EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Biyoenformatik ve Genetik mezunları ne iş yapar? Biyoenformatik ve Genetik bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Teknolojinin gelişimi, farklı meslek gruplarının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bilimin gelişmesi için büyük adımlar atılmasını sağlayan teknoloji, genetik bilimine de fayda sağlamıştır. Bu faydalardan biri sonucunda Biyoenformatik ve Genetik bilimi ortaya çıkmıştır. Sayısal bilimlere ilgisi ve bu alanlarda yeteneği olan kişiler meslek seçimlerini bu yönde yaparlar. Biyoenformatik ve Genetik mezunları ne iş yapar, iş imkanları nelerdir?

Biyoenformatik ve Genetik mezunları ne iş yapar? Biyoenformatik ve Genetik bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Biyoenformatik ve genetik çalışmalar kapsamında canlıların genetik şifrelerinin çözülmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilir. Bu şifreler sayesinde biyoteknoloji ve tıp benzeri alanlarda iyileştirmeler yapılır. Bu alanda uzmanlaşmak isteyen kişilerin tercih ettiği bölümlerden biri Biyoenfomatik ve Genetik bölümüdür. İstihdam alanlarının çok oluşu da bu bölümün seçilmesinde geçerli bir kriterdir. Bu bölümde eğitim alan kişiler kamu ya da özel sektörde çalışabilirler. Adli tıptan kozmetik firmalarına kadar birçok iş yerinde çalışma imkânı elde ederler.

Biyoenformatik ve Genetik bölümü nedir?

Temel olarak bilgisayar bilimleri ve biyoloji bilimlerinin bir araya getirilmesi ile kurgulanmış bir bölümdür. Bütün canlılar arasında bulunan temel ve evrimsel ilişkileri inceler. Bu ilişkileri anlamlandırmayı ve açıklamayı hedefler. Biyolojik bilgilerin bilgisayar yardımı ile incelenmesi Biyoinformatik biliminin alanı kapsamındadır.

Bölümün dersleri oldukça zorlayıcıdır. Eğitim sürecinde çok fazla çeşitlilik yoktur. Devletteki kadro atamaları sınırlı olarak yapılır. Ancak yüksek rakamlı maaşlar nedeniyle de tercih edilen bir bölümdür.

Biyoinformatik biliminin işlediği veriler ve buna bağlı olan gen kavramıdır. Her canlı türüne ait olan genler ve genetik elementlerin incelenmesi teknolojinin gelişimiyle daha detaylı olarak yapılmaya başlanmıştır. Biyoenformatik ve Genetik bölümü de bu alanda çalışmalar gerçekleştiren öğrencilerin yetiştiği bir bölümdür.

Bu bölümde, genetik ve biyoenformatik araştırmaların insanlığa faydalı olacak yönlerini öne çıkartmaya odaklı eğitimler verilir. Üniversitelerde elde edilen verilerin açıklanması, anlamlandırılması ve yetkin kişilerce kullanılmasına uygun bir hale getirilmesi hedeflenir. Bölüm, bu alanda yapılan çalışmaları kapsayan akademik bir disiplin içerir.

Bilimsel alanda ana dilde ve yabancı dilde iletişim kurma yetisi, sayısal bilimlerden fizik, matematik, biyoloji ve kimya alanlarında yetkin, ekip çalışmasına yatkın kişiler için uygundur. Bu alanda eğitim almak isteyen kişiler yurt içi ya da yurt dışında eğitim alma şansına da sahiptir.

Biyoenformatik ve Genetik bölümü eğitim süresi kaç yıl sürer?

Dört yıllık bir lisans sürecinde bölümden mezun olunur. Bölüme girebilmek için Temel Yeterlilik ve Alan Yeterlilik sınavlarına girmek gerekliliği vardır. Bu sınavlarda sayısal alanda yeterince puan alma zorunluluğu vardır. Tercih edilen okulun kurallarına bağlı olarak staj yapmak da gereklidir.

biogen

İlk yılda biyoloji, kimya ve analiz dersleri verilir. İkinci yılda organik kimya, numerik metotlar ile biyoinformatik konuları işlenir. Üçüncü yılda biyokimya, hücre biyolojisi, genetik konularına geçiş yapılır. Son yılda bitirme projesinin teslim zorunluluğu vardır. Genetik bilimdeki güncel değişiklikler de bu yıl içinde verilir.

Biyoenformatik ve Genetik bölümü dersleri nelerdir?

Bu bölümü tercih eden öğrenciler pratikte ve teorikte çalışmalar yapma imkânı bulurlar. Uzun yıllardır ülkemizde bulunan bu bölümün dezavantajlarından biri okul seçeneklerinin fazla olmamasıdır.

Program biyoinformatik ve genetik bilimlerinin ortaya çıkışı ve bu alana genel bir bakış ile başlar. Bu konulardaki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olan öğrenciler dizilere erişim ve depolama yetisi kazanırlar. Çoğul dizi hizalama, filogenetik analiz ve canlı oluşumu hakkında genel bilgilere ulaşırlar.

Sekiz yarı yılı bulunan bölümün iki yıllık ön lisans programı dahilinde eğitim alınabilir. Bu eğitimin ardından Dikey Geçiş Sınavı ile dört yıllık lisans programına dahil olunabilir. Bölüm dahilinde alınabilecek zorunlu ve seçmeli dersler vardır.

Sekanslama Teknolojisi, Moleküler Filogenetik ve Evrim, İstatiksel Analiz, İleri Seviye Veri Bankası Tarama gibi konular işlenir. Bunlara ek olarak program dahilinde okumalar verilir. Teorik ve pratik dersler kapsamında uygulamalar gerçekleştirilir.

Bölümün eğitimleri İngilizce olarak verilmektedir. Program dahilindeki derslerden bazıları şunlardır: Yapay Zeka ve Yapay Sinir Ağları, İlaç Tasarımı ve İlaç Etkilerinin Organik Kimyası, Algoritmaların Tasarımı ve Analizi, Bilgisayar ve Bilgi Sistemleri, Farmakokinetik Enzim Kinetiği, Nörobiyoloji, Moleküler Modelleme ve Simülasyon, Programlama Dilleri, Kimya, Hücre Biyolojisi ve Genetik, Genomik ve Proteomik, Genetikte Son Gelişmeler, Bilgisayar Tabanlı İlaç Tasarımı, Organik Kimya, Nümetrik Metotları ve Optimizasyon, İstatistiksel Termodinamik, Moleküler Biyofizik, Analiz, Fizik, Biyoloji.

Biyoenformatik ve Genetik mezunları ne iş yapar?

Aldıkları eğitim doğrultusunda mezunlar analiz bilimci, genetik bilimci, biyolog, kimyager, biyokimyager, nörobiyolog gibi unvanlarla çalışabilirler. Özel sektörde ya da kamu alanında iş bulmaları mümkündür. Ancak kamu alanında çalışabilmeleri için Kamu Personeli Seçme sınavına girme zorunlulukları vardır. Bu sınavdan alacakları puanların yeterli olması doğrultusunda atanmaları yapılır.

Biyoenformatik ve Genetik mezunları iş imkanları nelerdir?

Mezun olanlar için iş imkanları oldukça geniştir. Biyoenformatik ve Genetik mezunlarının kamuda iş olanakları girdikleri KPSS sınavının sonucuna bağlı olarak gerçekleşir. Biyoenformatik ve Genetik mezunlarının özel sektörde iş olanakları vardır. İlgili firmalarda kolayca iş bulabilirler. Bölüm mezunlarının yurt dışında çalışma imkânları da vardır.

Mezunlar atandıktan sonra devlette kadrolu olarak çalışma fırsatı bulurlar. Maaş ortalaması oldukça yüksek bir meslektir. Bölüm mezunları akademik çalışmalarına devam etme seçeneğine de sahiptirler. Formasyon alarak özel ya da devlete ait öğretim kurumlarında öğretmenlik yapabilirler. Mezun olduktan sonra aldıkları Biyoinformatik ve Genetik Lisans Diploması ile bölümle ilgili çalışmalar yapan her iş yerinde görev alabilirler.

Biyoenformatik ve Genetik mezunları nerelerde çalışır?

Biyoenformatik ve Genetik mezunlarının özel sektördeki iş olanakları dahilinde özel hastanelerde ve araştırma merkezlerinde çalışmaları mümkün olur. Bunların dışında hem özel firmalarda hem de devlete ait kurum ve kuruluşlarda iş bulabilirler. Bilimsel çalışmaların ve araştırmaların yapıldığı her yerde çalışabilirler.

Bu iş yerleri arasında gıda analiz enstitüleri, tarım araştırma enstitüleri, hijyenik ve dezenfektan malzemeler üreten firmalar, laboratuvarlar, özel ya da devlete ait hastaneler, bilimsel analiz merkezleri, kalite kontrol merkezleri vardır. İlaç firmaları başta gelmek üzere genetik ve biyoinformatik alanlarda çalışmalar yapan tüm iş yerlerinde çalışabilirler.

En Çok Aranan Haberler