YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borç Erteleme Müracaatında Son 3 Gün

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tabii afetler nedeniyle yapılacak borç ertelemesiyle...

Borç Erteleme Müracaatında Son 3 Gün

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tabii afetler nedeniyle yapılacak borç ertelemesiyle ilgili karar gereğince müracaatların 28 Eylül Cuma günü sona ereceğini bildirerek, “Üreticilerimizin bir an önce başvuru yapmasında fayda var” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Şemsi Bayraktar, 28 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararının, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren, 60 ilde sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler nedeniyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören çiftçinin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçlarının 28 Ağustos 2012 itibarıyla 1 yıl süreyle ertelenmesini içerdiğini hatırlattı. Bayraktar, bu üretim sezonunda, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetleri ve benzeri risklerin tarım ürünlerine önemli zarar verdiğine dikkat çekti.

MÜRACAAT ZİRAAT BANKASI VE TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNE YAPILACAK

Hemen hemen ülke genelini kapsayan afetlerin ardından TZOB’un çabalarıyla, afetlere maruz kalan ve bu afetler nedeniyle en az yüzde 30 oranında zarar gören çiftçi kayıt sistemine kayıtlı gerçek ve tüzel kişi üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan düşük faizli kredi borçlarının ertelendiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Söz konusu kararnameyle; 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri ve seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören ve bu durumları İl veya İlçe Hasar Tespit Komisyonlarınca belirlenen gerçek veya tüzel kişi üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandırılan ve kararın yayım tarihi itibarıyla vadesi, taksit vadesi ve hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte vadesi 1 yıl içinde dolacak olan veya vadesinden itibaren 90 günlük süre içinde olan tarımsal kredi borçları, vadesinde/taksit vadesinde/hesap devresinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk edilmek suretiyle 1 yıl süreyle ertelendi.

28 Ağustos 2012 itibarıyla borçları vadesinden itibaren 90 günlük süre içinde olan veya tasfiye olunacak alacaklar hesaplarına aktarılmış bulunan gerçek ve tüzel kişi üreticiler, 28 Ağustos 2012’den itibaren 1 ay içinde, kredi borçlarının vadesi, taksit vadesi, hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte 28 Ağustos 2012’den itibaren 1 yıllık süre içinde dolacak olan gerçek veya tüzel kişi üreticiler ise vadesinden, taksit vadesinden, hesap devresinden itibaren 1 ay içinde Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatiflerine müracaat etmeleri gerekiyor.”

Söz konusu afetlerden zarar gören ve çok güç durumda kalan çiftçilerin yüzde 5 faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle de olsa borçlarının ertelenmesinin olumlu olduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

“Ancak kararnamenin sadece düşük faizli kredileri kapsaması ve 60 il sınırlaması uygulamaları değiştirilmezse pek çok üreticimiz borç ertelemesinden yararlanamayacaktır. Tabii afetler nedeniyle yapılacak borç ertelemesi kapsamındaki il sayısının 60’dan 81’e çıkarılmasıyla ilgili Hazine Müsteşarlığı’nca yapılan çalışmanın bir an önce tamamlanarak uygulamaya girmesi gerekir. Beklenti içinde olan ve ödeme sıkıntısı yaşayan üreticilerimiz ne yapacaklarını bilememektedir. Düşük faizli kredi dışında da kredi kullanan üreticilerimizin de borçlarının ertelenmesi, üreticilerimizin üretime devamı bakımından büyük önem arz etmektedir. Yeni üretim döneminde yıllık gelirinin önemli bir bölümünü kaybetmiş ve ödeme güçlüğü içine düşmüş üreticilerimiz, başta girdi kullanımı olmak üzerde krediye ihtiyaç duymaktadır. Söz konusu kararın üreticilerimiz için taşıdığı önem dikkate alınarak ivedilikle gerekli çalışmaların tamamlanması büyük önem arz etmektedir. Ayrıca, üreticinin yeni üretim döneminde de tefecilerin eline bırakılmadan kredi kullanabilmesiyle ilgili gerekli tedbirler alınmalıdır.”

KARAR KAPSAMINDAKİ İLLER

Kararname ise; Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Aydın, Bartın, Bayburt, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gümüşhane, Hatay, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yalova, Yozgat ve Zonguldak illerindeki tabii afetleri kapsıyor.

KARAR KAPSAMINA ALINACAK İLLER

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın kendisini ziyaretinde, 60 ile ek olarak Adıyaman, Artvin, Balıkesir, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Düzce, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Kırıkkale, Kırklareli, Mardin, Ordu, Rize, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Tekirdağ illerinin de tabii afetler nedeniyle yapılacak borç ertelemesi kapsamına alınmasıyla ilgili Hazine Müsteşarlığı’nca çalışma yapıldığını bildirmişti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler