HABER

"Bölgesel ücret uygulansın"

"Bölgesel ücret uygulansın"

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabul etti.

Başbakan Erdoğan'ın TBMM'deki makam odasında gerçekleşen görüşme 40 dakika sürdü. Görüşmenin ardından basın mensuplarına bir açıklama yapan ASO Başkanı Çağlayan, Başbakan Erdoğan'a "İşsizlik ve Bölgesel Gelir Dağılımı Eşitsizliğiyle Mücadele İçin Yerel Asgari Ücret Uygulaması" başlıklı bir rapor sunduğunu açıkladı.

Söz konusu raporun Türkiye'deki işsizlik sorununa çözüm getireceğini vurgulayan Çağlayan, Türkiye'nin yüzde 25'lik bir kümülatif büyüme sağlamasına rağmen işsizlik sorunuyla karşı karşıya olduğunu kaydetti. "Çorbada bizim de katkımız olabilir mi düşüncesiyle bu raporu hazırladık" diyen ASO Başkanı Çağlayan, ABD ve Japonya başta olmak üzere birçok ülkede bölgesel asgari ücret sisteminin uygulandığını bildirdi. ASO olarak yeni bir şey icat etmediklerini, dünyada da uygulanan bir sistemi önerdiklerini ifade eden Çağlayan, sistemin uygulanmaması halinde bölgeler arası dengesizliklerin daha da artacağı uyarısında bulundu. Çağlayan, "Bir arabanın sol lastiğine 26 hava, sağ lastiğine 16 hava vurursanız arabada dengesizlik oluşur. Arabanın içerisindekilerde de rahatsızlık oluşturur" diye konuştu.

Her yerde 350 milyon lira asgari ücret uygulanması yerine bölgesel ücret uygulamasına geçilmesinden yana olduklarını dile getiren Çağlayan, İstanbul ve Ankara'da yaşayanlara da, tüketim harcamalarının 80 milyon lira civarında olduğu geri kalmış bölgelerde de asgari ücretin 350 milyon lira olarak verilmesini eleştirdi. Bunun bir dengesizlik yaratacağını ifade eden Çağlayan, işsizlik sorununun önüne geçmek için uygulamaya konulan 49 ile teşvik uygulamasının da istenilen sonucu vermediğini söyledi. Bölgesel ücret uygulamasının aynı zamanda doğudan batıya göçü de engelleyeceğini dile getiren ASO Başkanı Zafer Çağlayan, 1974 yılında Ecevit döneminde uygulanan bu sisteme yeniden geçilmesini istedi. Çağlayan söz konusu uygulamanın kazanılmış hakları ortadan kaldırmadığını, çalışanların ücretlerinde herhangi bir kaybın söz konusu olmayacağına işaret etti.

Çağlayan, Türkiye'de yaklaşık 2,5 milyon asgari ücretli bulunduğunu, bunların yüzde 3.5'inin geri kalmış bölgelerde çalıştığını ifade ederek, yatırımların bu bölgeye kaydırılabilmesi için yerel ücret uygulamasının şart olduğunu söyledi. Hükümetin 49'u teşvik kapsamına aldığını hatırlatan Çağlayan, bunlardan 19'unun çok yoksul illerden oluştuğunu, bu illerin asgari ücrette 1. bölge olarak kabul edilebileceğini ve bu kentlerde asgari ücretin 350 milyon yerine 250 milyon olarak uygulanabileceğini kaydetti. Çağlayan bu illerde yüzde 1 SSK ve yüzde 1 vergi indirimi istisnasının uygulanabileceğini de vurguladı.

Gazetecilerin "Başbakan bu önerinizi nasıl karşıladı?" yönündeki sorusu üzerine ise Çağlayan, Başbakan Erdoğan'ın teklife olumlu baktığını ve teklif üzerinde değerlendirme yapacaklarını açıkladığını söyledi. Yeni yasama döneminde konu üzerinde çalışılacağını belirten Çağlayan, bunun toplumsal dayanışmayla mümkün olabileceğinin altını çizdi.

En Çok Aranan Haberler