BM, Irak'ın damga vurması beklenen Genel Kurul oturumuna Annan'ın uyarıları ile başladı. ABD Başkanı George Bush, Genel Kurul'dan Irak konusunda destek isteyecek. Bush, Genel Kurul'a hitaben yapacağı konuşmada, üye ülkeleri Irak'a karşı askeri bir harekat düzenlenmesinin gerekliliğine ikna etmeye çalışacak.
Yetkililer, Bush'un Irak'ın elindeki tüm kitle imha silahlarını yok etmesi yolundaki BM kararlarını ısrarla ihlal ettiğini ve bu sorunun kökünden çözülmesi gerektiğini savunacağını söylüyor.
Bush, dün de 11 Eylül saldırılarının yıldönümü dolayısıyla yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında ABD'yi tehdit eden herkesin peşine düşmekte kararlı olduklarını yinelemişti. "Düşmanlarımızın başlattığını biz bitireceğiz" diyen ABD başkanı, Irak veya bir başka ülkenin adını vermedi ancak "terörist ve zorbaların kitle imha silahlarıyla uygarlığı tehdit etmelerine" izin vermeyeceklerini belirtti.
ANNAN'DAN UYARI Genel Kurul'un 20 Eylül'e kadar devam edecek toplantısında açılış konuşmasını Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan yaptı. Annan konuşmasında Irak'ın kaderi konusundaki kararların BM'yi dışlayarak alınmaması çağrısında bulundu.
Annan, uluslararası barış ve güvenliği korumak söz konusu olduğunda sadece BM'nin yeterli meşruiyete sahip olduğunu vurgulayarak küçük ya da büyük hiçbir ülkenin siyasi çıkarları uğruna tek başına hareket etmemesini istedi.
Annan daha önceki açıklamalarında da ABD'yi de Irak'a tek taraflı müdahalenin bölgede beklenmedik sonuçlara neden olabileceğini söyleyerek uyarmıştı. Genel Sekreter Irak'tan da silah denetçilerinin ülkeye dönüşüne izin vermesini istedi.
Annan, Ortadoğu, Afganistan ve Güney Asya'daki durumun da dünya barışı açısından başlıca tehditler arasında olduğunu söyledi.
LİDERLER KAYGILI
Genel Kurul oturumuna katılmak üzere 50 ülkenin devlet ve hükümet başkanları ile 125 ülkenin bakanları New York'ta bulunuyor.
Rusya'nın BM daimi temsilcisi Büyükelçi Sergey Lavrov, ülkesinin somut kanıtlarla desteklenmeyen siyasi hedefler uğruna güç kullanılması konusunda ciddi kaygıları olduğunu söyledi. Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Mahir, Bağdat'a yönelik bir müdahalenin Ortadoğu'yu kaosa sürükleyeceği uyarısında bulundu. Böylesi bir durumun kontrol edilmesinin güçlüğüne işaret eden Mahir, Irak konusunun mutlaka BM Güvenlik Konseyi'nce çözülmesi gerektiğini söyledi.
Bu görüşü paylaşan bir başka isim de Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin. Ancak De Villepin, nihai amacın silah denetçilerinin Irak'a dönüşünü sağlamak olduğunu vurguladı.
Irak meselesinin öne çıkmasına rağmen, Genel Kurul oturumunda Ortadoğu'daki gelişmeler, Afganistan, Hindistan-Pakistan gerginliği ve terörle mücadele konuları da gündeme gelecek.