Bu arada Fransa, denetçilere izin veren Bağdat yönetimine dayattırılacak katı bir Güvenlik Konseyi kararı konusundaki çekincesini ortaya koydu.
İHA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Bağdat yönetiminin, BM silah denetçilerinin ülkeye tekrar geri dönmesine izin vermesiyle birlikte, önde gelen silah denetçilerinden Hans Blix, Iraklı yetkililerle görüştü. Yapılan görüşmeler çerçevesinde, BM ve Irak tarafı, yapılacak düzenlemeleri müzakere etmek için, bu ayın sonunda, Avusturya'nın başkenti Viyana'da tekrar bir araya gelme konusunda mutabakata vardı. Blix'in, BM silah denetçileriyle yapılacak işbirliğine sadık kaldığı takdirde, Irak'a karşı takınılacak tavrın belirlenmesinde etkin rol oynayacağı belirtiliyor.
Siyasi gözlemciler, ABD ve İngiltere dışındaki üye ülkelerin, Güvenlik Konseyi'nden Irak hakkında sert ve silah tehdidi kokan kararlar çıkarmak için biraz daha zaman isteyen Washington ve destekçisi Londra'nın çağrılarına rağmen, "teftiş" konusundaki temel konuları müzakere etmek üzere Blix ile görüşmelerde bulunacağını kaydediyor.
Bu arada, BM daimi üyesi olan ve İngiltere, Rusya ve Çin gibi veto hakkına sahip bulunan Fransa, Bağdat yönetimine, son olarak aldığı denetçileri kabul kararının ardından dayattırılacak katı bir Güvenlik Konseyi kararı konusundaki çekincelerini dile getirdi. Paris yönetimi, Irak'a düzenlenecek askeri operasyonu reddetmesine rağmen ABD ve İngiltere'nin girişimlerine yeşil ışık yakıyor ve parçalanma olmaması kaydıyla Güvenlik Konseyi'nden Irak için çıkacak bağlayıcı bir karara destek vereceğini bildiriyor.
Diğer taraftan, Amerika'daki siyasi alanda ise Irak konusunda verilecek karar gün yüzüne çıkmaya başladı. Demokratların lideri Senatör Tom Daschle, Temsilciler Meclisi'nde yaptığı açıklamada, Kongre'nin, kasım ayı başında yapılacak seçimler öncesinde Irak konusunu masaya yatırmasını onayladı.