HABER

BM, ABD'yi sorguluyor

Cenevre - ABD, terörle savaşını ilan etmesinden sonra ilk kez karşı karşıya kaldığı İşkenceye Karşı BM Sözleşmesi'ne uyup uymadığı konusundaki BM orgulamasında, yabancı terör zanlılarına yurtdışında uyguladığı muameleleri savundu.

Dünya çapında tutuklulara kötü muameleyi yasaklayan 22 yıllık anlaşmayı denetleyen BM'nin İşkenceyi Önleme Komitesi'nin, Amerikalı yetkilileri, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) gizli tutukevleri bulunduğu ve terör zanlılarını gizli uçuşlarla işkence uygulayabileceği diğer ülkelere naklettiği iddiaları üzerinde
yoğunlaşan bir dizi konuda sorgulayacağı iki gün sürecek Cenevre'deki toplantısı başladı.

Cenevre'deki toplantıda ABD heyetine başkanlık eden Dışişleri Bakanlığı'nın hukuk danışmanı John Bellinger, tutuklulara kötü muameleyle ilgili "asıl çok az vaka bulunduğunu" savunarak, "Başkan George Bush yönetiminin işkencenin kökünün kurutulması konusundaki ulusal ve uluslararası hükümlülüklerinin arkasında olmayı kesinlikle taahhüt ettiğini" söyledi.

Bellinger, ABD'nin zanlılara yönelik kötü muamele ve işkence iddialarıyla ilgili olarak, "Bu komite, bu olayların sistematik olmadığına ilişkin gerçek durumu gözden kaçırmamalı" dedi.

"ABD'nin El Kaide ile silahlı çatışması çerçevesinde çok az kötü muamele ve yanlışlar olduğunu", bu doğrultuda da "özellikle iddialar üzerine odaklanmanın" zarar vereceğini ifade eden Bellinger, komiteden duydukları her iddiaya inanmalarını istediğini söyledi.

Bellinger, komitede BM uzmanlarının sorularına tam olarak yanıt vermek için 30 Amerikalı yetkilinin elinden geleni yapacağını, ancak istihbarat faaliyetleri hakkında yorum yapmayacağını bildirdi.

İşkenceye karşı BM Sözleşmesi'ni diğer 140 ülke gibi imzalayan ABD'nin, BM Komitesine kurallara uyduğunu gösteren raporlar sunması ve Amerikalı yetkililerin, Washington'un, Irak'taki Ebu Garib ve Guantanamo üssündeki cezaevleri gibi tutukevlerinde uyguladığı sorgulama metotları çerçevesinde işkencenin kesinlikle yasaklanmasıyla ilgili yorumlarını açıklaması gerekiyor.

Washington, işkenceye açık bir biçimde karşı olduğu ve işkencenin yasaklanması konusunda ABD Senatosunun BM Sözleşmesi'ni onayladığı ekim 1994'ten bu yanaki taahhüdünün değişmediğinde ısrar ediyor. BM Komitesi ise ABD'nin, neden gizli tutukevleri kurduğunu, hangi sorgulama metotları ve ilkelerini uyguladığını, Başkan George Bush yönetiminin Amerikan ajanları tarafından ABD toprakları dışında yapıldığı iddia edilen işkence uygulamalarının sorumluluğunu üstlenip üstlenmediğini açıklamasını istiyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler