HABER

Bölge Valileri Toplantısı başladı

ERZURUM (İHA) - Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki 11 ilin vali ve tarım müdürleriyle "Tarım-Hayvancılığın Dünü Bugünü ve Çiftçinin Sorunları" konulu toplantı bugün Erzurum'da başladı.

Palan Otel'de başlayan toplantının açılışında konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, sınır ticaretinin sona erdirilmesiyle ilgili açıklamalar yaptı. Sınır ticaretinin asıl hüviyetinden çıkarak bir soygun ticareti halini aldığını ileri süren Bakan Gökalp, sınır ticaretinden asıl faydalanması gereken bölge insanının bu ticaretten istifade edemediğini, işin kaymağını batıdan gelen insanların yediğini iddia etti.

Sınır ticareti kapmasında Türkiye'ye sokulan vişne, çilek konsantresinin batıda işlenerek pazarlandığını bildiren Bakan Gökalp, "Sınır ticareti kapsamında ülkeye sokulan istakozu Şırnaklılar, Ağrılar mı yiyordu? Bu ürünleri batıda zenginler alarak lüks lokantalarda müşterilerine pazarlıyordu. Biz çilek konsantresinin sınır ticareti kapsamında Türkiye'ye girişini engelledik. Ondan dolayı 'Çilekte hormon var' iddiaları ortaya atıldı. Ancak bu yıpratma politikaları bizi yolumuzdan çevirmedi. Sınır ticareti layıkıyla yapılırsa evet deriz. Bunun dışında hiç bir güç, mevcut şartlardaki sınır ticareti için bize evet dedirtemez" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin, ürettiği malların reklamını yapamadığını dile getiren Bakan Gökalp, yurt dışında üretilen çikolataların Türkiye'de duvarları boy boy süslediğini, ancak Doğu'nun mor koyununun sütünden üretilen ürünlerin kimse tarafından bilinmediğini anlattı.
Gökalp, "Bugün Türkiye'deki hayvansal ve tarımsal ürünlerin dünyadaki en sağlıklı ürünler olduğu gerçektir. O mis gibi ottan elde edilen süt ve et dünyanın en iyi ürünüdür. Ama biz onun reklamını yapamıyoruz. Kendi ürünlerimizin reklamını yapıp pazarlayamıyoruz. Dünya bizim ürünlerimizden habersiz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de yıllar sonra devletin ilk kez merasına sahip çıktığına işaret eden Bakan Gökalp, şunları söyledi: "Metre vurmayacağımız mera kalmayacak. Merası terk edilen, yem bitkisi ekilmeyen bir devlet kuraklığa mahkumdur. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa devlet, vatandaşın hayvanına bizim dönemimizde sahip çıkmıştır. Tekman'da nüfus cüzdanı olmayan vatandaş varken biz Tekman dağındaki hayvanlara bile kimlik verdik, onları sertifikalandırdık. Ülkeye yılda 7 milyon dolarlık kaçak et giriyordu, şimdi kuş uçurtulmuyor. Yılda 600 bin sığırın, 6.5 milyon da koyunun kaçak yollarla ülkemize girişini engelledik. Bundan sonra karayollarında görülen kimliksiz hayvan, numaralanmamış arı bizim için kaçak sayılacaktır. Ona göre muamele yapılacaktır. Çiftçi kayıt projesine yine herkes üye olsun. Bu proje çiftçinin parasının bir miktarının çiftçiye verilmesidir. Bu projeyi engellemek için bazı çevreler tarafından çıkarılan haramdır, vergi alınacaktır iddiaları yalandır."

Toplantıda konuşan Erzurum Valisi Osman Derya Kadıoğlu da Türkiye'deki büyükbaş hayvan varlığının yüzde 5'i, küçükbaşta ise yüzde 3.4 'lük bir orana sahip Erzurum'da nüfusun yarısının geçimini hayvancılıkla sağladığını ifade etti.

Bakan Gökalp, tarıma desteğinden dolayı Erzurum Valisi Osman Derya Kadıoğlu'na plaket verdi. Toplantıya Tarım Bakanlığı üst düzey yöneticileri, Ağrı Valisi Tahsin Cumhur Ersoy, Ardahan Valisi Mustafa Yiğit, Bingöl Valisi Tamer Ersoy, Bitlis Valisi Uğur Boran, Hakkari Vali Vekili Mehmet Türk, Iğdır Valisi Mustafa Tamer, Kars Valisi Nevzat Turhan, Muş Valisi Dr. Cengiz Akın, Tunceli Valisi Mustafa Erkal ve Van Vali Vekili Abdurrahman İnan ile illerin Tarım İl Müdürleri katılıyor.

En Çok Aranan Haberler