HABER

Biyoyakıt ile mazot devri bitiyor

ANKARA (İHA) - Türkiye'ye her yıl milyonlarca dolar dövize mal olan mazot devri sona eriyor. Yağlı bitki tohumlarından üretilmeye başlanan Biyoyakıt ile Türkiye her yıl 11 milyon dolarlık tasarruf sağlayacak.

Tarım Bakanı Sami Güçlü'nün Danışmanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem koordinatörlüğünde hazırlanan "Türkiye Biyoyakıt Raporu"nda, Türkiye'de yağlı bitkiler üretiminin artırılması için "Tohumunu getir, yakıtını götür" kampanyası başlatılması önerildi.

Tarım, Enerji, Çevre ve Orman, Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarıyla özel sektör temsilcilerinden oluşan Ulusal Biyoyakıt Raporu Hazırlama Komitesi'nin çalışmalarında son aşamaya gelindi. Rapora son şekli 16 Nisan'da Konya'da Tarım Bakanı Sami Güçlü, Enerji Bakanı Hilmi Güler ve Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin de katıldığı toplantıda verilecek. Rapor daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.

"Türkiye Biyoyakıt (Biyodizel-Biyoetanol) Raporu" hakkında İHA'ya bilgi veren Tarım Bakanı Sami Güçlü'nün danışmanı ve Ulusal Biyoyakıt Raporu Hazırlama Komitesi Koordinatörü Prof. Dr. Fikret Akınerdem, fosil kökenli yakıt rezervlerinin dünyanın belirli bölgelerinde bulunması, tükenme riski ve yaygın kullanımın çevreye olan olumsuz etkilerinin, biyoyakıtı gündeme getirdiğini belirtti.

Akınerdem, biyoyakıtların, daha çok tarımsal ürünlerden, değişik kimyasal yöntemlerle üretilerek benzin ve motorinle karışım halinde kullanılan temiz enerjilerden biri olduğunu söyledi. Biyoyakıtların en yaygın olanlarının biyoetanol ve biyodizel olduğunu söyleyen Akınerdem, biyoetanolün buğday, şekerpancarı ve mısırdan, biyodizelin ise kolza, soya ve palm yağından elde edilebileceğini bildirdi.

11 MİLYON DOLARLIK DÖVİZ TASARRUFU

En büyük ithalat kalemlerini oluşturan ham petrol ve ham yağda döviz tasarrufunun yolunun yerli üretim oranlarını artırmaktan geçtiğini belirten Akınerdem, Türkiye'nin 2003 yılı itibariyle 868 bin ton yağ ithalatı için 442 milyon dolar, 1 milyon 400 bin ton yağlı tohumlar ithalatı için de 410 milyon dolar olmak üzere toplam 852 milyon dolar döviz ödediğine işaret etti.

Akınerdem, yağ bitkileri tarımının yaygınlaştırılmasıyla ham petrol ve ham yağ bazında yaklaşık 11 milyon dolarlık bir döviz tasarrufunun söz konusu olduğunu bildirdi. Akınerdem, biyoyakıt üretiminin tarımsal üretime katkılarını da şöyle sıraladı:

"Tarımsal üretimde çeşitliliği sağlayarak, tarımsal ekolojiye olumlu katkıda bulunacak. Organik tarımın gelişimini destekleyecek. Yağ bitkileri tarımını yaygınlaştırarak aynı zamanda yemeklik yağ açığının kapatılmasına olanak sağlayacak. Çiftçilerin tarımsal girdilerini azaltacak ve alternatif ürün olan yağ bitkileri yetiştirerek gelirlerini artıracak. Enerjide dışa bağımlılığı bir miktar azaltacak ve dövizden tasarruf sağlanacak."

Akınerdem, biyoyakıt eylem planının ana unsurları hakkında da bilgi verirken, biyoyakıtın kullanım alanlarının belirlenmesi, üretime ve tüketime ilişkin projeksiyonların hazırlanmasi gerektiğini kaydetti. İlgili bitkilerin tarımının yaygınlaştırılmasında uygun model ve enstrümanların belirlenmesi ve "Tohumunu getir, yakıtını götür" gibi yaklaşımların sağlanmasını öneren Akınerdem, büyükşehir belediyeleri, araç filoları, askeri araçlar ve okul servisleri gibi kullanım uygulamalarının başlatılacağı pilot alanların belirlenmesi, üretime yönelik akreditasyon sisteminin oluşturulması gerektiğini kaydetti.

En Çok Aranan Haberler