Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye’de kadın hakları konusunda gelinen noktayı çok önemsediklerini ama yeterli bulmadıklarını belirterek, kadına yönelik şiddeti önlemek adına önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.
BM Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı’nın açılışı, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, BM Mukim Koordinatörü-UNDP Mukim Temsilcisi Shahid Najam ve çok sayının katıldığı davetliyle Ankara Swiss Otel’de gerçekleştirildi.
Programın açılışında bir konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, zamanın ortaklık zamanı, zamanın işbirliği ve güçbirliği zamanı olduğunu söyledi. BM Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı’nda işbirliği ve güç birliğinin oluşturulduğu bir fotoğrafla karşı karşıya olduklarını dile getiren Şahin, “İnanıyoruz ki bu mücadele kolay bir mücadele değil. İnsanoğlu var olduğu sürece hak arama mücadelesine devam etmiştir. Çok yol kat edildi. Modern dünya birçok alanda sorunları çözdü ama dönüp baktığımız zaman önümüzde çok meşakkatli uzun ince bir yol var” diye konuştu.
“BAKAN ŞAHİN İKİ SİNEMA FİLMİNDEN ÖRNEKLER VERDİ”
Dünyada gelinen noktaya bakıldığında önemli bilimsel dönüşümlerin başarıldığını gördüklerinin altını çizen Şahin, konuşmasında iki filmden örnekler verdi. “Lincoln” filmindeki bir sahneden çok etkilendiğini ve sahnedeki gelişmeleri aktaran Şahin, Hükümet Kadın filminden yaşanan olayları anlattı. Türkiye’de kadın hakları konusunda gelinen noktayı çok önemsediklerini ama yeterli bulmadıklarını belirten Şahin, “Fırsat eşitliği sihirli anahtar. Güler hanımın söylediği çok önemli bir şey var, ‘Sakıp amcam o kapıyı bana açmasıydı ben bugün buralarda olamazdım.’ Hepimize aslında açılan kapılar var. Ama bir çok kişiye o açılamayan kapılar var. İşte biz bu çalışmalarla kapıları açıyoruz. O tohumları gübreliyoruz, suluyoruz, güneşlenmesini sağlıyoruz, başarı hikayelerini çoğaltıyoruz. İnsanlara fırsat verdiğiniz zaman eşit fırsatlar aldığı zaman neleri başarabileceğini görüyoruz. Biz o yüzden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak kadının statüsünü yükseltmek, kadının önündeki engelleri aşmak istiyoruz. Temel eğitimde kızları ve erkekleri eşitledik. 3 milyon anneye mali destek vererek eşitledik. Doğumda anne ve bebeğin ölüm oranlarını düşüren on ülkeden biri olduk. Taşıma eğitime mali destek verdik” dedi.
Önlerinde daha çok işlerinin olduğunu dile getiren Şahin, kadına yönelik şiddetle mücadele ettiklerini, kurumsal kapasitelerini geliştirdiklerini, kadının bakış açısına göre de bir anayasanın ve toplumsal mutabakatın oluşmasını istediklerini söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz