Biyosistem mühendisliği, biyoloji ile ilgili sistemleri kapsayan sorunları çözümlemek için mühendislik bilgilerini kullanan akademik bir bölümdür. Biyosistem Mühendisliği Bölümünün öncelikli hedefi, mühendisliği profesyonel bir biçimde inceleyerek eleman sağlamak, bölümü okuyan öğrencilerine analiz edebilme becerisi sağlayabilmek, biyosistemde gelişme ve yenilenme sağlayabilmektir.Üniversite tercihi yapan öğrencilerin çokça araştırdığı bölümlerden bir tanesidir.Bölümle ilgili yeterli bilgiyi aldıktan sonra öğrenciler kendilerinden daha emin bir şekilde tercih yapabileceklerdir.
Biyosistem mühendisliği bölümü, biyolojik, tarımsal ve çevresel bilimlerin mühendislik olanakları ile detaylı bir şekilde araştırılmasını sağlayan mühendislik kollarından biri olan akademik bir bölümdür.Biyosistem mühendisliği bölümünde; tarımsal ve doğal ekosistemlerin su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, tarımda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesi, teknolojiye dayalı hassas tarım uygulamaları öğretilir.
Biyosistem mühendisliğinde; hava durumu bilgisi, bitki bilimi bilgisi ve yerküre bilgisi büyük artı katar. Biyosistem mühendisliği bölümü son yıllarda oldukça talep gören bölümler arasındadır. Genellikle; biyolojik problemleri çözmek için biyosistem mühendisliği alanından faydalanılmaktadır. Bölümde okuyan öğrenciler mühendislik temelli eğitim almaktadırlar.
Biyosistem mühendisliği bölümünün temel amaçlarında biri de sürdürülebilir enerji kaynakları ve toprak faaliyetleri hakkında profesyonel mühendislerin yetiştirilmesidir.
Biyosistem Mühendisliği bölümü diğer mühendislik bölümlerinde olduğu gibi üniversite sınavında sayısal puan olarak yeterli puanı alabilen öğrencileri kabul etmektedir. Bölümü okumak isteyen öğrencilerde bazı özelliklerin bulunması gerekir. Bu özellikleri şöyle özetleyebiliriz:
Biyosistem Mühendisliği bölümü eğitim süresi 4 senedir.Biyosistem Mühendisliği Bölümü; ilk iki dönem biyosistem mühendisliğine başlangıç ve botanik ile ilgili eğitim verir. Bölüm ikinci senesinde, hidrolik, teknik resim, diferansiyel ve sosyoloji hakkında dersler verir.Sonraki sene; betonarme, sulamanın ana kuralları, termodinamik ve fabrika düzenlemesi gibi eğitimler yer alır.Biyosistem Mühendisliği Bölümü son senesinde; ürün işleme tekniği, su hukuku, sulama teknolojisi ve zemin mekaniği ile ilgili dersler işlenir.
Biyosistem Mühendisliği bölümü dersleri şu şekildedir:
Bölüm derslerini başarı ile tamamlayan öğrenciler biyosistem mühendisliği bölümünde mezun olup diploma almaya hak kazanır.
Biyosistem bölümü mezunları; gıda,enerji,tarım gibi sektörlerde araştırma ve iyileştirme çalışmaları yaparak sistemsel problemleri kaldırmayı hedefleyip verimliliğin artmasını sağlarlar. Biyosistem mühendisleri, biyolojik kurallara sadık kalarak mühendislik uygulamaları yaparlar.Bölüm mezunları, bu konularla ilgili her alanda tüm araştırma ve incelemeleri yaparak, akademik bilgilerini kullanıp yararlı ürünler elde etmeye çalışırlar.Ekosistemde yaşayan biyolojik bir maddeyi faydalı bir şeye çevirip sisteme katkı sağlamayı sağlar.Örnek vermek gerekirse, doğada var olan biyolojik ürünün tarım alanında gübre olarak kullanılabileceğini ortaya çıkarıp gerekli işlemleri yaparlar. Genel olarak bakarsak Biyosistem mühendisliği mezunları temelde şu işlerle uğraşırlar;
Biyosistem mühendisliği bölümü mezunları; tarım, gıda ve enerji alanında özel sektördeki kurum ve kuruluşlarda iş bulabilirler. Bunun yanında, KPSS’de başarılı olduktan sonra kamu kurum ve kuruluşlarında iş bulma imkanına sahiplerdir. Bu kuruluşlara örnek vermek gerekirse;
Biyosistem mühendisliği bölümünden mezun olan bireyler; besin ve tarım ile ilgili maddelerin meydana getirilmesinden son aşamasına kadar olan süreci ve bu işlemler için gereken tüm alet ve işletmelerin yapımlarını hallederler.Tarımsal üretim için gerekli olan seralar, hayvan barınakları gibi mekanların projesinde aktif görev alırlar.Rüzgar ve güneş gibi doğal enerji kaynaklarının projelendirilmesinde sorumluluk alırlar.Toprak ıslah ve sulama çalışmalarında yer alırlar.Doğanın zarar görmesinin önüne geçmeyi hedefleyip sürüdürülebilir bir tarım sağlamaya çalışırlar.Bu alanlar göz önünde bulundurulunca pek çok çalışma imkanı mezunların karşısına çıkmaktadır.Bu iş imkanlarını şöyle örnekleyebiliriz;
Biyosistem Mühendisliği mezunlarının kamuda iş olanakları oldukça çeşitlidir. KPSS’de yeterli puan alan mezunlar; belediye, il özel idareleri gibi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmaya başlayabilirler.Biyosistem Mühendisliği mezunlarının özel sektörde iş olanakları çok çeşitlidir.Büyük tarımsal işletmeler, tarımla ilgili sanayi ve fabrikalar gibi çeşitli özel kurum ve kuruluşlarda iş imkanı bulurlar.