YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bomba Imha Robotları, Antalya'da Test Edildi

Antalya’nın Alanya ilçesinde düzenlenen 'Güvenlik ve Arama Kurtarma Robotları Yaz Okulu' adlı çalıştayda, robot sistemlerinin...

Antalya’nın Alanya ilçesinde düzenlenen 'Güvenlik ve Arama Kurtarma Robotları Yaz Okulu' adlı çalıştayda, robot sistemlerinin uzaktan kumanda edilebilirliği test edildi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Dr. Haldun Komsuoğlu'nun kurucusu olduğu 'Robolit' adlı şirket, Alanya'da 'Güvenlik ve Arama Kurtarma Robotları Yaz Okulu' çalıştayı düzenlendi. Kargıcak beldesinde bulunan Drita Otel'de yapılan etkinlik, 5 gün sürdü. Çalıştaya 16 ülkeden 69 akademisyen, arama- kurtarma ekibi temsilcisi, ticari firma yetkilileri ve ABD'nin robot standartlarını belirleyen devlet kurumu Task Force (Görev gücü) yetkilisi katıldı. Çalıştayın son gününde, ABD İç Güvenlik Departmanı'nın desteğiyle kurulan alanda, robot sistemlerinin uzaktan kumanda edilebilirliği test edildi.

Çalıştay hakkında bilgi veren Dr. Haldun Komsuoğlu, Türkiye'nin bu çalıştay sayesinde robot sistemlerinin test edildiği 5'inci ülke olduğunu söyledi. Çalıştayda, akademik, ticari ve devlet kurumlarının bir araya getirildiğini belirten Komsuoğlu, robotların yeni algılayıcı sistemlerini kullanarak hiçbir dış komut almadan otomatik olarak labirentlerde ve engebeli arazilerde hareket edebilme yeteneklerini test ettiklerini söyledi. İnternet gezgini programı vesilesiyle birçok robotik sistemin uzaktan kumanda edilebilirliğinin de test edildiğini ifade eden Dr. Haldun Komsuoğlu, bu robotik sistemlerin, terörle mücadele eden Türkiye'de el yapımı bombaların tespiti ve imhasında kullanılabileceğini dile getirdi.

Türkiye'nin doğu bölgesinde çok ciddi terör olaylarının yaşandığına dikkat çeken Komsuoğlu, "Terör olayları içerisinde ülkemizin canını ise en fazla el yapımı bombalar yakıyor. Yaptığımız çalıştayda kullanılan robotik sistemler, bu tür patlayıcıların tespiti ve imhası yönünde bir fiil kullanılabilir. ABD ordusunun, Irak ve Afganistan'da yaptığı çalışmalar buna örnek verilebilir. Avrupa'daki birçok ülkenin bomba imha gruplarının kendi çalışmaları içerisinde kullandıkları robotlar da buna örnek teşkil edebilir. Ancak yurt dışındaki bir uygulama, ülkemizin doğusundaki doğal koşullarda direk uygulanamayabilir. Bu çalıştayda ülkemizin ihtiyaç duyduğu bomba imha teknolojilerini geliştirebilecek robotik bilgi birikimini sağlamaya çalıştık. Bu sistemlerin, ülkemizdeki can kayıplarını önlemenin ötesinde, terör sorununa da çözüm sağlamak konusunda ciddi katkıda bulunacağına inanıyorum." dedi.

Washington Task Force Arama - Kurtarma Gücü Ekip Lideri Parry Boogard, arama - kurtarma ekiplerinin, girilmesi tehlikeli olan felaket bölgelerine önce robotları sokarak alan hakkında ön bilgi sağladıklarını belirtti. Boogard, bu teknolojinin sadece kentsel arama - kurtarma konusunda değil, terör bölgelerinde patlayıcıları da tespit etmekte kullanıldığını ifade etti.

Çalıştayı ziyaret eden Kargıcak Belediye Başkanı MHP’li Zihni Asiltürk, 16 ülke temsilcisinin beldede düzenlenen çalıştaya katılmasını önemsediğini, bu tür etkinliklerin tanıtıma katkı sağladığını kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler