Bor madeni, atom numarası 5 olan ve periyodik tabloda B sembolüyle gösterilen bir elementtir. Yarı metal olan bor hem Güneş Sistemi hem de Dünya kabuğunda oldukça düşük miktarda bulunur. Sert yapıya sahip ve ısıya dayanıklı bir maden olan bor, ilk olarak Tibet’te kullanılmıştır. Sonraki yıllarda ise Hititler ve Sümerler, boru gümüş ve altın işlemeciliğinde kullanmıştır.
Önümüzdeki dönemlerde petrolden daha değerli olacağı öngörülen bor madeni, nötronları absorbe edebilme özelliğine sahiptir. Bu özelliği ile vazgeçilmez bir maden olarak öne çıkar. Pasif-aktif güvenlik sistemlerinde oldukça önemli bir role sahip olan bor, bazı maddelerin iletkenliklerini azaltmayı da sağlar. Uzay teknolojisinde de kullanılan bir madendir. İnsan hayatında önemli bir yer tutar. Nükleer yakıt teknolojisi, elektronik rafinasyon, dezenfektanlar ve antiseptiklerde de kullanılır.
Bor madenini kullanarak yapılabilecek pek çok şey vardır. Çok kullanılmayan bir maden gibi görünse de aslında insan hayatı açısından önemlidir. Sabun ve deterjan üretiminde oldukça sık bor kullanılır. Ayrıca bitki ve böcek öldürücülerin ve dezenfektanların içinde de bu madenden yararlanılır. İlaç ve kozmetik ürünlerinde, temizlik malzemelerinde, bilgisayar teknolojilerinde de bor kullanılır.
Dünyadaki bor rezervinin %72’si Türkiye’dedir. Ülkemizde en çok bor bulunan yerler ise şunlardır:
400’den fazla kullanım alanına sahip bor, insan hayatı için büyük öneme sahip bir madendir. Bor madeni kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir: