Boğmacanın, tüm yaşlarda, hatta erişkinlerde bile ortaya çıkabilen nefes almayı engelliyecek biçimde öksürük nöbetlerine neden olabilen bir hastalık olduğuna dikkati çeken Demirel, "Hastalık, ağız, burun, boğaz salgılarıyla direkt temasla, solunum yoluyla veya ender olarak mikropla yeni kirlenmiş maddelerin (oyuncak vs.) ağza götürülmesiyle bulaşır" dedi.
BOĞMACA HASTALIĞI BELİRTİLERİ
Hastalığın, ilk 1-2 haftalık dönemde burun akıntısı, göz yaşarması, hafif ateş, iştahsızlık, öksürük gibi nezle benzeri belirtiler gösterdiğini ifade eden Demirel, "Daha sonraki 2-4 haftalık dönemde nöbetler halinde arka arkaya 10-20 patlar tarzda öksürük, morarma, iç çekmeler görülür. Nöbet sonunda öğürme, kusma ve şeffaf bir balgam çıkarması olabilir. Nöbetler ağlama, yeme, içme esnasında ve boğaza bakılmaya kalkışılınca ortaya çıkabilir" diye konuştu.
İLK 6 AYDA ÖLÜM ORANI YÜKSEK
Süt çocuklarında tipik öksürük nöbetleri yerine nefes alamama nöbetlerinin görüldüğüne de işaret eden Demirel, bunun sonucunda ilk 6 ayda ölüm oranının oldukça yükseldiğini, bu tür hastaların mutlaka hastaneye yatırılması ve takip edilmesi gerektiğini vurgularken, korunma yolunun ise aşılanmayla olduğunu sözlerine ekledi.