HABER

Boğaziçi Köprüsü'nün yeni adı ne oldu?

Boğaziçi Köprüsü'nün adı değiştirildi. Darbe girişimini önlemek isterken şehit olanların anısına Boğaziçi Köprüsü'nün yeni adı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü oldu. Gelişmeyi Başbakan Yıldırım duyurdu.

Boğaziçi Köprüsü'nün yeni adı ne oldu?

Boğaziçi Köprüsü'nün adı değiştirildi! Darbe girişiminin başarısızlığa uğratılmasında vatandaşların demokrasiye sahip çıkmalarının büyük etkisi oldu. Darbecilere karşı demokrasiyi savunan vatandaşlardan bazıları, kalkışma esnafında şehit oldular. Vatandaşlara sert müdahalede bulunulurken, en fazla can kaybının yaşandığı noktalardan biri de Boğaziçi Köprüsü oldu. Kalkışma girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Boğaz Köprüsü'nün adının değiştirilmesi gündeme geldi. 15 Temmuz şehitleri için hem Ankara ve İstanbul'da anıtlar kurulacak, hem de Boğaziçi Köprüsü'nün adı değiştirilecek. Boğaziçi Köprüsü'nün yeni adı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü oldu.

BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ'NÜN ADI DEĞİŞTİRİLDİ

Boğaziçi Köprüsü konusunda son gelişmeleri Başbakan Binali Yıldırım kamuoyuyla paylaştı. Başbakan Yıldırım açıklamasında, "İstanbul ve Ankara'da birer şehitler anıtı kurulması bugünkü Bakanlar Kurulunda kararlaştırdığımız diğer bir konudur. Darbecilerin ilk hedefi olan ve vatandaşlarımızın şehit edildiği Boğaziçi Köprüsü'nün adının '15 Temmuz Şehitler Köprüsü' olarak değiştirilmesine de karar verilmiştir." dedi.

BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ

Boğaziçi Köprüsü'nün yapımına 1970 yılında başlandı. İstanbul'da Avrupa ile Asya yakasını birbirine bağlayan köprü, her iki yakada birer taşıma kulesinden ve bunların arasında gerilmiş iki ana kabloya askı kabloları ile asılmış bir tabliyeden oluşmaktadır. Karadeniz ve Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan köprünün bir ayağı Ortaköy'de, diğer ayağı ise Beylerbeyi semtlerindedir.

İstanbul Boğazı üzerinde inşa edilen ilk köprü olan Boğaziçi Köprüsü halk arasında Birinci Köprü yahut Boğaz Köprüsü olarak da adlandırılmaktadır. Yapımı 30 Ekim 1973 tarihinde tamamlanan Boğaziçi Köprüsü, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 50. yılı şerefine devlet töreni ile hizmete sokulmuştur. Bu köprü tamamlandığında dünyanın en uzun dördüncü asma köprüsüydü.

Üç gidiş, üç geliş olmak üzere şeritlere ayrılan köprü çelik malzemeden yapılmıştır. İki ayağı bulunan asma köprünün uzunluğu bin 560 metre, genişliği 39 metre, yüksekliği ise 165 metredir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler