HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Biyodizel üreticilerinin ÖTV rahatsızlığı

ADANA (İHA) - Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği (ALBİYOBİR) Genel Başkanı Temel Afacan, Türkiye'de üretilen biyodizele getirilen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yüzünden 181 fabrikanın kapalı, 4 bin 500 işçinin işsiz kaldığını söyledi.

Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay'daki firmaların yetkilileriyle yaptığı toplantının ardından Hiltonsa Oteli'nde basın açıklaması yapan Tamer Afacan, dünya petrol rezervlerinin tükenme noktasına gelmesi, artan fiyatlara çevresel endişelerin de eklenmesiyle stratejik ürün biyodizelin alternatif yakıt haline geldiğini söyledi.
Tarımsal potansiyeli yüksek ülkelerin, dünya borsalarında ham yağ fiyatlarının ham petrol fiyatlarının altında kalmasıyla planlı ve hızlı biçimde biyodizele yöneldiklerine dikkat çeken Afacan, "Biyodizel uygulamalarını doğru yapan Almanya, 4 yılda 5.2 milyon ton kanola üretimine ulaştı. Petrolde sürekli dışa bağımlı Türkiye, boş, nadasa bırakılan veya şeker pancarı ve tütün gibi kota fazlası ekilebilir topraklarıyla neden bu rakamı katlamasın. 40 yıl sonra dünyadaki fosil yakıt rezervlerinin biteceği konuşuluyor. Dışa bağımlılıktan kurtulmak için de biyodizel üretmeliyiz" dedi.

"Yıllık petrol kaçağı nedeniyle vergi kaybının 3-4 milyar dolara ulaştığı dönemde, 15-20 milyon dolar ÖTV bahanesiyle böylesine büyük bir hamlenin baltalanması kabul edilemez" diyen Afacan, şöyle devam etti:

"Türkiye'de üretilen biyodizele getirilen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yüzünden 181 fabrika kapalı, 4 bin 500 işçi, işsiz kaldı. Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 'Biyodizele ÖTV olmaz' sözünü yerine getirmeli ve fabrikalarımız yeniden üretime başlamalıdır. Aksi durum hem ülke ekonomisine, hem çalışanlara, hem de bizlere büyük zarar verecek, milyon dolarlar harcanan tesisler de atıl vaziyette kalacaktır."

Türkiye'nin, topraklarından petrol çıkaramadığını, geçmişteki yakıt kuyruklarını ve kısılan vanayla doğalgazda yaşanan sıkıntıların unutulmaması gerektiğini ifade eden Afacan, "Olağanüstü hal durumunda ithal edecek petrol bulamayabiliriz. Ama topraklarımızda yağ bitkileri yetiştirerek bunu akaryakıta çevirebiliriz. Ancak, planlı bir geçiş süreci uygulanmalıdır. Çünkü daha tohum adaptasyon dahi yapmaya, ne kamu kurumları, ne de sektör zaman bulamadan ÖTV çıkarılarak diyodizel lokomotifi durdurulmuştur. Çevre için, kaçak mazotla mücadele için biyodizel teşvik edilmelidir. Getir tohumunu, götür mazotunu sloganıyla Türk tarımında yeni bir düşünce tarzı olmuştur. AB'nin bile biyodizel ihtiyacını karşılayabiliriz. Hükümetin yağ bitkilerini desteklemesi doğrudur. Ama dünyada biyodizel motorinden yüzde 20 daha ucuzken, bizde yüzde 20 daha fazlaya satılmak istenmesi büyük yanlıştır ve yanlıştan dönülmelidir" şeklinde konuştu.

Biyodizel üreticisi Veli Saygeçitli de bir litre biyodizelin kendilerine yaklaşık maliyetinin 1.222 Ykr olduğuna işaret ederek, devletin koyduğu 0.65 YKr'lik ÖTV'nin, maliyeti büyük çapta artırdığını ve ürünü satamaz hale geldikleri için de üretime ara verdiklerini söyledi. Saygeçitli, "Biz zaten biyodizelin hammaddesini alırken de, biyodizeli satarken de devlete vergi ödüyoruz. Buna bir de ÖTV eklenince üretim yapamaz durama geldik. Devletimiz bu meseleye en yakın sürede makul ve mantıklı bir çözüm bulmalıdır" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler