Cenevre (AA)- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik,"Bölgesel asgari ücret, çalışma bakanlığı olarak çok sıcak baktığımız bir konu değil" dedi.
ILO Konferansı nedeniyle Cenevre'de bulunan Çelik, ILO'nun, çalışma hayatına ilişkin normları düzenlemesi açısından önem arz ettiğini söyledi. Türkiye'nin, uzun yıllar sendikal hayatla ilgili düzenlemeleri gerçekleştirme konusunda ILO'ya taahhütlerde bulunduğuna işaret eden Çelik, ancak bugüne kadar bu konuda istenilen adımların atılamadığını ifade etti.
Sendikalar Kanunu ve Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu ile ilgili değişiklikleri kısa sürede TBMM'ye sevk ettiklerini anlatan Çelik, "Değişiklik çalışmalarının genel kurul gündemine gelmesi, Türkiye'nin Aplikasyon Komitesi'ne alınmamasında çok önemli etkisi oldu" dedi.
Çelik ayrıca, istihdam paketiyle gençlerin, kadınların istihdamının teşvik edilmesi, mesleki eğitimin yaygılaştırılması ve bu konuya ilişkin kaynak tahsisi ile sosyal güvenlik reformunun çıkarılmasının ILO tarafından önemsendiğini kaydetti. Çelik, "Uluslararası toplantılarda Türkiye'nin ortaya koyduğu performans herkesin takdir ettiği bir konudur. Bu çerçevede Aplikasyon Komitesi'ne alınmayışımız bu çalışmalara dayanıyor. Bu, hepimizin başarısıdır diye düşünüyorum" seklinde konuştu.
-Bölgesel asgari ücret-
Bakan Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının gündeminde bölgesel asgari ücret gibi bir konu bulunmadığını söyledi.Böyle bir yaklaşımın ilk etapta hoş gelebileceğini dile getiren Çelik, şöyle konuştu: "Ama biraz daha derinlemesine baktığımız zaman bir ayrım. Biz ayrımcılığı ortadan kaldırmaya çalışırken, bölgesel ayrımlar ücrette da ortaya çıkmış olur ki bu çok farklı değerlendirmelere konu olur. Onun için Çalışma Bakanlığı olarak çok sıcak baktığımız bir konu değil.
Altyapısı iyi oluşturulmalı, gerekçeleri iyi konulmalı. Yoksa ülkenin bir bölgesinde oturanlara farklı ücret, başka bölgesinde oturanlara farklı ücret anlayışı hele hele kalıcı bir anlayış olamaz. Geçici bir çözüm olacaksa bu hem istihdamın hem sanayinin o bölgeye çekilmesi açısından geçici bir çözüm olacaksa altyapısının iyi doldurulması
gerekiyor. Kalıcı olması mümkün değil. Çünkü biz Türkiye'de her alanda eşitliği, birliği, bütünlüğü savunurken böyle kalıcı ayrım olmaz."