YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Böbrek Naklinde Artık Vericide Kesik Izi Olmayacak

Acıbadem Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde uygulanmaya başlanan ve dünyada iki ya da üç yerde yapılan...

Böbrek Naklinde Artık Vericide Kesik Izi Olmayacak

Acıbadem Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde uygulanmaya başlanan ve dünyada iki ya da üç yerde yapılan yöntemle böbrek, verici kadınlardan normal doğum yolu ile çıkartılıyor.

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ve Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, Antalya Crowne Plaza Otel'de Böbrek Hastaları Eğitim ve Sosyal Paylaşım Derneği'nin tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıya katıldı. Gürkan, dünyada 2 milyondan fazla böbrek hastasının diyaliz ve tedavi ile yaşamını sürdürdüğünü söyledi. Bunlara harcanan paranın 1,5 trilyon dolar olduğunu ifade eden Gürkan, “Hastalığın kendisi bizler için sıkıntı, ama hastalığın getirdiği ekonomik yük devletler için daha çok büyük bir sıkıntı.” dedi.

Türkiye'de 75 bin böbrek hastası olduğunu, bunların 25 bininin böbrek nakli beklediğine işaret eden Gürkan, ''Türkiye'de geçen yıl 3 bin böbrek nakli yapıldı. Bu nakillerin 2 bin 500'ü yakınları tarafından, 500'ü de hayatını kaybetmiş kişilerce bağışladı. Bu sayı çok az, artması gerekiyor.'' ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Gürkan, tam olarak doğru bilinmeyen ‘doku uyumu’ ile ilgili şunları söyledi: “Doku grubu uyumu mutlaka gerekli değil; kan uyumu olması yeterli. Hiç doku uyumu olmayan canlıdan yapılan böbrek nakli, doku uyumu tam olan (ikizi gibi) kadavradan yapılan böbrek naklinden daha uzun ömürlü olabiliyor.”

Böbrek hastalığının Türkiye’ye ekonomik yansımasının 3 milyar TL olduğunu belirten Gürkan, “Bu rakam 2016’da 10 milyar TL’ye çıkacak. Sağlık Bakanlığı'nın geçen seneki bütçesi 16 milyar liraydı, yani 2016’daki bu bütçenin büyük kısmı diyaliz hastalarına gidecek.” diye konuştu. Gürkan, Sağlık Bakanlığı bu tehlikeyi gördüğü için son 5 yıldır böbrek yetmezliğinin tedavisinin üzerine ciddi bir şekilde eğildiğini ve teşvik etmeye başladığını kaydetti.

Gürkan, canlı vericilerin böbreklerini bağışlarken vücutta iz kalması, uzun tedavi süresi ve işe başlamada geç kalma endişesi taşıdıklarını vurgulayarak, bu nedenle Türkiye'de canlıdan böbrek almada ‘doğal açıklıktan böbrek çıkarma’ yani kapalı yöntemle böbrek almayı uygulamaya başladıklarını kaydetti. Daha önce böbreği, yaptıkları ameliyatla vericilerin kasık bölgesinden 5 santimlik bir kesikten aldıklarını bildiren Gürkan, ''Artık dünyada iki ya da üç yerde uygulanan çok özel bir yöntemi uyguluyoruz. Böbreği kadınların normal doğum yolundan çıkarıyoruz. Bu yöntemle vücuda hiçbir kesik atmadan, bütünlüğünü bozmadan böbreği almış oluyoruz.'' diye konuştu.

Yaklaşık 4 ay önce bu yöntemi uygulamaya başladıklarını, bu yöntemle bugüne kadar 25 kadın hastadan böbrek aldıklarını anlatan Gürkan, ''Vericilerde operasyona dair hiçbir iz olmuyor. Bu yöntemle vericiler, operasyon sonrası ağrı duymuyor, 12 saatte taburcu oluyor, 4 gün içinde de normal yaşamlarına dönüyor. Hastalar uygulamadan gayet memnun.'' şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Alihan Gürkan, Türkiye'de böbrek hastalarının sayısının her yıl yüzde 10 arttığını dile getirerek, 2016'da böbrek hasta sayısının 100 veya 115 bin civarında olacağını tahmin ettiklerini belirtti. Gürkan, yöntem sayesinde kadınların böbrek bağış oranının yüzde 20-25 artacağını düşündüklerini ifade etti.

Böbrek Hastaları Eğitim ve Sosyal Paylaşım Derneği Başkanı Dr. Cengiz Karaüzüm ise derneğin amacının böbrek hastalığını tanımak, bununla yaşamayı öğrenmek ve eğitimler düzenlemek olduğunu anlatarak, sosyal çevreden uzak kalan böbrek hastalarına yönelik etkinlikler düzenleyeceklerini kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler