Sydney (AA)- Avustralyalı bilim adamları, retina bozukluğundan mustarip hastalar için "biyonik göz" kullanılması konusunda cesaret verici gelişmeler sağladıklarını bildirdiler.
Sydney'deki Galler Prensi Hastanesi Biyonik Göz Vakfından Profesör Minas Coroneo, biyonik göz sayesinde hastaların, çevrelerindeki cisimlerin çerçevelerini belirleyecek ışık parlamaları hissedebileceklerini belirtti.
Coroneo, yaptıkları deneylerde geliştirdikleri biyonik gözün tam ve net görüş sağlamadığını, ancak görmeyen bir kişiye, etrafa çarpmadan ilerlemesini sağlamaya yeterli bir "fonksiyonel" görüş imkanı sunduğunu kaydetti. Göz yüzeyine her biri bir dış etken tarafından uyarılan mikroelektrotlar yerleştirilerek yapılan denemelerde, bir dış kamera bir sahneyi gördükten sonra verilerini bir bilgisayar aracılığıyla mikroelektrotlara aktarıyor, mikroelektrotlar ardından, optik sinirlere bilgiyi ileten retina tabakasını
uyarıyor.
Coroneo, ayrıca bu yöntemin cerrahi bir müdahale gerektirmemesinden ötürü hasta için minimum risk taşıdığını ve optik sinirleri sağlam, ancak retinadaki ışığa hassas hücrelerinde hasar bulunan pigmenter retina hastası kişilerde son derece ümit verici sonuçlar alındığını söyledi.