HABER

BM'den kadına karşı şiddete karşı "turuncu" giyin çağrısı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin sadece bireyleri etkilemekle kalmadığını, tüm insanlığa zarar verdiğini söyledi.

BM'den kadına karşı şiddete karşı "turuncu" giyin çağrısı

Bu küresel sorunla başa çıkabilmek için 2008 yılında kadına karşı şiddetle mücadele amacıyla UNiTE isimli bir kampanya başlattığını hatırlatan Ban, "O tarihten bu yana dünyanın dört bir yanındaki ortaklarımız, şiddetten uzak bir yaşam sürebilmeleri için kadınların ve kız çocuklarının insan haklarını korumak amacıyla kampanyamıza katıldı" dedi.

Ban, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle yayımladığı mesajında, "Her üç kadından birinin yaşamının en az bir döneminde karşı kaşıya kaldığı şiddetin önlenmesi için insanların seslerini yükseltmelerini memnuniyetle karşılıyorum. İlgili yasaları çıkaran ve uygulanmaları için baskı yapan, insanların zihniyetlerini değiştirmek için çalışan liderleri alkışlıyorum. Ayrıca, şiddet mağdurlarının yaralarını sarmak ve onların, değişimin ana aktörü olmalarını sağlamak için dünyanın dört bir yanında faaliyetlerde bulunan kahramanları da saygıyla selamlıyorum" dedi.

Genel Sekreter geçen ay, Birleşmiş Milletler Gününde, söz konusu kahramanlardan biri ve kadınların korkunç saldırılara maruz kaldığı Demokratik Kongo Cumhuriyetinde Panzi isimli Hastanenin kurucusu olan olan Dr. Denis Mukwege ile yeniden görüşme şansı yakaladığını belirtti. Genel Sekteter, Dr. Mukwege'nin, "Bir çok kez gözyaşlarımıza hakim olamadık. Her şey derinlemesine zarar gördü. Ancak, biz çalışmalarımızı sürdürdük. Faal olmaya devam ettik. Elimizden geldiğince yaraları sarmaya çalıştık. Bu kadarı bile çok büyük anlam taşıyor" dediğini söyledi.Ban, Dr. Mukwege'nin tedavi ettiği kadınların büyük bir cesaret örneği gösterdiğini ve bu kadınların birçoğunun daha sonra kendileri gibi kurbanlara yardım eli uzattığını ifade etti.

Ban, "Dr. Mukwege silahlı çatışma ortamında kadına yönelik şiddet ile başa çıkmaya çalışıyor. Ancak onun gösterdiği bu cesaret hepimize rehber olmalı ve sadece savaşlarda değil evlerinde, okulda ve diğer gündelik yaşam alanlarında dünyanın dört bir yanında, her ülkede ve toplumda ortaya çıkan bu soruna çözüm bulunması için çabalamamız gerekiyor" dedi.

-"TURUNCU" ÇAĞRISI

Bir gelenek haline dönüştüğü üzere, bugün 16 günlük, yani 10 Aralık İnsan Hakları Gününe kadar devam eden savunuculuk faaliyetinin başlangıcını teşkil ettiğini söyleyen Ban, bu dönemde, insan haklarının rezil bir şekilde ihlali anlamına gelen kadına karşı şiddet ile mücadele konusunda özel bir çaba harcadıklarını ve bu yıl bu mücadeleye destek vermek isteyenleri turuncu renkte kıyafetler giymeye çağırdıklarını belirtti.

"Bu çabalara destek sağlamanın bir diğer yolu da BM Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Fonuna katkı sağlamaktan geçiyor" diyen Ban, son iki yılda söz konusu fon tarafından verilen hibelere talebin iki kat arttığını ancak, başvuruların sadece yüzde 60'ına olumlu yanıt verilebildiğini söyledi. Ban, "Ortaklarımızı, kadına ve kız çocuklarına karşı şiddetin önlenebilmesi için yürütülen çabalar için ihtiyaç duyulan bu büyük mali açığı kapamada bizlere yardımcı olmaya davet ediyorum" dedi.

Ban, "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü herkesin kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve durdurulması için çalışacağına dair verdiği sözü yenilemesine imkan tanıyor" diyerek mesajına son verdi.

ANKA

En Çok Aranan Haberler