HABER

Bizim köyde uçan adamlar var

Türkiye'nin de ilk Yamaç Paraşütü Pilot'u olan 67 yaşındaki Tahsin Tekin, 1989 yılında Fethiye Baba Dağı'ndaki ilk uçuşu da yapmış.

Bizim köyde uçan adamlar var

67 yaşındaki yamaç paraşütü pilotu Tahsin Tekin, 3 yıl önce taziye için gittiği Bayramören ilçesinde, dünyada emsali olmayan bir yamaç paraşütü pisti keşfetti. 880 nüfuslu ilçedeki iki pist, Dünya Kupası'nın burada yapılması için aday oldu. Yamaç paraşütünü sahiplenen ilçe halkı, yere inen pilotlara yemek yedirip, çay ikram ediyor.

Yeni Şafak'tan Süleyman Hatısaru'nun haberine göre; Çankırı Yamaç Paraşütü ve Sportif Havacılık Kulübü Derneği Başkanı Tahsin Tekin, 3 yıl önce Çankırı'nın Bayramören ilçesine taziye ziyaretine gitti. Başsağlığı dileklerinden sonra ilçenin yukarısında yer alan yamaçlara takıldı gözleri. Çünkü çocukluğundan beri maceracı bir yapıya sahip olan Tekin yamaç paraşütü pilotuydu. Türkiye'de yamaç paraşütü hakkında hiçbir şey bilinmiyorken bu işe gönül vermiş Tekin hemen arkadaşlarına pist hakkında bilgi verdi. Vakit geçirmeden 5 arkadaşı ile toplanıp test uçuşu yaptılar. Sonuç mükemmeldi. İnternet üzerinden dünya üzerindeki tüm pilotlara bilgi verdiler, tartıştılar. Sonunda burada bir organizasyon düzenlemeye karar verdiler. 2007 yılında tüm dünyadan 90 pilotun katıldığı eğitim uçuşları yapıldı. 2008 ve 2009 yıllarında ise Türkiye Kupası Yarışmaları burada düzenlendi. Bu yıl dünya Yamaç Paraşütü Dünya Kupası Ön Ayağı da Bayramören'de gerçekleştirildi.
**BABA DAĞI PİSTİ'Nİ DE O BULDU**
Türkiye'nin de ilk Yamaç Paraşütü Pilot'u olan 67 yaşındaki Tahsin Tekin, 1989 yılında Fethiye Baba Dağı'ndaki ilk uçuşu da yapmış. Tekin, "İş ve eğitimden dolayı çok seyahat ettim. Japonya'da Delta kanatları uçarken gördüğümde çok özendim. Detroit'te gittiğimde bir arkadaşım Yamaç Paraşütünden bahsetti. Tunç Elmacı ile birlikte İsviçre'de 6 gün yetersiz bir eğitim aldık. O dönemlerde Türkiye'de hiçbir malzeme bulunmuyordu. İlk olarak Abant'a yüksek uçuşu yaptık. Daha sonra 8 kişi bir Jeep'le keşfe çıktık. Baba Dağı'na geldiğimizde 1700 Pisti'ni bulduk. O pistte yapılan ilk uçuştu' diyor. Bayramören pistleri uzun uçuşa izin vermesi nedeniyle pilotları tatmin ediyor. Hatta Bayramören pistinden kalkan bir pilot Ankara'ya indi. 16 Ağustos 2009 yılında yapılan Test Yarışmalarında Bulgar pilot Yassen Savo 6,5 saat uçuş yaparak 239 Km ile Türkiye Rekorunu kırdı.
**DÜNYADA EMSALİ YOK**
Bayramören İlçesi'nde karşılıklı olarak Kuzey ve Güney olmak üzere iki yamaçtan kalkış yapabiliyor. Uzun mesafeli uçuşlar için dünya üzerinde emsalsiz bir uçuş bölgesi. 21 Ülkenin aday olduğu Yamaç Paraşütü Dünya Kupası için Word Cap yetkilileriyle görüşmeler yapıldı. Yabancı pilotlar verdikleri raporlarda Bayramören'i "Zorlu ama yarışma bölgesi" olarak gösteriyorlar. Tekin, Brezilya ve Arjantin'in sadece sosyal açından daha iyi oldukları için popüler olduklarını, Brezilya'da kalkış yaptığınızda 62 Km, Bayramören'de ise 350 km'yi uçabildiğinizi söylüyor. Yarışma şartlarına göre zor bir bölge olduğu için pilotlar bu pistlerde tatmin oluyorlar. Vadinin çok büyük olması ve hava akımından dolayı 3-4 dakikada 300-400 metre yükseliyorsunuz. Uçuşun tamamında ise 5 metre çıkabiliyorsunuz.
**BİZİM KÖYE YAMAÇ PARAŞÜTÜ GELDİ**
880 nüfuslu küçük bir ilçe olan Bayramören için de yamaç paraşütü farklı bir açılım. Bazı köylüler gelip yamaç paraşütçülerinin arasına katılıp izliyor. İhtiyacı olanlara yardım ediyorlar. Yere inen yabancı yamaç paraşütü pilotları nasiplendikleri geleneksel misafirperverliğimize şaşırıyorlar. Pilotları evlerine davet eden köylüler yemek, ayran, çay ikramında bulunup, ağırlığı 20 kg. yaklaşan takımlarını taşımalarına da yardımcı oluyorlar.
**Kendi rekorunu Bayramören'de kırmak istiyor**
2005 yılında Brezilya'da yaklaşık 300 kilometre uçarak dünya rekoruna imza atan Çek Cumhuriyeti'nden Petra Slilova da Bayramören'de uçanlardan. Rekoru 5 yıldır kırılamayan Slilova, 'Bayramören çok güzel bir yer. Güzel bir ortam, insanlar güzel. Dünya Kupası için uygun bir yer. Değerlendirmeler sonucunda şampiyonanın burada yapılıp yapılmayacağına komite karar verecek. Umarım burası seçilir.' diyor. Geçen yıl da Bayramören'de Dünya Kupası Ön Ayak Yarışları'na katıldığını anımsatan Slilova, 'Geçen yılki şampiyonada güzel uçuşlar yaptım. Bu yıl ne kadar uçabileceğimi bilmiyorum. Bunu hava şartları ve ortam belirleyecek. Komiteye sunacağım raporda olumlu şeyler yazacağım. 2005'de kırdığım rekor sonrasında çocuğum oldu ve ara vermek zorunda kaldım. Rekorum hala kırılamadı. Umarım kendi rekorumu Dünya Şampiyonası'nda burada kırarım." diyor.
**Terörist kaçırdı ama uçmaktan vazgeçmedi**
2007 yılında Bayramören'de ilk uçuşunu yapan Yurdael Atiker Dünya Kupası Bayramören'de düzenlenirse inanılmaz geçeceğine inandığını söylüyor. "İnanılmaz bir pist. Kalkış yapmamak mümkün değil. Rüzgarın esintisine gör Kuzey veya Güney pistinde kalkış yapabiliyorsunuz. Zorlu bir pist olduğu için Dünya Kupasına katılacak pilotları zorlu görevler bekliyor." diyen Atiker tam bir uçuş sevdalısı. 2009'da 3 arkadaşı ile hem uçup hem de fotoğraf çekmek için yola çıkan Atiker, karayoluyla Pakistan'a geçerken teröristler tarafından yakalanmış ve 25 gün esir tutulmuş. Daha sonra yakınlardaki bir şehre bırakılan Atiker, başlarına gelenlerin onu uçmaktan vazgeçiremediğini ifade ediyor.

En Çok Aranan Haberler