HABER

"Bor geleceğin petrolüdür"

KÜTAHYA (İHA) - Türkiye'nin kalkınması için önemli bir potansiyel olarak görülen bor madenlerinin geleceği, Kütahya'da düzenlenen uluslararası sempozyumda tartışıldı.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nin (DPÜ) ev sahipliğinde bugün başlayan sempozyuma yurt içi ve yurt dışından onlarca bilim adamı katıldı. Konferansın ilk gününde Türk bilim adamları, bor minerallerinin endüstriyel uygulamalarla ilgili fiziki, kimyevi, metalurjik ve diğer özelliklerini ele aldı.

Borla ilgili en son bilimsel gelişmeleri ve borun ekonomik, stratejik ve politik boyutlarını anlatan Prof. Dr. Okan Addemir, borun geleceğin petrolü olduğunu söyledi. Addemir, "Dünya bor rezervinin yüzde 65'i Türkiye'de. Ama bunu yeterince dünyaya pazarlayamadığımız bir gerçek. Günümüzde bor madeninin kullanılmadığı bir sanayi dalı neredeyse yok. Bunun dışında bor madeni, geleceğin petrolüdür de" diye konuştu.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Güner Önce de "Üniversite olarak Türkiye'de bir ilke imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ülkemizde ilk defa bor sempozyumunu biz gerçekleştiriyoruz. 2 gün sürecek sempozyuma yurt içi ve yurt dışından onlarca bilim adamı katılarak bildiri sunacak" dedi.

Yarın sona erecek sempozyumda bor minerallerinin bilimsel ve teknolojik özellikleri, dünyada ve Türkiye'de bor potansiyeli, bor madenciliği, bor zenginleştirme, bor kimyasalları, pazarlama ve ekonomi, bor politikaları ile bor ürünleri konuları ele alınacak.
Sempozyuma Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Almanya, Nijerya, Japonya, İsviçre, Rusya, Kanada, Çin ve Gürcistan'dan çok sayıda bilim adamı katıldı.

En Çok Aranan Haberler