Zeytinyağlı, çiğ, kavrulmuş, çorbası yapılarak da tüketilebilen baklanın faydalarını sizin için derledik. Böbreklere oldukça faydalı olan bakla protein ve karbonhidrat bakımından oldukça zengin.Deri hastalıklarına, kabızlığa, romatizmaya da iyi gelen baklanın faydaları haberimizde. Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, baklanın böbreklerin dostu bir besin olduğunu söyledi.
Bakla'nın vitamin ve protein açısından son derece zengin bir besin olduğunu dile getiren Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, "İçeriğinde A,B,C, B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum mineralleri bolca mevcuttur. Kuru ve taze olarak tüketilebilen bu besin hazmı kolaylaştırır,idrar yollarını temizler ve böbrekler için faydalıdır.Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur.Ayrıca göğüs hastalıkları ve öksürüğe de iyi gelir.Doğal depamin kaynağıdır. Depamin eksikliği, Parkinson hastalığına yol açar.Bakla,içeriğinde bulunan Lutein'den dolayı gözler için yararlıdır.Kötü kolesterolü düşürür ve kan şekerini düzene sokar.Hemoroit ve kabızlığa iyi gelir.Baş ağrısına iyi gelir.Cilt için son derece faydalıdır.
Baklayı pişirdiğiniz gün tüketmenizde fayda var.Çünkü birkaç gün bekleyen bakla yemeği, karaciğeri yorabiliyor. Ayrıca bu besini vücutta su tutma özelliği nedeniyle çok sık tüketmemek gerekiyor." diye konuştu.
Kırmızı etten uzak durması gerekenler için bakla, çok işlevseldir. İçinde bol miktarda protein, azot ve kalori bulunur. Doğal depamin kaynağıdır. Depamin eksikliği, Parkinson hastalığına yol açar.
Lutein içeriğinden dolayı gözler için faydalıdır. Kötü kolesterolü düşürür. Kan şekerini düzene sokar. Bağırsak düzensizliğine iyi gelir. Hemoroit ve kabızlığa iyi gelir. Demir ve kalsiyum mineralleri açısından zengindir. Bol miktarda A, C, B ve B2 vitaminleri içerir. İdrar yollarını temizler. Bağırsak parazitlerini düşürür. Baş ağrısına iyi gelir. Yüksek albümün içerir.
Böbrek kumları için tedavi edicidir. Cilde iyi gelir. Böbrek ağrılarını dindirir. Böbrek iltihaplarını giderir. Böbrek kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Lumbago, romatizma, siyatik ve dolama şikayetlerini giderir. Bakla alırken, lekesiz, canlı, yeşil renkli ve sert olanlarını seçin. Taze fasulye gibi ortadan ikiye bölüp tazeliğini kontrol edin. Buzdolabında, poşet içinde 1-2 gün taze olarak saklayabilirsiniz. Pişirdiğinizde hemen tüketin.
Bakla çorbası
1 adet yumurta, 1/2 kg taze bakla, 2 çorba kaşığı tereyağ, 2 su bardağı süzme yoğurt, 1/2 su bardağı un, 1 baş soğan, maydanoz, nane, dereotu, tuz.
Taze bakla ayıklayıp, yıkadıktan sonra enine, ince ince kıyın. Düdüklü tencereye bir çorba kaşığı tereyağ koyup, ince çentilmiş soğan sararıncaya kadar kavurun, daha sonra kıyılmış baklaları ilâve edip kanştın. Baklalann rengi dönmeye başlayınca, dört su bardağı su, biraz da tuz ilave edip tencerenin kapağını kapatın, ve yirmi dakika kadar pişirin.
Diğer yanda bir tencerede süzme yoğurt, un ve yumurtayı su ile ezip mikserle ayran kıvamına getirin. Kaynayıncaya kadar, tahta kaşıkla, dibini tutturmadan karıştın.
Düdüklü tencerede pişirdiğiniz baklaları da suyu ile birlikte tencereye koyup on dakika birlikte kaynatıp, tuzunuilave edin. İsteğe göre kıyılmış maydanoz, dereotu, nane koyup karıştırın.
Üzerine kırmızı biberli tereyağı gezdirip sıcak sıcak servis yapın.
Baklanın kökeni
Akdeniz ve Türkiye'nin de içinde yer aldığı güneybatı Asya kökenli olan bitkinin yabani atası henüz bulunamamıştır. Tarıma alınması, bu bölgede buğday ve arpa ile birlikte evcilleştirilen mercimek ve nohut kadar eski olmasa da günümüzden önce 10.000'lere ait Ürdün, Suriye ve İsrail erken Neolitik yerleşmelerinde bakla örneklerine rastlanmıştır. Bazı Asya ve Akdeniz ülkelerinde, örneğin Mısır'da yoksulların temel protein kaynağı olagelmiştir. Mısır, Fas, İspanya, İtalya, Türkiye, G.B. Asya ve Çin'de yaygın olarak üretilmektedir.