HABER

Böbrek ağrısı: Nedenleri, belirtileri, tedavisi

Böbrekler, omurgalı canlıların boşaltım organlarıdır. Yaklaşık 10 santimetrelik boyutlarıyla boşaltım sisteminin büyük bir kısımını oluştururlar. Konum itibarıyla karın bölgesinin arka tarafında, diyaframın altında, bel bölgesinin ise sağ ve sol alt bölümlerinde bulunurlar.

Böbrek ağrısı: Nedenleri, belirtileri, tedavisi

Şekil olarak fasulyeyi andırırlar. İnsan vücudunda iki adet böbrek bulunur fakat çeşitli nedenlerden ötürü böbreklerden birinin alınması gerekirse tek böbrek ile yaşamaya devam edilebilir. Böbreklerin işlevleri ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Kanda bulunan üre, kreatinin, ürik asit gibi zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlarlar.
  • Kan basıncını kontrol etmeye yarayan renin isimli enzimin salgılanmasından görevlidirler.
  • İnsan vücudunun asit ve baz dengesini korurlar.
  • Vücutta bulunan su ve tuz oranını dengelerler.
  • Kan yapıcı hormonların salgılanmasında görev alırlar.

Böbrek Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

1. Böbrek enfeksiyonları

Genellikle mesane veya idrar yolunda başlayan böbrek enfeksiyonları tedavi edilmediği takdirde böbreklere zarar verir. Gerekli tedavinin yapılmaması halinde böbrekler kalıcı hasar görebilir. Böbrek enfeksiyonlarının tedavi sürecinde antibiyotik kullanıp doktor gözetiminde olmak gerekebilir.

2. Böbrek taşı

Böbrek taşı, her iki böbrekte de böbreklerin yalnızca bir tanesinde de meydana gelebilir. Sol böbrek ağrısı çeken bir hastanın aniden sağ böbreğinde de ağrı hissetmesi, böbrek taşlarının hareketli olmasından kaynaklanır. Böbrek taşı sabit durduğu ve yerinden oynamadığı sürece ağrı yapmaz. Taşın böbrekten çıkarak idrar yoluna hareket etmesi ile ağrı hissedilir. Böbrek taşı dolayısıyla yaşanan ağrılar oldukça kuvvetli ve rahatsız edici boyuttadır. Ara ara kesilip devam eden ağrı yanıltıcı olabilir.

3. Damarlarda sertleşme

Damar sertleşmesi sonucunda yüksek tansiyon ve şiddetli böbrek ağrısı görülür. Damar sertleşmesi bir kalp rahatsızlığıdır fakat böbrek üzerinde bulunan damarlarda görüldüğünde çok şiddetli ağrılara sebep olur.

4. Polikistik böbrek rahatsızlığı

Polikistik böbrek rahatsızlığı böbrekler üzerinde oluşmuş çoklu kist kümeleridir. Kalıtsal bir hastalıktır, en belirgin belirtisi yüksek tansiyondur. Polikistik, uzun yıllar belirti göstermeden vücutta barınabilir veya çok şiddetli ağrılar ile kendini gösterebilir.

5. Böbrek büyümesi

Böbrek boşluklarına dolan idrar zamanla böbreklerin büyümesine sebep olur. Büyüyen böbrek dolayısıyla yaşanan ağrı oldukça şiddetlidir, böbrek taşının neden olduğu ağrıyla benzerlik gösterir.

Böbrek Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

1. Sık idrar yapmak

Böbrek ağrısı yaşayan kişiler sürekli idrarı varmış gibi hissederler. Bu his, suni bir bir histir ve sebebi idrar yollarındaki enfeksiyondur. Bu dönemde gece uyurken böbrek ağrısı ve sıkışıklık hissi ile uyanmak oldukça yıpratıcı olsa da bu durumdan ötürü su tüketimi azaltılmamalıdır.

2. Kötü kokulu idrar

Sıkça idrar yapılıp bol su tüketilmesine rağmen idrarda belirgin bir çürük kokusu mevcuttur. Kötü kokulu idrarın genel sebebi mesane ve idrar yollarında meydana gelen enfeksiyon ve iltihaptır. Uzun süre mesane içinde kalan idrar enfeksiyon nedeni ile boşaltılamaz. Bu nedenle tedavi süresi boyunca bol su tüketimi idrar yollarının ve mesanenin temizlenmesi için ana kuraldır.

3. İdrar yaparken oluşan yanma hissi ve ağrı

Böbrek ağrısı çeken kişiler kendilerini idrara sıkışık hissederek sıkça tuvalete gider ve idrar yaparken yanma ve ağrı hissederler. Bu dönemde idrar yapmaktan kaçınmak için su tüketimi kesinlikle bırakılmamalıdır. Yanma hissi ve ağrının sebebi enfeksiyondur. Enfeksiyonu vücuttan atmanın en önemli adımlarından biri bol su tüketimidir. Su tüketilip idrar yapıldıkça mesane temizlenecek ve ızdıraplı idrar sorunu ortadan kalkacaktır.

4. Kanlı idrar problemi

Kanlı idrar genellikle böbrek taşı problemiyle beraber görülür. Taşın mesane ve idrar kesesindeki hareketleri sonucunda enfeksiyon oluşumu ve idrarda kan görülür. Taş probleminin dışında ilerlemiş idrar yolu enfeksiyonları da idrarın kanlı bir şekilde vücuttan atılmasına sebep olabilir. Hafif alınmaması gereken bir durumdur ve acil doktor müdahalesi gerektirir. Sinsice ilerleyen böbrek hastalıklarının uyarıcı belirtilerindendir. Bu hastalıkların tedavi edilmemesi halinde böbrek kaybına kadar varan bir süreç yaşanabilir.

5. İdrarın bulanık olması

Böbrek taşıyla beraber kum dökme problemi de yaşanır. Bu da idrarın bulanık olmasına sebebiyet verir. Öte yandan az su tüketimi sebebiyle idrarın kristalleşmesi ve idrar yolu enfeksiyonları da idrardaki bulanıklığın nedenleri arasındadır.

6. Huzursuzluk hissi

Böbreklerle ilgili yaşanan problemler huzursuz hissedilmesine sebep olur. Sıkça tuvalete gidilmesi ve tuvalet ihtiyacı giderilirken acı çekilmesi günlük hayattaki davranışları da etkiler. Boşaltım ve sindirim sisteminin doğrudan ruhsal sağlık ile bağlantılı olmasından dolayı vücut atması gereken toksini dışarı atamadığında, ruhsal ve fiziksel sağlık bu durumdan etkilenebilir.

7. İdrar miktarında azalma

Sıkça tuvalete gidilmesine rağmen idrar miktarı bir iki damlayı geçmez. İdrar miktarının azalması genellikle idrar yolu iltihapları ve idrar yolunu tıkayan taş problemleri ile ilişkilendirilir. İdrarın miktarının normal seviyelere çekilmesi için öncelikle kişinin tedavi olması ve idrar yollarının iltihaptan arındırılması gerekir. Kullanılan ilaçların yanı sıra olabildiğince su tüketilmesi faydalı olur. İdrar söktürücü etkisi bilinen mısır püskülü ve maydanoz da iyileşme sürecini hızlandırmaya katkı sağlar..

8. Mide bulantısı ve kusma

Genel olarak şiddetli şekilde ağrıya maruz kalmak midenin tetiklenmesine ve devamında istifraya yol açar. Şiddetli bel ağrısı ve kusma birlikte görüldüğünde böbrek rahatsızlıklarından şüphelenilir. Yükselen ürenin ve iltihabın bulantıya sebep olması doğaldır ve vücudun kendini toksinlerden arındırmaya çalışması hastalığa karşı verdiği bir tepkidir.

Böbrek Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Böbrek ağrısı başlar başlamaz tedavi için üroloji doktoruna gidilmelidir. Hasta muayene edildikten sonra gerekli olan testler yapılarak kesin tanı koyulur. Hastalığa tanı koymak ve tedavi yöntemi geliştirebilmek için kan ve idrar testi yapılır, ardından tüm şüpheleri gidermek adına film ve ultrason istenir. Tüm bu test ve işlemlerden sonuç alınamazsa tomografiye ihtiyaç duyulabilir. Testler sonucunda eğer böbrek ağrısının, böbrek ve idrar yolu enfeksiyonlarından kaynaklandığı saptanırsa hastaya antibiyotik ve ağrı kesici tedavisi uygulanır. Böbrek kanseri mevcut ise kemoterapi ve radyoterapi birer seçenek olarak sunulur veya sorun böbrek taşı oluşumundan kaynaklanıyorsa; taşın kırılması, ilaçla düşürülmesi veya ameliyatla alınması gerekir.

Böbrek Ağrısı Nerede Hissedilir?

Böbrek ağrısını saptanması ve ağrı herhangi bir hastalık sebebiyle yaşanıyorsa hastalığın teşhis edilmesi için ağrıların vücudun hangi bölgelerinde varlık gösterebileceğinin bilinmesi önemlidir. Bu nedenle böbrek ağrısı bacağa vurur mu gibi endişeler yersiz değildir. Böbrek ağrısı genellikle kaburgalarda meydana gelir ve kasıklara kadar devam eder. Çoğu zaman sıradan bir sırt veya bel ağrısı hastalar tarafından böbrek ağrısı sanılır ve bu durum paniğe neden olur. Böbrek ağrısını diğer sırt, bel, kasık ve karın ağrılarından ayıran mide bulantısı ve kusma semptomlarıdır. Ayrıca hissedilen ağrının şiddeti hareket edildiğinde değişiyorsa böbrek ağrısı olma ihtimali oldukça düşüktür.

Böbrek Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

1. İlaç kullanımı

Ne yazık ki sadece su içerek böbreklerimizin ve idrar yollarımızın temizlenmesini sağlayamayız. Böbrek hastalıklarında kullanılan ilaçlar genellikle; Buscopan, Rowatinex, spastomen, Urocit K, Delix ve Ciprofloxacin gibi ilaçlardır. Bu ilaçlar ağrıyı keser, ödemin atılmasını ve idrarın sökülmesini sağlar. Ancak bu ilaçlar doktor reçetesi olmadan kullanılamaz ve yanlış tedavinin sonuçları oldukça tehlikelidir.

2. Evde uygulanılabilecek yöntemler

Sıcak kompres: Böbrek üzerinde ağrıyan bölgeye sıcak su torbası tutmak oldukça faydalı bir yöntemdir. Sıcağın böbrek ağrılarını hafifletme veya dindirme gibi bir etkisi vardır. Eğer sıcak su torbanız yoksa, bir atleti ütü yardımı ile ısıtıp bel bölgenize sarabilirsiniz. Sıcak böbrek ağrılarını dindirmek konusunda ne kadar başarılı ise soğuk ağrıları bir o kadar artırıcı ve tetikleyici etkiye sahiptir. Bu nedenle hastaların kesinlikle bel ve sırt bölgelerini açıkta bırakarak üşümekten kaçınmaları gerekir.

3. Bitkisel tedaviler

Maydanoz çayı: Antibakteriyel içeriği ile vücudu toksin maddeler ve mikroplardan arındırır. Maydanoz çayı içmek böbrekleri temizlemek ve ilaç tedavisine katkı sağlamak için evde uygulanabilecek en etkili yöntemlerden biridir. Çayın hazırlanışı şu şekildedir; 4 su bardağı çayı kaynatıp ocaktan alın ve içerisine 1 demet maydanoz atıp 20 dakika demleyin. Soğuduktan sonra gün boyu için. Hamile kadınların bu çayı tüketmesi uygun değildir.

Mısır püskülü çayı: Mısır püskülünün idrar söktürme özelliği vardır ve idrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesi konusunda oldukça başarılıdır. Çayın yapılışı; 2 su bardağı suyu kaynatıp ocaktan alın ardından içerisine 1 yemek kaşığı mısır püskülü atıp, 10 dakika demledikten sonra süzün. Böbrek ağrısına iyi gelmesi için gün boyu 4 bardak tüketmeye çalışın.

Karahindiba çayı: Karahindiba çayı idrar söktürme özelliğine sahiptir. Bu özelliği sayesinde toksinlerin idrar ile atılmasına yardımcı olur. 1 bardak kaynamış suya, 2 tatlı kaşığı kurutulmuş karahindiba yaprağı atın ve 15 dakika demlendikten sonra süzüp için. Bu çayı günde 2-3 bardak içmeniz yeterlidir ve aktarlardan kolayca temin edebilirsiniz.

En Çok Aranan Haberler