HABER

BM'de nefesler tutuldu

BM'de nefesler tutuldu

Birleşmiş Milletler (ANKA) - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2009-2010 dönemini kapsayacak 5 yeni geçici üyesinin belirleneceği seçimler bugün New York'ta yapılacak.

Türkiye'nin de Batı Avrupa kotasından aday olduğu seçimler, BM Genel Kurul Salonu'nda BM'ye üye 192 ülkenin daimi temsilcilerinin oy kullanmasıyla gerçekleşecek. BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için Batı Avrupa kotasından aday olan Türkiye, seçimlerdeki rakipleri ise aynı bölge kotasından aday olan ülkelerden İzlanda ve Avusturya olacak.

Ankara, Türkiye'nin 1961 yılından beri üstlenmediği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğini elde edebilmesi için 2003 yılından yoğun bir çaba sürdürüyor. Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine yeniden seçilebilmesi için son 5 yıldır süren yoğun temaslarda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, muhataplarıyla bir araya gelmiş ve Türkiye'nin Güvenlik Konseyi adaylığı için destek istemişlerdi. BM Güvenlik Konseyi seçimleri öncesi, New York'a gelen Dışişleri Bakanı Ali Babacan da seçimlerin yapılacağı son güne kadar BM'ye üye ülkelerin daimi temsilcileri büyükelçiler ile bir araya gelmiş Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için destek istemişti. BM Genel Kurulu'nda bugün Türkiye saati ile 17.00'de başlayacak olan seçimlerde 192 üye ülkenin BM Daimi temsilcileri oy kullanacak.

Seçimlerde üçte iki çoğunluk olan 128 oya ulaşan ülke Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilecek. Seçimlerde aday ülkelerin yeterli oy çoğunluğu bulamaması, ikinci tur yapılacak. Seçimlerin uzaması durumunda ise oylamaya, öğle oturumunda devam edilecek. Seçimlerin, daha da uzaması halinde BM Genel Kurulu başkanın inisiyatifi doğrultusunda Pazartesi gününe ertelenmesi de ihtimaller arasında yer alıyor. Seçilmesi halinde dördüncü kez BM Güvenlik Konseyi'nde görev yapacak olan Türkiye daha önce 1951-1952, 1954-1955 ve 1961 dönemlerinde geçici üye olarak Güvenlik Konseyi'nde yer almıştı. Buna karşın, rakiplerinden Avusturya, sonuncusu 1991-1992 yıllarında olmak üzere, iki dönem Güvenlik Konseyi'nde bulundu. İzlanda ise, daha önce hiç görev yapmadı.

En Çok Aranan Haberler