ÇORUM (A.A) - 26.11.2011 - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Boğazköy Sfenksi'nin ait olduğu topraklara dönmesinin çok anlamlı olduğunu belirterek, ''3 bin yıldan eskiye dayanan bu anıtsal yapıyı yüzyıllık bir hasretten sonra toprağımıza kavuşturmak, toprağında, yüreğinde duyduğu bir derin özlemi belki sona erdirmek anlamını taşıyacaktır'' dedi.
Günay, Hitit İmparatorluğu dönemi MÖ 13. yüzyıla ait olan Boğazköy Sfenksi'nin Almanya'dan ait olduğu topraklara dönüşü nedeniyle geldiği Çorum'da, basınla sohbet toplantısı düzenledi.
Hitit İmparatorluğu'nun başkenti Hattuşa'nın insanlık tarihindeki önemine değinen Günay, uzunca bir süreden bu yana Alman Arkeoloji Enstitüsü ile birlikte araştırma ve kazılar yaptıklarını söyledi.
Bu kapsamda küçük çaplı restorasyonların da gerçekleştirildiğini aktaran Günay, bu kazılardan daha önceki yıllarda, yüzyıla yakın bir süre önce Almanya'ya restorasyon için gönderilen 2 sfenksin bulunduğunu, bunlardan birinin Türkiye'ye döndüğünü, diğerinin dönüşünün ise çeşitli nedenlerle uzadığını belirtti.
Son yıllarda yoğun bir diplomatik ilişki içinde sfenksin ait olduğu topraklara yaklaşık 95 yıl sonra dönüşünü sağladıklarını ifade eden Günay, bu görüşmeler sırasında Almanya'daki muhataplarının da büyük çabalar gösterdiklerini söyledi.
Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu özlemi, yüzyıla yakın süren hasreti giderdik. Birazdan Hattuşa'da yeniden düzenlediğimiz Boğazköy Müzesi'nde heykeli, İstanbul'daki kardeşiyle birlikte buraya getirip yerine koyduk, hep birlikte ait olduğu topraklarda göreceğiz. Ben bu anıtların, tarihi eserlerin kendi topraklarına, ait oldukları topraklara dönmesini çok önemsiyorum."
Türkiye'nin arkeolojik açıdan çok zengin bir ülke olduğunu vurgulayan Günay, Türkiye'nin turizmi açısından arkeolojik zenginliklerin büyük önem taşıdığını ifade etti.
Günay, ''Bir eser hangi dönemden kalmış olursa olsun, antik çağlardan da kalsa, prehistorik dönemden de kalsa, bir Pagan uygarlığından da kalmış olsa, Hristiyan, Musevi inançlarından birisine de ait olsa, madem ki bizim ülkemizin topraklarındadır, hepsi bizimdir. İnsanlığın bize emanetidir'' diye konuştu.
Günay, 2011 yurtdışından 1900 eserin Türkiye'ye getirildiğini, 2007'den bu yana getirilen eserlerin sayısının böylece 3 bine ulaştığını, bunlardan yaklaşık bininin ise sikkelerden oluştuğunu bildirdi.
Günay, daha sonra Almanya'dan getirilen Boğazköy Sfenksi'nin konulduğu Boğazköy Müzesi'ndeki törene katıldı. Günay, ''Ben her vesileyle söylüyorum, bu anıtsal yapıların da bir duygu dünyası olabileceğini, bir canları, bir anlayışları olabileceğine inanıyorum. Bu nedenle 3 bin yıldan eskiye dayanan bu anıtsal yapıyı yüzyıllık bir hasretten sonra toprağımıza kavuşturmak, toprağında, yüreğinde duyduğu bir derin özlemi belki sona erdirmek anlamını taşıyacaktır. Topraklarımıza hayırlı olsun" dedi.
Törende konuşan Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl da Türkiye ile Almanya'nın sfenksin ait olduğu topraklara getirilmesi konusunda çok anlamlı bir iş birliği yaptıklarını söyledi. İki sfenksin Boğazköy Müzesi'nde buluşmasının önemine işaret eden Pohl, ''Bu iki ülke arasındaki dostluğun bir simgesidir'' dedi.
Çorum Valisi Nurullah Çakır ise binlerce yıllık sfenksin topraklarına döndüğü bu günü bir milat olarak kabul ettiklerini bildirdi.
MÖ 13. yüzyıla ait olan Boğazköy Sfenksi, 3 bin 200 yıllık bir kültürel miras olma özelliği taşıyor. Hitit İmparatorluğu dönemine tarihlendirilen ve kireç taşından yapılan sfenks, 258 santimetre boyunda, 175 santimetre eninde ve bin 700 kilogram ağırlığında.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz