HABER

BM Suriye raporu: Savaşan gruplara silah göndermeyin

Birleşmiş Milletler Soruşturma Komisyonu'nun açıkladığı Suriye raporunda 'kırılgan Suriye devleti yıkılmanın eşiğinde' ifadesi kullanıldı

BM Suriye raporu: Savaşan gruplara silah göndermeyin

Ayrıca, dünyaya Suriye'de savaşan gruplara silah göndermeyin çağrısında bulunuldu.

CNN Türk'ün haberine göre; BM Soruşturma Komisyonu, Suriye hakkında çok çarpıcı bir rapor hazırladı. Bölgede IŞİD ve hükümetin insanlık suçları işlemeye devam ettiğinin altı çizildi.

ABD ve Rusya Suriye'deki ateşkes için anlaştı

Raporda dünyaya Suriye'de savaşan gruplara 'silah ve yardım göndermeyin' çağrısında bulunuldu. Raporda ayrıca Esad rejimine sivillere yönelik saldırılarına son vermesi çağrısında da bulunuldu.

BM’den ‘vekalet savaşı’ suçlaması

BM’ye bağlı Suriye araştırma komisyonu, uluslararası güçler ve bölge ülkelerini barışçı çözüm için çabalar görünüp, diğer yanda askeri gerilimi tırmandırmakla suçladı.

BM'ye bağlı Suriye Uluslararası Bağımsız Araştırma Komisyonu'nun raporunda, Suriye'deki savaşla ilgili sert uyarılar yer aldı.

Bağımsız araştırmacıların hazırladığı raporda, Suriye'de savaş suçlarının giderek yayıldığı ve iç savaşın ‘çok taraflı, dışarıdan karmaşık bir ittifaklar ağı tarafından yönlendirilen bir vekalet savaşı haline geldiği' belirtiliyor.

ABD, Rusya ve müttefiklerine de sert eleştiride bulunulan raporda, ‘sözde barışçı bir çözüm için bastıran uluslararası güçler ve bölge ülkelerinin, aynı zamanda tırmanan askeri gerilimi besleyen ülkeler olduğu' ifadesine de yer verildi.

"Sorumlular yargılanmalı”

Komisyon Başkanı Paulo Pinheiro savaşan tarafların hiçbirinin uluslararası insani hukuka saygılı davranmadığını belirterek, sivil halka yönelik ayrımcı ve orantısız saldırılara son verilmesi çağrısı yaptı.

31 sayfalık raporda hükümet birlikleri ve IŞİD güçleri tarafından insanlığa karşı işlenen suçların devam ettiğine dikkat çekilerek, BM Güvenlik Konseyi suçluların yargı önüne çıkarılmasını sağlamaya çağırılıyor. Raporda, Suriye'deki durumun Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ya da ayrı oluşturulacak bir mahkemeye taşınabileceği kaydediliyor.

Batılı ülkelerin Suriye'deki durumu UCM'ye taşıma girişimi Rusya ve Çin tarafından bloke edilmişti. Suriye UCM üyesi olmadığı için mahkemenin devreye girebilmesi için BM Güvenlik Konseyi'nin havale etmesi gerekiyor.

En Çok Aranan Haberler