İngiltere'nin AB'deki geleceğini belirleyecek referanduma saatler kala taraflar kararsız seçmenleri ikna edebilmek için son hamlelerini yapıyor. Türkiye de, kampanyanın son günlerinde öne çıkan gündem maddesi oldu.
Wembley Stadyumu'nda BBC'nin düzenlediği açıkoturum programında konuşan, AB'den ayrılmaya karşı kampın önde gelen ismi Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, aralarında eski belediye başkanı Boris Johnson'un da bulunduğu ayrılma yanlılarını 'Türkiye konusunda söyledikleri yalanlarla insanları korkutmaya çalışmakla' suçladı.
'AB'den ayrılma' yanlılarının göç konusunda 'korku projesinden' çok 'nefret projesi' yürüttüğünü belirten Khan, "Türkiye AB'ye girmek üzere değil" derken ayrılma yanlısı İşçi Partisi milletvekili Gisela Struart ise İngiliz hükümetinin 'aktif olarak Türkiye'nin AB üyeliğini hızlandırmaya çalıştığını' ifade etti.
Ayrılma yanlıları Türkiye'nin AB'ye üyeliğiyle İngiltere'nin Türkiyeli göçmen akınına hedef olacağını söylüyor.
Başbakan David Cameron daha önce de Türkiye tartışmalarıyla ilgili olarak müzakere süreci bu hızla devam ederse "Ankara'nın 3000 yılına kadar AB üyesi olamayacağını" ifade etmişti.
İngiltere'den gelen bu açıklamalar Türkiye'de rahatsızlık yaratıyor.
BBC'nin Newsnight programında soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başdanışmanlarından İlnur Çevik, "Cameron'un Avrupa Birliği üyelik arayışımızda bizim baş destekçimiz olduğunu sanıyorduk. Şöyle izah edeyim, gerçekten, gerçekten şaşkına döndük" dedi.
Çevik tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Türkler, AB üyelik sürecimizde İngilizlerin itici güç olduğunu ve bizi sonuna kadar götüreceklerini düşünüyordu. Cameron'un sözlerinden gerçekten kandırıldığımızı hissettik. 'Zaten hiçbir zaman birliğe giremeyecekler, biz yalnızca destekleyeceğiz dedik' demesi, bu tip bir tavır Türkleri derinden üzüyor."
"Biz (AB'ye) yalnızca Cadbury ve Maltesers çikolataları ürettiğiniz için girmeyeceğiz. Eğer Avrupa Birliği Türkiye'ye Schengen'le gelen vize kısıtlamalarını kaldırsa bile İngiltere'nin de vize sistemi var, dolayısıyla zaten vize kısıtlamaları varken Türkler nasıl girsin ki."
Çevik, İngiltere'nin AB'den çıkıp çıkmamasıyla ilgili bir soruya da "Bunu söylemek bize düşmez… ama biz (Türkiye olarak) bir gerekçe olarak kullanılmamalıyız" yanıtını verdi ve "Bizi denklemden çıkarmanız lazım" dedi.