Böcek sokması havaların ısınmasıyla açık alana çıkan pek çok kişinin karşılaştığı bir durum. Böcek sokması sonrası oluşan kaşıntı hissi ısırılan kişilerin kabusu haline gelir. Peki böcek sokması ilacı var mı? Böcek sokmasına ne iyi gelir? Böcek sokması sonrası alerji ortaya çıktıysa ne yapmak gerekir? İşte detaylı analiz.
Böcek sokmalarında ne yapmalı? Böcek sokması sonrası astım hastalarına dikkat
BÖCEK SOKMASI SONRASI NE YAPMALI?
Yaz mevsiminde özellikle tatilde ve piknik esnasında böcek sokması vakalarında artış yaşanıyor. Sıklıkla sivrisinek, kene, karaca, tahtakurusu, akrep sokmaları görülüyor. Özellikle alerjik bünyeye sahip olanları olumsuz olarak etkileyen böcek sokmaları, hayatı da tehdit edebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Mahmut Demirci, böcek sokmalarında yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
BÖCEK SOKMASI ASTIMI OLANLARI DA TEHDİT EDİYOR
Böceklerin soktuğu yerde genellikle ağrı, şişlik, ısı artışı ve kızarıklık meydana gelmektedir. Bu normal bir reaksiyondur. Genellikle birkaç saat içinde düzelmektedir. İlerde alerjik reaksiyon gelişme riski düşüktür ancak sıfır değildir. Ancak hastada alerjik bir yapı varsa bu kızarıklık lokal olarak kalmamakla birlikte vücutta daha farklı reaksiyonlara neden olmaktadır. Böcek sokmaları alerjik bünyelerde bazen hayatı tehdit edebilecek türde tepki verebilmektedir. Özellikle alerjik, astımı olan veya ürtikere yatkın bünyelerde görülebilecek belirtiler şöyle sıralanabilir:
Yutkunma güçlüğü,Baş dönmesi,Nefes darlığı,Kalp ritminde düzensizlik,
Baş dönmesi,Bulantı,Kusma,İshal,Ateş yükselişi
SABUNLU SUYLA İLK YARDIM
Eğer böcek sokmasından şüpheleniliyorsa, sokulan bölgenin hızlı bir biçimde sabunlu suyla temizlenmesi, varsa antiseptik bir solüsyonun o bölgeye sürülmesi gerekmektedir. Bu uygulama oluşabilecek enfeksiyonu engellemektedir. Enfeksiyon oluşmaması için o bölgenin sıkılmaması, çizilmemesi ya da kaşınmaması gerekmektedir. Ancak arı sokmalarında iğneyi çıkartmak için bu işlem yapılabilmektedir fakat bu da o bölgeyi tahriş etmeden yapılmalıdır. Bölgede şişme varsa buz veya soğuk kompres uygulanmalıdır. Bunun yanında sokma bölgesi el veya kol ise şişmeyi engellemek için o kısmı kalp seviyesinden yukarıda tutmalıdır.