Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 yıl önce kaba inşaatı tamamlanan Kızılay-Çayyolu arasında raylı sistemle ulaşımı sağlayacak metro hattının, elektro mekanik sistemine ilişkin çalışma yapılamayınca bu hattaki istasyonlar vatandaşlar tarafından alt geçit olarak kullanılıyor.
TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Karaduman, büyükşehir belediyesinin ulaşım vizyonunda "araç odaklı" sistemin yer aldığını savunarak, Avrupa ülkelerinde ise "yayalara öncelik veren" sisteme ağırlık verildiğini söyledi.
Kızılay-Çayyolu, Keçiören-Kızılay ve Batıkent-Sincan arasında raylı sistemle ulaşımı sağlanmasının, trafikte rahatlama getireceğini belirten Karaduman, katlı kavşaklı ve üst geçit ağırlıklı oluşumların, bir süre sonra trafikte yeni sorunları doğuracağını kaydetti.
Kentte sadece özel aracı olanların yaşamadığının farkına varılması gerektiğini ifade eden Karaduman, şöyle devam etti:
"3 hatta yapılması gereken metro projesine çok geç kalınmıştır. Büyükşehir Belediye Başkanlığı 'kaynak yok' diyor. Kaynağını kendi bütçesinden yaratması gerekirdi. Şu an sadece sistemin yüzde 30'luk bölümünü oluşturan inşaatın bir bölümü bitirildi. Bazı hatlarda istasyon ve tünel yapımında eksikler bulunuyor. Örneğin Çayyolu-Kızılay arasında istasyonlar tamamlanırken, Batıkent-Sincan ile Keçiören-Kızılay hattında istasyon ve tüneller bitirilemedi. Alt-üst gecit ve köprülü kavşaklara
harcanan para ile 3-5 metro hattı yapılabilirdi."Vatandaşların Kızılay-Çayyolu hattındaki istasyonları alt geçit olarak kullandıklarını öne süren Karaduman, "Bakımsız ve kötü görüntüsü de içler acısı bir durum" dedi.
CHP'li Ankara Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Fazıl Güleken de 13,5 yıl önce başlanılan metro projesinde gelinen noktanın, projenin çok gerisinde kaldığını öne sürerek, "3 yıldır Kızılay-Çayyolu, Keçiören-Kızılay ve Batıkent-Sincan arasındaki metroda gelişme sağlanamadı. İstasyonlar yapıldı gerisi inşaat aşamasında kaldı" dedi.Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yetkilileri ise metro inşaatının elektro mekanik aksamının tamamlanabilmesi için gerekli olan kaynağın, Hazine tarafından sağlanamadığı için çalışmaların inşaat aşamasında kaldığını bildirdiler.
Büyükşehir Belediye Başkanlığının maddi imkanlarının yapım çalışması için yeterli olmadığını ifade eden yetkililer, EGO Genel Müdürlüğü bünyesinde gözüken metro çalışmalarının, kurumun önümüzdeki aylarda özelleştirilmesiyle birlikte, yeni gelecek firma tarafından yapılmasının beklendiğini kaydettiler.
AA