HABER

Bodrum ve Datça'da deprem sonrası son durum

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Ege'deki 6.3 şiddetindeki deprem sonrası özellikle Bodrum ve Datça'da büyük panik yaşandı. Özellikle iki ilçede panik yaşayarak kaçmaya çalışan yaklaşık 90 vatandaş hafif şekilde yaralanırken, ilk deprem sonrasında 90'dan fazla artçı sarsıntı ölçüldü. Vatandaşlar ve turistler yaşadıkları büyük korku nedeniyle geceyi dışarıda geçirdi. Muğla Valisi Esengül Civelek, deprem nedeniyle Bodrum'da önemli bir hasarın bulunmadığını, yalnızca eski binalarda ufak çatlaklar meydana geldiğini belirtti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde güncellenen bilgilere göre, Gökova Körfezi'nde saat 01.31'de 6,3 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem, yerin yaklaşık 7,8 kilometre derinliğinde meydana geldi. Depremin ardından bölgede merkez üssü Ege Denizi ve Gökova Körfezi olan birçok artçı sarsıntı kaydedildi. Bölgede, saat 01.37'den 06.13'e kadar büyüklüğü 3 ve 4,6 arasında toplam 40 artçı sarsıntı meydana geldi. Sabaha kadar artçı deprem sayısı 90'ı geçti.

Deprem özellikle Bodrum ve Datça'da etkili oldu. Panik nedeniyle kaçmaya çalışırken yaralanan yaklaşık 90 vatandaş hastanelere koştu.

Deprem sonrası vatandaşlar, turistler geceyi dışarıda geçirdi. Kimileri plajlarda kimi kafe bahçeleri kimi plaj kimi de şezlonglarda sabahladı. Günün ilk ışıklarıyla birlikte hasarın boyutu da ortaya çıkıyor. Dalgaların otomobilleri sürüklediği, tekneleri batırdığı görüldü.

BU SABAH AÇIKLAMA YAPILDI

Ege Denizi'nin Gökova Körfezi'nde meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremin en fazla hissedildiği Muğla'nın Bodrum ilçesinde havanın aydınlanmasıyla Vali Civelek beraberindeki AFAD Başkanı Halis Biden, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz ve Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ile incelemelerde bulundu. İlk olarak Bodrum Devlet Hastanesine giden Civelek, hastane bahçesi ve acil servisteki yaralıları ziyaret etti, doktorlardan yaralıların sağlık durumu hakkında bilgi aldı. Ardından Gümbet Mahallesi'nde incelemelerde bulunan Civelek, gazetecilere yaptığı açıklamada, gece yaşanan depremin en fazla hissedildiği yerin Bodrum olması nedeniyle ilçede incelemelerde bulunduklarını belirtti.

Deprem nedeniyle il genelinde herhangi bir can kaybı yaşanmadığını vurgulayan Civelek, "Yaptığımız incelemeler sonucunda Bodrum'da önemli bir hasarın olmadığını, sadece eski binalarda ufak çatlaklar oluştuğunu gözlemledik." dedi. Bodrum Devlet Hastanesinin asma katının çöktüğü iddialarına da değinen Civelek, konunun uzmanlarının inceleme yaptığını ve hastanede hasta kabulü yapıldığını kaydetti.

Muğla 112 Acil Çağrı Merkezinde depremin hemen ardından kriz masası oluşturulduğunu anlatan Civelek, bir vali yardımcısının başkanlık ettiği kriz masasından il genelindeki çalışmaların koordine edildiğini aktardı.

ENERJİ AÇIĞA ÇIKTI

AFAD Başkanı Biden de kurum olarak almaları gereken tedbirlerin tamamını aldıklarını dile getirdi. Tehlikeli bir durumun olmadığına işaret eden Biden, şöyle konuştu: "Yerli ve yabancı turistler çok rahatlıkla Bodrum'daki tatillerine devam edebilir. Uzmanlardan aldığım bilgiye göre, buranın en fazla üretebileceği deprem bu kadar. Artçı depremler de oluştu. Bu enerjinin ciddi manada boşaldığı anlamına geliyor. Ayakta olan sağlıklı yapılar kontrollü bir şekilde kullanabilirler. Şu an itibarıyla Muğla genelinde hayatını kaybeden vatandaşımız ve her hangi bir yıkık yapımız yok. Bu turizm beldemizde hayatın hızlı bir şekilde normale dönmesini bekliyoruz."

Belediye Başkanı Kocadon ise Bodrum'da ilk kez bu kadar şiddetli bir deprem yaşadıklarını vurguladı. İlk yaşanan paniğin normal olduğuna dikkati çeken Kocadon, "Ben de aynı paniği yaşadım. Güzel olan herhangi bir can kaybımız ve önemli bir mal kaybımız yok. Binalarımızın hiçbirinde yıkım olmadı. Bu da Bodrum'un ne kadar güvenilir bir yer olduğunu yeniden gösterdi." diye konuştu.

Kocadon, misafirlerin tatillerine devam etmelerini ve tatilin tadını çıkartmalarını tavsiye ederek, "Bodrum'dan ayrılmamalarını diliyorum çünkü şu anda Bodrum'dan daha güvenli bir yer yok. Bunun da kanıtı son depremde hep birlikte yaşayarak gördük" dedi.

MUĞLA BELEDİYE BAŞKANI: CAN KAYBI YOK, DUVARLAR YIKILDI, TRAFOLAR YANDI

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün dün gece şu açıklamayı yaptı:

“Şu anda tüm ekiplerimiz dolaşıyor. Çok şiddetli bir deprem ve çok uzun sürdü. Can kaybı olmadı. Ufak tefet duvar yıkıkları bilgisi alıyoruz. Üzücü olan bu panikle yüksekten, pencereden atlayan vatandaşların olduğu. Onların da hastaneye kaldırıldığı ile ilgili bilgiler geldi. Trafo yangını, ot yangını gibi ufak yangınlar var. Hemen müdahale edildi. Gelen bilgiler Seydikemer’den Bodrum’a kadar 13 ilçeden can kaybı söz konusu değil. Büyük bir yıkım da söz konusu değil. Sadece duvar yıkılmaları var. Köylerden de bilgi geliyor. Yıkımlar evlerin tamamen yıkılması şeklinde değil, eski, çürük, yığma duvarların yıkımı söz konusu.

70 YARALI...

Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz da yaptığı açıklamada, "Can kaybının ve ağır yaralının olmaması sevindirici. Sarsıntıdan dolayı panik yaşayıp atlayan bazı vatandaşlarda kırık vakaları yaşandı. Böyle bir depremde bunlar da normal. Yaşanan büyük sarsıntıya rağmen bazı evlerde çatlamalar var. Ancak herhangi bir yıkılma söz konusu değil. Bu büyüklükte bir sarsıntıda, binalarımızın ilçede en fazla iki kat olması büyük hasar yaşanmasını önledi. Kırsal kesimde, özellikle kerpiç yapılı ve eski evlerde kısmi göçmeler var. Gümbet’te denizin yükselmesinden dolayı su baskınları yaşandı. Ve bazı teknelerde maddi zararlar meydana geldi. Hastanelerimize yaklaşık 70 yaralı müracaat etti. Devlet hastanesinde taşıyıcı kolonlarda bir sorun yok, sadece asma tavandaki bazı plastik bölmelerde çökmeler oldu. Bu da hastalarımızda tedirginliğe neden oldu. Hastane bahçesine çıkardık hastalarımızı. Teknik ekipler hastanede inceleme yapacaklar. Bu incelemeler sonuçlanıncaya kadar da hastalarımızın tedavileri burada sürecek. Ayrıca ilçeden Kos’a yapılan feribot seferleri de durduruldu" dedi.

İzmir, Muğla, Aydın, Denizli, Manisa başta olmak üzere Ege Bölgesi’ndeki birçok ilde hissedilen deprem nedeniyle sokaklara çıkan vatandaşlar endişelendikleri için evlerine dönmedi. Bu arada Bodrum’da birçok binanın yanısıra Devlet Hastanesi’nin acil servisi bölümünün duvarında da çatlaklar meydana geldi. Bunun üzerine acil servisteki hastalar bahçelere taşındı. Bodrum’da trafolarda meydana gelenh hasar nedeniyle birçok kesimde elektriklerin kesik olduğu ayrıca bölgede aşırı yüklenmeden dolayı telefonla ulaşımda da sıkıntılar yaşandığı belirtildi. Gümbet’te ise dev dalgalar oluştuğu ve sahile vurduğu öne sürüldü.

BODRUM'DA TRAFİK SIKIŞTI

Deprem sonrası yaşanan panik havasıyla beraber çok sayıda tatilci Bodrum'dan ayrılmak için araçlarına binerek yola çıktılar. Ancak bu durum Bodrum'da trafiğin kısa sürede sıkışmasına neden oldu.

KİMSE EVLERE GİRMEDİ

Depremin ardından Bodrumlular ile yerli ve yabancı turistler geceyi sokaklarda ve parklarda geçirdi. Depremin hemen ardından Gümbet İnceburun’da meydana gelen tsunamide 12 tur teknesi ile 5 balıkçı teknesi karaya sürüklenirken, onlarca ev ve işyeri sular altında kaldı. O anları anlatan kaptan Metin Kestaneci (40), "Teknenin kaptanıyım. Teknede uyuyordum, önce bir gürültü ardından uğultu geldi. Ne oluyor demeye kalmadan birden tekne karaya doğru sürüklendi. Tekne ile birlikte kendimizi karada bulduk. Böyle bir şöy görmedim" dedi.

"BODRUM BOŞALDI SÖYLENTİLERİ DOĞRU DEĞİL"

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu yaptığı açıklamada, "Bodrum’un deprem nedeniyle boşaldığı söylentileri çıkmaya başladı, bunlar kesinlikle doğru değil. Konuklarımız otellerinde tatillerine devam ediyor, sadece isteyenlere bahçede konaklayabilecekleri ortamlar yarattık. Evet, tedirgin olduk ama Bodrum’da turistin boşalması diye bir şey söz konusu değil, bu tür söylentiler gerçekçi olmadığı gibi turizme de büyük zarar veriyor" dedi.

FACEBOOK'TAN GÜVENLİK BUTONU

Facebook, Bodrum’da meydana gelen şiddetli depremin ardından 'Güvenlik Butonu’ uygulamasını devreye soktu. (Ajanslar)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler