrensel barışı beraberinde getirdiği kaydedildi.
Bildiride, Nursi'nin, İslam'ın ilmi geleneğini temsil eden medrese ile irfan geleneğinin temsilcisi tekkelerin modern zamanlardaki mektep kurumuyla sentezini önerdiğine değinilerek, "Nursi, Medresetü'z-Zehra adıyla projeleştirdiği bu eğitim sisteminde çok dilliliği savunur. Anadilde eğitimin önemine vurgu yaparak yaşadığı coğrafyada Arapça, Türkçe, Kürtçe başta olmak üzere farklı bölgelerde de farklı dillerin eğitiminin, eğitim kurumlarında verilmesini gerekli görür" ifadeleri kullanıldı.
Nursi'nin, siyasal sistemde halkın iradesinin yönetime yansımasını esas aldığına vurgu yapılan bildiride, şöyle denildi:
"Nursi, bu yönetimin, temel hak ve özgürlükleri koruması gerektiğini söyler. Toplum ve devlete karşı her zaman insan merkezli duruşu önceler. Kapitalizmin ticari bir meta haline getirdiği şefkat kahramanı olan kadının, asli fonksiyonunun annelik olduğunu belirtir. İlmin kadın ve erkek herkese farz olması dolayısıyla kadının eğitimli ve bilgili bir anne olarak topluma daha çok fayda sağlayacağını ifade eder. Gençlerin de İslam terbiyesi ile bilim ve sanata yönlendirilmesi gerektiğini belirtir.
Nursi, yönetimlerde şeffaflığı esas alır, katılımcılığın gereği olan sivil toplum hayatını cesaretlendirici uygulamaları destekler."
Bildirinin sonunda, Bitlis Eren Üniversitesinde "Bediüzzaman Said Nursi Dijital Müze ve Kütüphanesi"nin kurulmasının hedeflendiği, Nursi'nin doğduğu şehir olan Bitlis ile Risale-i Nurları telif ettiği Isparta'nın kardeş şehir ilan edilmesinin arzulandığı belirtildi.
Muhabir: Yunus Okur / Berin Arslan Çetin
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz