Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Şefi Zeyd Ra’ad el Hüseyin bugün yaptığı açıklamada, geçen yıl Ağustos ayında Myanmar’da Rohingya Müslümanlarına karşı yapılan soykırım hareketinin tekrar başlamış olabileceğini söyledi.
BM İnsan Hakları Konseyi Şefi Zeyd Ra’ad el Hüseyin, BM İnsan Hakları Konseyi’nde yaptığı konuşmada, toplu mezarların buldozerlerle düzlenmesi haberlerinin gelmesinin, soykırım suçlarının delillerini yok etmek için maksatlı bir hareket olduğunu belirterek, Myanmar’da Rohingya Müslümanlarına karşı yeni bir soykırım hareketinin başlamış olabileceğini söyledi.
Geçen yıl Rohingyalı Müslümanları korumak için oluşturulan silahlı bir grubun sınır karakoluna baskın yapmasını bahane eden Myanmar ordusu 2 bin 600 evi yakmış, bin 600 Müslümanı öldürmüş, kadın ve kızlara toplu tecavüz saldırısı yapmış, yaklaşık 700 bin Müslümanın Bangladeş’e kaçmasına sebep olmuştu. Daha önce de Bangladeş’e 200 bin Rohingyalı Müslüman kaçmıştı.
BM İnsan Hakları Konseyi Şefi Zeyd, Myanmar güvenlik güçleri ve mahalli milis güçlerin Rohingya Müslümanlarını göçe zorlamak için öldürme, işkenceye maruz bırakma ve açlığa mahkum etme gibi baskı unsurlarını kullandıklarını söyledi. Zeyd, BM İnsan Hakları Konseyi’nin Rohingya’da Müslümanlara karşı soykırım hareketinin yeniden başlamış olabileceği hakkında ciddi şüphelerinin bulunduğunu söyledi. Bu iddiaya karşı Myanmar hükümetinden henüz herhangi bir açıklamanın gelmediği kaydedildi.
BM İnsan Hakları Konseyi tarafından görevlendirilen bir heyetin konuyu araştırmak üzere konu ile ilgili bir araştırma yapmak için görevlendirildiği kaydedildi.