KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Biz ona güzel yarınlar bırakmak istiyoruz ama... Terör olayları çocukları nasıl etkiler?

Çocuklarınızın bedenini, sağlığını olduğu kadar bilinçaltını ve ruh sağlığını da terörden koruyun!

Biz ona güzel yarınlar bırakmak istiyoruz ama... Terör olayları çocukları nasıl etkiler?

Son zamanlarda ülkemizde yoğun bir şekilde yaşadığımız terör olayları çocuklar üzerinde olumsuz etkiler bırakabilir. Bu durum her yaş gurubundaki çocuklar için değişkenlik gösterebilir.

Bu günlerde anne, baba ve büyüklere çok görevler düşüyor. Çocuğunuzu ülkenin içinde bulunduğu bu karanlık ve kaos dolu günlerden korumak ve bilinç altını yerli yersiz birçok konu, görüntü ve olaylarla doldurmamak için elinizden geleni yapmalısınız.

Ülkemizde ve dünyada son aylarda artan terör olayları yüzünden büyük küçük fark etmeden her bireyin psikolojisi etkileniyor. Ama tabii ki yetişkinlere göre çocuklar olayları çok daha derin ve farklı yaşayıp hissedebiliyorlar.

Bu nedenle aileler olarak çocuklarınıza bu günleri anlatmanın, yanlış anlamalarına, psikolojilerini negatif yönde etkilemelerine engel olmak gerekiyor.

Çocuklar gördüklerine, duyduklarına çok çabuk inanırlar ve bu durumu bilinç altlarına işlerler. Bu durum da onları genelde olumsuz yönde etkiler.

Çocukların terör olaylarından etkilenmemeleri için ve bu durumları onlara nasıl anlatmalıyız endişesi yaşayan aileler için bu öneriler yol gösterici olabilir…

• Çocuklarınız yanınızdayken haber kanallarını veya terör olaylarının konuşulduğu programları izlemeyin.

• Çocuklar sizi dinlemiyor gibi görünseler de bir kulakları daima sizin konuştuklarınızdadır. Bu yüzden onların yanında konuştuğunuz ve anlattığınız olaylara dikkat etmelisiniz.

• Eğer istemeden de olsa çocuğunuz şiddet ve terör içerikli olaylara tanık olmuş veya dinlemişse ona ne anladığını ve ne hissettiğini onu çokta fazla zorlamadan sorun ve onunla konuşmaya çalışın.

• Çocuklarınıza olayları anlatırken her detayı vermemeye çalışın. Basit ve anlaşılır cümlelerle onun kafasını karıştırmadan bir anlatım biçimi belirleyin.

• Çoğu zamanlarda çocuklar olaylardan etkilendiklerini, korktuklarını ve travma yaşadıklarını konuşarak anlatamayabilirler. Bu durumda onları iyi ve dikkatli bir şekilde gözlemlemelisiniz.

• Çocuğunuz eğer size gelip endişelerinden bahsetmeye çalışıyor ve bir şeyler anlatmak istiyorsa onu susturmayın. “boşver, senin aklın ermez, sen düşünme bunları” gibi geçiştirme cümleleri ile onun duygularını bastırmayın. Aksine onu sakin ve soğukkanlılıkla dinleyin. Tam olarak ne hissettiğini anlamaya çalışın. Ve karşılığında onun göz seviyesine inerek ona güven verici bir tavırla onu telkin etmeye ve işin iç yüzünde dikkat etmesi gereken noktalara dikkat çekin.

Çocuk ve ergende kaygı bozuklukları nasıl ilerler?

En Çok Aranan Haberler