HABER

"Boğazlar çok fazla zorlanmamalı"

ÇANAKKALE (İHA) - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, AK parti Çanakkale merkez ilçe kongresine katılmak üzere geldiği Çanakkale'de, 18 Mart törenleri sırasında açılışı yapılacak olan Kepez Limanı'nda incelemelerde bulundu.

İncelemeleri sırasında basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Bakan Binalı Yıldırım, İstanbul ve Çanakkale boğazlarının deniz trafiği açısından çok yoğun olduğunu ve bu sebeple sık sık kazalar meydana geldiği, bunun için de ne gibi yeni önlemler alındığı sorusunu cevaplandırmak isterken, eline verilen not kağıdını alınca oldukça şaşırdı. Sorunun sorulduğu anda Ukrayna'dan Suudi Arabistan'a 55 bin 500 ton buğday götüren, 223 metre uzunluğunda, 34 bin 439 grostonluk Malta bayraklı "Evangelia-M" adlı yük gemisinin hatalı seyir sebebiyle Gelibolu açıklarında Doğanaslan mevkiinde karaya oturduğunu belirten Bakan Binali Yıldırım, şunları kaydetti:
"Boğazlarda trafik yıldan yıla artıyor. Bu artış içerisinde petrol taşımacılığının payı biraz daha fazla oluyor. Ancak biliyorsunuz boğazlarımızın fiziki büyüklüğü sınırlı. Sınırsız oranda trafiği idare etmemiz mümkün değil. Bunun için de bizim bu konudaki düşüncemiz ham petrol taşımacılığına alternatif yollar bulunmasıdır. Bunun için Samsun-Ceyhan projesini biz gerek petrol üreticisi ülkelerle gerekse kuzey komşularımızla görüşüyoruz. Başka alternatifler de var. Ama her halükarda boğazların kapasitesinin fazla zorlanmaması konusunda kararlıyız. Biz bunun için öncelikli olarak şunu yaptık. Bütün Çanakkale, Marmara ve İstanbul boğazlarını boydan boya kapsayan 160 millik bir mesafede bir gemi trafik bilgi sistemi adı verilen VTS sistemini devreye soktuk. Gemileri radarlarla, kameralarla ve birtakım suya bırakılan aletlerle boğazdan girip çıkıncaya kadar kontrol edip, bu gemilerden güneyden kuzeye, kuzeyden güneye belirli boyut ve büyüklüğün üzerinde olanların geçişlerine sınırlama getiriyoruz. Bunlara gündüz geçişleri yaptırıyoruz. Bunu yapmakla emniyet konusunda büyük bir mesafe kat ettik. 2003 yılında bir tanesi Çanakkale Akbaş'ta, diğeri İstinye'de olan gemi trafik hizmetlerinin devreye girmesiyle birlikte ortalama yıllık gemi artışı yüzde 30 oldu. 40 bindi, 50 binin üzerine çıkmış durumdayız. Bunların içinde tankerler 7-8 bini geçiyor. Şimdi eğer bu tedbirler alınmasaydı, bu trafik denetim sistemi devreye sokulmasaydı, boğazlarımızı çok daha büyük tehlikeler bekliyordu. Şu anda Allah'a şükür o günden bu tarafa da çok büyük felaket niteliğindeki kazalar olmadı. Bu konuda gereken ilgi gösteriliyor. Ancak kesin çözüm fiziki şartları belli olan boğazların çok daha fazla zorlanmaması lazım. Biz bunun için alternatif yolların petrol taşımacığı için muhakkak oluşturulması amacıyla kararlı tutumumuzu sürdürüyoruz."

"AKLINIZA GELDİĞİ YERE HAVAALANI YAPAMAZSINIZ"
Çanakkale Valisi Orhan Kırlı'nın, şu an mevcut olan havaalanının uzatılmasının mümkün olmadığının belirtilmesi üzerine alternatif olarak Özbek Ovası'nda yer alan Hazine'ye ait bir yere yeni bir havaalanı yapılması önerisini de cevaplandıran Bakan Binali Yıldırım, "Tabii şimdi bu işler, Vali Bey aklınıza geldiği yere havaalanı yapamazsınız. Şimdi bu havaalanı buraya yapılmış. Bunu kullanamadık, başka yerde yapalım. Orası da yarın olmadı, başka yere yapalım demek olmaz. İyi düşünmemiz lazım. Şu anda elimizde 72 tane havaalanı var. Bunların birçoğu kullanılamıyor. Ya yanlış yer seçimi yapılmış, ya tamamlanamamış, ya da standartlara uygun yapılmamış. Şimdi hal böyle olunca biz bunları temizlemeye çalışıyoruz. Şu anda bunların 42 tanesini devreye soktuk. Daha 30 havaalanı var. Bunları birer birer imkanlar dahilinde halletmemiz lazım. Şu an 5 milyar dolar para harcamışız, bu toprakta yatıyor. Ne yapacaksınız? Şimdi olmadı, yeniden yerine yenisini yapalım. Bunların gelişim planına göre incelenmesi lazım" dedi.

Bakan Binali Yıldırım, nakliyecilere yönelik "K-1" belgesi alma konusuyla ilgili sürenin uzatılmayacağını ve sürenin yarın sona ereceğini de belirterek, "İlgili yerler bu konudaki müracaatları kabul ediyor. Bu konuda sonuç hemen hemen alındı. Yüzde 95 oranında taşımacılarımız geldiler ve müracaatlarını yaptılar. Kanundan doğan haklarını böylece kullanmış oldular. 28 Şubat tarihinden itibaren de karayolları taşıma kanunu tamamen yürürlüğe girecek. Burada bir hususa açıklık getirmek istiyorum. Genel olarak alışkanlığımız son günleri beklemek olduğu için son bir haftada müthiş bir yığılma oldu. Biz bu sefer belge düzenleme işine ara verdik ve müracaatları almayı sürdürdük. O bakımdan şu anda 60 bin belge düzenlendi. Daha elimizde 150 bin müracaat var. Onların belgelerini de süre başlayınca düzenlemeye başlayacağız ve sırayla vereceğiz. Bu süre içerisinde de valiliklere ve kolluk kuvvetlerimize bir genelge yayınlayıp müracaatta bulunanların bir sorgulamaya tabi tutulmaması, taşımacılıkta zorlukta karşılaşmamaları için uyarıda bulunacağız" diye konuştu.

Bakan Yıldırım, daha sonra yapımı tamamlanan ve 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi törenleri öncesi açılışı yapılacak olan Kepez Limanı'nda incelemelerde bulundu. Bakan Yıldırım, Çanakkale'nin Gökçeada ve Bozcaada ilçelerine deniz ulaşımının yapılması için yeni bir feribot alınacağını ve adalarda yaşayan halkın sağlık konusunda sorun yaşamamaları için bu bölgede bir ambulans helikopter bulundurulmasıyla ilgili Sağlık Bakanlığı ile temas halinde bulunduklarını sözlerine ekledi. Bakan Yıldn0 bindi, 50 binin üzerine çıkmış durumdayız. Bunların iırım, daha sonra AK Parti merkez ilçe kongresine katıldı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler