HABER

Boğazlar'a 30 milyar $

Türkiye, Rusya-Kazakistan ve dev petrol şirketleri ile masaya oturarak Boğazlar'ı petrol ve tehlikeli madde geçişlerinden kurtaracak tarihi bir adım atmaya hazırlanıyor.

Rus ve Kazak petrolü 30 milyar dolarlık fonla Boğazlar'ı by-pass edip dünya piyasasına açılacak.

Türkiye, İstanbul ve Çanakkale boğazından tankerlerle taşınan ham petrolün yarattığı tehlikeyi engellemek için 30 milyar dolarlık bir fon yaratacak. Kazalardan korunmak amacıyla 'gönüllü ilkeleri' ele almak üzere 1 Temmuz'da Rusya, Kazakistan'ın yanı sıra Batılı büyük petrol şirketleri ve trader'ları ile İstanbul'da bir araya gelecek ve anlaşma imzalanacak. 20 milyar dolardan az olmamak üzere oluşturulacak olan fonun 30 milyar doları da bulabileceği belirtiliyor. Fon, BP'nin Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısının ardından yaratılan fonun bir benzeri. Reuters'ın haberine göre Enerji, Çevre ve Orman, Ulaştırma ve Dışişleri Bakanlıkları'nın koordinasyonunda yürütülen çalışmayla, boğazlardan ham petrol taşıyan tankerlerin oluşturduğu trafiğin azaltılması ve bunların by pass hatlarına yöneltilmesi amaçlanıyor.

BÜTÜN DEVLER BİR ARADA

Yetkililer, Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Hakkı Akil'in imzasıyla Rusya, Kazakistan ve içinde Chevron, Exxonmobil, BP, Total, ENI'nin de yer aldığı Batılı petrol büyük petrol şirketleri ve trader'lara bir davet mektubu gönderildiğini, şirketlerin üst düzey temsilcilerle bu toplantıya katılacağını belirtti. Toplantı öncesinde yapılacak CERA Konferansı'nın da gündeminde bu konunun bulunduğunu bildirdi. Çalışmalara yakın üst düzey bir yetkili, Meksika Körfezi'nde BP'nin denizde petrol arama çalışmaları sırasında meydana gelen çevre felaketinin boğazlarda meydana gelmesini engellemeye yönelik adım atılacağını belirterek, "Türkiye bu noktada tek yönlü tedbir almak yerine kamu ve özel sektör işbirliğiyle hareket ederek belli gönüllü ilkelerin uygulanmasını planlıyor. Petrol şirketleri de sosyal sorumluluk yaklaşımları çerçevesinde bu noktada inisiyatif alarak hem ekonomik olarak zarara uğramayacakları bir çözüme kavuşabilecekler hem de boğazlarda meydana gelebilecek bir felaketin önüne geçilmesine katkı sağlamış olacaklar" dedi.

ŞİRKETLER DE PARA KOYACAK

Yetkililer, çalışmanın temel amacının, fiziki güvenliğin sağlanması; çevrenin korunması ve çevreye verilebilecek zararın önlenmesi ayrıca İstanbul ve çevresindeki kültürel- tarihi mirasın korunması olduğunun altını çizdi. Oluşturulacak 30 milyar dolarlık fona petrol taşıyan şirketlerin de belli miktarda katkı yapması sağlanacak.

MONTRÖ SÖZLEŞMESİ'NİN RUHUNA AYKIRI OLMAYACAK

Çözümün boğaz geçişini düzenleyen Montrö Sözleşmesi'nin ruhuna aykırı olmayacağı belirtildi. Petrol by-pass hattında maliyeti eşitlemek için yükleme sırasında petrole kota uygulanabileceği ve by-pass hattının devreye girmesinin 3-4 yılı bulabileceği belirtiliyor.(Sabah)

En Çok Aranan Haberler