Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

BMW böbrek tasarımı günümüze kadar nasıl değişti?

Alman BMW markası 100.yılını kutluyor ve bu dalyanın şerefine oldukça ilerici bir konsept modeli de beğeniye sundu. Bu konsepte benzer modeller on yıllar geçse de üretilir mi bilinmez ancak tasarımda en çok dikkat çeken ayrıntı geçmişe göndermede bulunan dik ve dar böbrek tasarımı oldu.

BMW böbrek tasarımı günümüze kadar nasıl değişti?

BMW markası 1916 yılında kuruldu ancak ilk otomobilini İngiliz Austin markası lisansı ile 1928 yılında üretti. İlk üretilen modellerde BMW’nin en bilinen tasarım detayı olan iki parçadan oluşan ön panjur tasarımı nam-ı diğer BMW böbreği kullanılmıyordu. Sadece düz ve siyah dikdörtgen bir panjur kullanılıyordu. İlk böbrek tasarımı ise 1933 yılında satışa sunulan 303 modelinde bulunuyordu. Ardından yarışlardaki başarıları ile ünlenen 328 modeli ile bu tasarım resmen markanın yüzü haline geldi.

1

Soldan sağa; ilk böbrek tasarımlı BMW 303, sağda 1936 328 Grand Prix ve 1938 328 Cabrio

Böbrek tasarımının nasıl ortaya çıktığı konusunda ise bazı bilgiler ve bunu yanında bir de dedikodu bulunuyor. 1933 yılında Adolf Hitler yapılan seçim sonucunda Almanya’nın Şansölyesi (Başbakan) oldu. Hitler’in kendine has bir bıyığı bulunuyordu ve oldukça da dikkat çekiciydi. BMW’de 1933 yılında ilk kez kullanılan böbrek tasarımı ise ilginç bir şekilde bu bıyığa benziyordu.
Her iki gelişmenin de 1933 yılında olması ve bu karakteristik bıyıktan ilham alınıp alınmadığı hep bir dedikodu olarak söylene dursun aslında böbrek tasarımı Almanya’da Mercedes ve Porsche’nin merkezi olan Stuttgart şehrine oldukça yakın Bruchsal şehrinde bulunan Ihle Brothers isimli bir stüdyoda ortaya çıkarılmış ve BMW tasarımcısı Fritz Fiedler tarafından geliştirilmişti.

2

ilk böbrek tasarımlı BMW 303 ve Adolf Hitler

1930’lu yıllardan 1990’lı yılların başına kadar dar böbrek tasarımı devam etti. Otomobil dizayn anlayışında ön tasarımının incelmesine bağlı olarak panjur yükseklikleri yıldan yıla azaldı ve böbrek yüksekliği de buna paralel azaldı. Ancak bir de bu gelişmelere ters böbrek tasarımına sahip model bulunuyordu. Bu model oldukça özel ve bulunduğu dönemin en güzel modellerinden birisi olan 1956 BMW 507’ydi. Oldukça ince ve geniş bir böbreğe sahip olan BMW 507’nin, 1999 yılında modern bir versiyonu olan Z8 modeli de üretilmişti.

3

Solda 1956 BMW 507 sağda 1999 BMW Z8

507 modeli hariç bu ince ve dar tasarım 1990 yılına kadar çeşitli şekiller ile devam etti. Ancak 1990 yılında tanıtılan ve devrim niteliğinde değişikliklere sahip E36 kasa 3 Serisi’nde geniş ve farlara birleşen bambaşka bir böbrek tasarımı kullanılmaya başlandı. Bu değişim aslında bir dönüm noktası oldu. Dik konumlanan dikdörtgen böbrek 90 derece yatık bir şekilde konumlanmaya başladı. Geniş tasarım büyüyerek günümüze kadar geldi ve bir süre daha böyle devam edecek gibi görünüyor.

4

5

6

Geçmişten günümüze BMW böbrek tasarımı

Diğer taraftan BMW 100.yılına özel oldukça gösterişli ve modern bir konsept modeli tanıttı. Bu modelde en çok dikkat çelen ayrıntı ise günümüzde kullanılan yatay dikdörtgen formunun tekrar eskiye dönerek dik bir hal almasıydı. Geçmişe adeta göndermede bulunan bu konsept modelin adı ise Vision Next 100. Next 100 ifadesinin Türkçe karşılığı ise bir sonraki 100 yıl olarak tercüme edilebilir. İsmi de tasarımı gibi iddialı olan bu konsept model bize gelecek hakkında oldukça fazla ipucu veriyor olabilir.

7

Geçmiş dönemlerde BMW tarafından tanıtılan diğer konsept modeller incelendiğinde ise dar böbrek tasarımının geri dönebileceğini güçlendiren önemli izler bulunuyor. Bunlardan bazıları;

1936 model 328 modeli – 2011 BMW 328 Hommage konsepti

8

1940 BMW 328 Mille Miglia Touring Coupé modeli – 2006 BMW 328 Mille Miglia konsepti

9

Görüldüğü gibi BMW 1930’lu yıllardan günümüze kadar gelen böbrek tasarımının atası olan dar tip böbreği bir türlü unutamıyor. Güncel olarak satılan modellerde böbrekler giderek daha büyük ve geniş bir şekle giriyor olsada BMW’nin orta ve uzun vadede bu tasarımı mutlaka bazı modelinde seri üretim hali ile tekrar kullanabileceğine inanıyoruz.

En Çok Aranan Haberler