Pazar günü İspanya'nın Barcelona kentinde başlayan Uluslararası AIDS Konferansı'nda yapılan uyarıda, tedbir alınmadığı takdirde 2000 ve 2020 yılları arasında AIDS nedeniyle erken ölümlerin sayısının 68 milyona ulaşacağına dikkat çekildi.
UNAIDS Başkanı Peter Piot, AIDS'in halen erken bir safhada olduğunu; Asya ve eski Sovyetler Birliği için sorun teşkil ettiğini dile getirdi. Piot, "Ancak şunu eklemeliyim ki, az gelişmiş ülkelerde özellikle Güney Afrika'da AIDS'in yayılmasının durdurulamadığının sinyallerini alıyoruz" dedi. Piot, "Eğer 45 ülkede AIDS'e karşı önlem alınmazsa 2020'de kaybettiklerimizin sayısı 68 milyona ulaşacak" diye konuştu. Hayatını yitirenlerin 55 milyonunun Afrika'da olması bekleniyor.
Raporda, Zimbabve'de 2001 yılı sonu itibariyle gençlerin 3'te 1'inin HIV virüsü taşıdığı bu saynın 1997 yılında 4'de 1 olduğu belirtildi. Az gelişmiş ülkelerde AIDS'le mücadele kapsamında yapılanların yetersiz kaldığı ve rakamların ürkütücü olduğu kaydedildi.
UNAIDS açıklamasında, Asya'da özellikle Çin ve Hindistan'da HIV/AIDS'in hızla yayıldığı, çok iyimser tahminlerde bile, Rusya'da bu ay başında saptanan 75 bin yeni vakanın, son 3 yılda 15 katlık bir artışa işaret ettiğine dikkat çekildi. Hastalığın tespit edilmesinden itibaren 60 milyon insanın HIV virüsünden etkilendiği ve 40 milyon insanın halen hayatta olduğu dile getirildi.
Zengin ülkelerde bile geçtiğimiz yıl içinde AIDS nedeniyle hayatını kaybedenlerinin sayısının 25 bin olduğu ifade edildi. Afrika'da 28.5 milyon insandan AIDS tehdidi altında olanların sayısı yalnızca 30 bin olarak görülürken, hastalıktan hayatını kaybedenlerin sayısının 2.2 milyon olduğu saptandı.
Raporda, en çok risk altında bulunan kesimin genç nüfus olduğu, hergün 6 bin gencin hastalığa yakalandığı, HIV virüsünden etkilenen 15-24 yaş arası kişilerin sayısının 12 milyona ulaştığı bildirildi.
Kaynak: İHA