Birleşmiş Milletler (BM) Suriye'de kuşatma altındaki bölgelerde mahsur kalan halka insani yardım ulaştırmak için hazırlıklara başladı.
BM özel temsilcisi Staffan de Mistura böylece savaşan tarafların zor durumdaki halka yardım ulaştırılmasına izin verme konusunda sözlerine sadık kalıp kalmayacağının da anlaşılacağını söyledi.
Yardım yollanacağı açıklanan bölgeler arasında, insanların açlıktan ölmeye başladığı haberleri gelen Madaya da var.
Suriye Kızılayı bugün en az 100 kamyon yardımın Şam'dan kuşatma altındaki bölgelere doğru yola çıkmaya hazırlandığını bildirdi.
BM, dün yardım konusunda yapılan kriz görüşmelerinden sonra, Suriye hükümetinin, kuşatma altındaki 7 bölgeye yardım iletilmesini kabul ettiğini açıklamıştı.
Şam'dan çıkan konvoylarSuriye Kızılayı ilk konvoyların bugün BM tarafından sayılan yedi bölgeden beşi, Madaya, Zabadani, Muadamiya ile İdlib vilayetindeki el Fua ve Kefraya köylerine doğru yola çıkacağını duyurdu.
BM açıklamasında yardım gönderilmesi planlanan 7 bölge vardı.
Bunlardan doğudaki Deyr el Zor, IŞİD kuşatması altında. Kuzeydeki İdlib vilayetinde bulunan Fua ve Kefraya köyleri isyancılar tarafından kuşatma altında tutuluyor.
Şam vilayeti sınırları içindeki Madaya, Muadamiya, Kefr Batna ve Zabanadi ise hükümet güçleri tarafından çevrilmiş bölgeler.
Birleşmiş Milletler özel temsilcisi Staffan de Mistura
BM temsilcisi de Mistura, Şam'da dün yaptığı görüşmelerden sonra "Suriye'deki herkese, nerede olurlarsa olsunlar ulaşmak ve BM'nin insani yardımını iletmesini sağlamak Suriye hükümetinin görevidir" diye konuşmuştu.
Yarım milyon insanSuriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümet güçleri ya da isyancıların kuşattığı 7 bölgeye insani yardım iletilmesine onay verdi.
Bu bölgeler, 17 üyeli uluslararası Suriye Destek Grubu tarafından "en acil ihtiyaç halindeki bölgeler" olarak belirlenmişti.
BM'e göre Suriye'deki kuşatma altındaki bölgelerde yaklaşık yarım milyon insan yaşıyor.
Suriye'de cihatçı gruplar haricinde savaşan taraflarca kabul edilen çatışmasızlığın bu hafta yürürlüğe girmesi planlanıyor.
Fakat Devlet Başkanı Esad, bunun uygulanmasının güç olacağını ve bütün grupların ateşi keseceği anlamına gelmediğini söylemişti.
Rusya: Sadece Suriye hükümetinin iddialarını kanıt sayarızRusya'nın hava desteğini alan hükümet güçleri halen kuzeyde Suriye'nin en büyük kendi ve ticari merkezi olan Halep çevresindeki ilerleyişini sürdürüyor ve kentin isyancıların denetlediği doğu kesiminin dış dünyayla bağlantısını kesmek üzereler.
Hafta başında Halep yakınlarında hastaneler ve okullara yönelen roket saldırıları 50'ye yakın insanın ölümüne yol açmıştı.
Save the Children adlı uluslararası yardım örgütü sağlık hizmeti verilen yedi mekanın vurulduğunu bildirdi.
Türkiye saldırılardan Rusya'yı sorumlu tutarken, BM saldırıların savaş suçu olabileceğini bildirdi.
Rusya, savaş suçu işlemiş olabileceği iddialarını kesin bir şekilde reddetti.
Rusya başkanlık sözcüsü Dimitri Peskov BBC'ye, kendisiyle ilgili olarak Suriye'den sadece Suriye hükümeti tarafından getirilecek iddiaları geçerli kabul edeceğini söyledi.