Boğaz bölgesinde ortaya çıkan hastalıklara üst solunum yolu enfeksiyonları adı verilir. Genel olarak hasta bir kişiyle yakın temasta bulunulmasıyla bulaşır.
Nezle, grip ya da soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu hastalıklarının başlangıç belirtisi boğaz ağrısıdır. Bu gibi enfeksiyonların pek çok çeşidi bulunur. Çok kısa bir sürede ve güçlü bir şekilde bulaşma özelliği bulunan virüsler özellikle kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte çok daha kolay bir şekilde üreme gösterirler. Boğazla ilgili her türlü hastalığın sebebi aslında enfeksiyondur. Boğazlardaki iltihaplara virüslerin neden olduğu başka hastalıklar da bulunur.
Çok sıcak bir ortamdan birden çok soğuk bir ortama geçmek vücutta bazı değişikliklere yol açar. Bu durumda vücudun dengesi bozulur, vücudun kendini toparlamaya çalışmasın esnasında vücutta bu tip ağrılar görülebilir.
Reflünün nedeni beslenme alışkanlıkları ve sindirim sistemi problemleridir. Midedeki besinlerin ağza gelme hissi olarak tanımlanan reflü, yutkunma güçlüğü, kronik öksürük ve boğaz etrafında ağrıya neden olur.
Bazı insanların polene, hayvan tüyüne, küfe ve toza karşı alerjileri olur. Bu problemler sonucunda geniz akıntısı sorunu ve bademcik iltihabı gözlenebilir. Bunlar ise boğazda ağrıya neden olan faktörlerdir.
Havadaki kirlilik boğazda tahrişe neden olabilir. Aynı zamanda bulunulan ortamdaki sigara dumanı ve çeşitli kimyasallar da boğazdaki kronik ağrıların temel nedenlerindendir. Tütün çiğnenmesi, alkol ve bazı baharatlar da bu nedenlerle ağrı oluşturabilir.
Kış mevsiminde havaların soğumasıyla birlikte evlerde çeşitli ısıtıcılar kullanılır. Bu ısıtıcılar zamanla odanın içindeki nemi alabilir. Nemsiz bir ortamda nefes almaya çalışmak da boğaz ağrısına neden olur.
El ve ayaklardaki kasların zorlanması gibi boğaz kasları da zorlanabilir. Örneğin, öksürürken boğazda yer alan kaslar oldukça zorlanır. Bağırmak ve çok yüksek sesle konuşmak da ağrı oluşumunu kolaylaştırır.
HIV enfeksiyonunun erken aşamaları soğuk algınlığı gibidir. Soğuk algınlığının tüm belirtileri bu aşamada görülür. Bunun yanında HIV enfeksiyonu kronik ve tekrarlayan boğaz ağrıları oluşturabilir.
Boğazda bölgesinde yer alan dilin arkasında ve ses tellerinde kanserli tümörler oluşabilir. Bu tümörler zaman içinde bu bölgelerde ağrılar oluşturur.
Enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan hastalıklar virüs kaynaklıdır. Adenovirüs adı verilen ve çok sık rastlanan viral, bademcik iltihabının en büyük sebebidir. Bu virüsün bulaşması sonucunda boğazda şiddetli bir ağrı oluşmaya başlar. Fakat boğazda kızarıklık ortaya çıkmayabilir. İnfluenza isimli bir başka virüsün de bir kişiye bulaşması sonucu o kişide baş ağrısı, yüksek ateş, yorgunluk hissi ya da genel olarak vücut ağrısı gibi çeşitli belirtiler gözlenebilir. Bu belirtiler de farenjit hastalığının olduğunun göstergesidir.
Boğaz enfeksiyonları çeşitli virüs ve bakterilerin insanlara birçok yoldan bulaşması sonucu ortaya çıkar. Tedavi edilmesi için kimi zaman ilaç kullanılmaz. Fakat belirtileri oldukça önemlidir. Bu belirtilerin en sık görülenleri boğaz kuruluğu, boğazda kızarma, şişme, acı, iltihap, boğaz ağrısı yutkunamama, bademcik bölgesinde şişme, kızarma, boyunda ve kulakta yaşanan şiddetli ağrı, boğuk, hırıltılı, kısık ses gibidir.
Üst solunum yolları hastalıklarının ilk aşaması boğaz enfeksiyonlarıdır. Doktorlar bu süreçte çok ciddi bir tedaviyi gerek görmezler. Boğaz iltihabı bir süre sonra, hastanın da kendisine dikkat etmesi koşuluyla kendi kendine geçebilir. Fakat boğaz iltihabının iyileşme sürecini kısaltmak, hastalığın belirtilerini en aza indirmek ve daha sonrasında çok büyük sorunlar yaşamamak için tedavi uygulanabilir. Tedavinin yanında boğaz ağrısına ne iyi gelir, hastalar tarafından bilinmelidir.
Çoğu hastalığın tedavisinde ilk yapılan müdahale ağrı kesici kullanımıdır. Paracetamol ve benzeri türdeki ağrı kesici ilaçlar reçetesiz olarak kullanılabilir. Bu ağrı kesici türleri yüksek ateşe sahip olduğunuz anlarda da ateşinizi düşürür.
Boğaz iltihabının en büyük sebebi virüslerdir. Çoğu antibiyotik virüslere etki gösteremeyebilir. Bu nedenle virüs kaynaklı hastalıkların tedavisinde antibiyotik kullanılmaz. Bakterilerin neden olduğu hastalıklarda ise bazen beklenenden daha az etki gösterir. Burada önemli olan doğru antibiyotiği doğru dozda kullanmaktır.
Boğaz ağrılarının tedavisi için bitkilerden ve bazı gıdalardan yardım alabilirsiniz.