HABER

Borçlu belediyeden hizmet üreten belediyeye

İçişleri Bakanlığınca KHK kapsamında görevlendirme yapılan Ağrı'nın Diyadin Belediyesi, bir taraftan önceki yönetiminden kalan borçları öderken, diğer yandan ilçeye tarihinde görmediği hizmeti sunuyor - Diyadin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Öner: - "Diyadin Belediyesinin biz görevi devraldığımızda 13,5 milyon liraya yakın borcu vardı. Biz bir taraftan bugüne kadar verilmeyen hizmetleri verirken bir taraftan da bu borcu 7 milyon liraya kadar düşürdük" - "Diyadin, altyapı anlamında sıfır denecek konumdayken bugün kanalizasyon, yağmur suları, içme suyu, altyapısıyla yeniden bir ilçe görünümüne kavuştu" - "Önceki yönetim döneminde terör örgütüne maalesef eleman kazandıran bir binayı Gençlik, Kültür ve Sanat Merkezi haline getirdik"

SITKI YILDIZ - İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında görevlendirme yapılan Ağrı'nın Diyadin Belediyesi, bir taraftan DBP'li belediyeden kalan borçları öderken, diğer yandan ilçeye tarihinde görmediği hizmeti sunuyor.

Görevlendirme öncesi yılların ihmali ile belediye hizmetlerinden yoksun kalan Diyadin, görevlendirmeyle başta altyapı ve üstyapı çalışmaları olmak üzere birçok hizmete kavuştu.

Göreve geldiği ilk günden itibaren altyapı, üstyapı, içme suyu, bozuk yollar, aydınlatma gibi konulardaki sorunlara el atan Diyadin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Olgun Öner, önceden hizmet üretmeyen belediyeyi önemli hizmetlerin verildiği kuruma dönüştürdü.

Olgun Öner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, illegal faaliyetleri veya terör örgütüne destekleri nedeniyle görevden alınan eski yönetimden büyük sıkıntılarla devraldıkları belediyeyi belediyecilik anlayışı ve mantığına yakışan şekilde yönettiklerini ifade etti.

Öner, "Diyadin Belediyesinin biz görevi devraldığımızda 13,5 milyon liraya yakın borcu vardı. Bu borç piyasa borcu, esnafa olan borçlar, alınan malların ödenmediği borçlar ve hizmet adı altında yapıldı denilen işlerin borçlarıydı. Biz bir taraftan bugüne kadar verilmeyen hizmetleri verirken bir taraftan da bu borcu 7 milyon liraya kadar düşürdük." diye konuştu.

- Diyadin gerçek anlamda belediye hizmeti almaya başladı

İlçenin imar ile ilgili problemini birinci etap çalışmasını bitirip, ikinci etaba geçerek çözmeye çalıştıklarını aktaran Öner, bunun dışında yol genişletme, altyapı ve üstyapı çalışmaları, asfalt, yeni yollar, kaldırım ve parke taşı çalışmaları gibi çok sayıda projeyi bitirdiklerini anlattı. Öner, şöyle devam etti:

"Önceki yönetim döneminde terör örgütüne maalesef eleman kazandıran bir binayı Gençlik, Kültür ve Sanat Merkezi haline getirdik. Bunun dışında belediyemiz tarafından Göl Mahallesi'nde 15 bin metrekarelik alanda park, 14 Nisan Mahallesi'nde 5 bin metrekarelik park yapılarak daha yeşil bir Diyadin için çocuk oyun parkları ve dinlenme alanları hizmete sunulmuştur. İlçemizdeki okullara 4 küçük ebat ve 3 orta ebatlarda çocuk oyun alanları yapılarak öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur. Atatürk Mahallesi'nde gelişme çağına gelmiş çocuklara yönelik çocuk oyuncak evinin çalışmaları tamamlanarak halkımızın hizmetine sunulmuştur. Yine ilçemiz cadde ve sokaklarında, tüm mahallelerimizde yaklaşık 11 milyonluk maliyetle 30 kilometreden fazla asfalt döşemesini gerçekleştirdik. Ara yollarda, çeşitli caddelerimizde yaklaşık 35 bin metrekarelik alanda kilitli parke taşı döşeme çalışmalarımızı tamamladık."

Öner, Göl Mahallesi'nde Öğretmenevi'nin alt katında belediyeye ait binada kurdukları kütüphanenin hizmete alındığını ifade etti.

- İlçe sağlıklı su içmeye başladı

Şehir merkezinde bulunan ve tehlike arz eden metruk binaların yıkım işlemlerinin belediyece yapıldığını anımsatan Öner, özellikle ilçenin önemli sorunları arasında görünen içme suyu sorununu çözdüklerini belirtti. Öner, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Diyadin, altyapı anlamında sıfır denecek bir konumdayken, bugün kanalizasyon, yağmur suları, içme suyu, altyapısıyla yeniden ilçe görünümüne kavuştu. Vatandaşlarımız artık sağlıklı içme suyunu kesintisiz şekilde almaya başladı. Çalışmalarımız devam ediyor. Turizm sektöründe hizmet veren kaplıcalarımızın içme suyu sorununu çözmek amacıyla 100 metreküplük su deposu ve şebeke hatları tamamlanarak hizmete sunulmuştur. 1 milyon 100 bin lira maliyetle Diyadin Şehirlerarası Otobüs Terminali'ni bitirerek hizmete aldık. Gelecek dönemde ilçeyi projelerle güzelleştirmeye devam edeceğiz."

- Ulaşım sorununu çözüldü

Diyadin'in görevlendirme öncesi çamur ve toz içerisinde olduğunu aktaran Öner, altyapı çalışmalarının ardından kilit parke taşı, stabilize, asfalt, kaldırım ve ışıklandırma çalışmalarına hız verdiklerini vurguladı. Öner, şunları söyledi:

"İlçemizin en büyük sorunlarının başında gelen ulaşım sorununu da çözdük. İlçemiz Göl, Atatürk, Fatih, Murat ve Ketenpınar mahalleleri yollarımızı 30 kilometre sıcak asfalt ile buluşturduk. Diyadin'de muhtelif cadde ve sokaklarda, asfaltlama ve parke yapım çalışmaları öncesinde yağmur suyu giderleri, yağmur suyu kanalları ve ızgaraları yapımı, parsel baca yükseltilmeleri çalışmaları yapılarak hizmete sunulmuştur. Sanayi sitesindeki esnaflarımızın ulaşım sorununun çözülmesi ve ilçe hastanemizdeki otopark sorununun giderilmesi amacıyla asfaltlama çalışmaları yapılarak kamu kurum ve kuruluşlarına çeşitli yardımlarda bulunulmuş olup yollar asfaltlanıp hastane acil otoparkının ise genişletilmesi sağlanmıştır."

Öner, asfaltlama çalışmalarıyla vatandaşları yazın tozdan, kışın da pislik ve çamur deryasından kurtardıklarına işaret etti.

- Belediyenin hizmetleri sürecek

140 kilometre şehir içi içme suyu şebeke hattı döşeme işinin İller Bankasının onayından geçtiği müjdesini veren Öner, şu an devam eden ve projelendirme aşamasında olan çalışmalara ilişkin şu bilgileri aktardı:

"İlçemizde içme suyu şebeke hatlarının güçlendirilmesi amacıyla yaklaşık 360 bin maliyetle İçme Suyu Ana İsale Hattı Yenileme ve Onarım İşi ihale işlemleri tamamlanmış olup yüklenici firma çalışmalara başlayacaktır. Yine 64 bin metrekarelik alanda kilitli parke taşı döşeme çalışmalarımız planlanmakta olup bu hususta İller Bankasından ihtiyaç duyulan 3,5 milyonluk kredi çekme talebinde bulunduk."

Öner, ihtiyaç ve yoğun talepler doğrultusunda yaklaşık 750 bin lira maliyetle 4 adet taziyeevi yapımı, 1,5 milyonluk iş makinesi alımı yapıldığını, 210 bin maliyetle 2018 yılı ramazan ayında şenlikler düzenlendiğini söyledi.

- Kaderine terk edilen kaplıca ve kanyon ilçenin turizm yüzü olacak

İlçenin turizmdeki önemli değerlerinden olan Diyadin Kaplıcaları ve Diyadin Kanyonu ile ilgili de önemli projeleri hayata geçirdiklerini vurgulayan Öner, şöyle konuştu:

"Kendi kaderine terk edilen jeotermal kaynaklı kaplıcalarda ulusal ve uluslararası turizm hareketlerine katkı sağlayacak modern tesisler oluşturmayı hedeflemekteyiz. Isı kaynaklı 78 santigrat derece jeotermal suyunun değerlendirilerek belediyemize ait alanda konaklama alanlarının da olacağı modern sağlıklı kaplıca tesisleri çalışmaları projelendirme aşamasındadır. Vatandaşlarımızın dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılamak, aileleriyle birlikte vakit geçirmesi için Diyadin Kanyonları sahasında mesire alanı çalışması devam etmektedir. 450 bin lira maliyetle Diyadin Kanyonları Mesire Alanı'nın çalışmalarını yüzde 70 oranında tamamladık."

- "Hizmet Kapınızda"

Yaklaşık 3 milyon liraya hayvan pazarı ve mezbaha yapım işi çalışmalarına başlandığına dikkati çeken Öner, "Hizmet Kapınızda" projesi kapsamında yaklaşık 6 bin ailenin ziyaret edildiğini, ihtiyaç sahiplerine maddi ve manevi destek sağlandığını ve aile ile okul ziyaretleri yapıldığını kaydetti.

Eski DBP'li Diyadin Belediye Başkanı Hazal Aras, belediyeye görevlendirme yapılmadan önce "terör örgütü PKK'ya yardım ve yataklık yapmak" suçundan tutuklanmış, İçişleri Bakanlığınca 11 Eylül 2016 tarihinde belediyeye görevlendirme yapılmıştı.

En Çok Aranan Haberler