İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), yurtdışı borsalardaki olumsuz gelişmelerin yanı sıra, yurtiçinde siyasi cephede yaşanan tartışmaların da etkisiyle yaşanan düşüş hareketinin ardından günün ikinci yarısında bir miktar tepki alımı ile karşılaştı.
İlk seansta yoğun satış baskısı ile 42812 puana kadar gerileyen Bileşik Endeks, tepki alımları ile 43000 üzerine çıkarak, ilk seansı 43039.87 puan ile yüzde 2.96 oranında düşüşle tamamladı.
İkinci seansta tepki alımları ile 43500 bölgesinin üzerine çıkan İMKB 100 Endeksi, 43250-43500 aralığında hareket etti ve günü 43317.49 puan ile (yüzde 2.33) 1033.29 puan ekside tamamladı.
İkinci seansta hacim 787.401.978 YTL olurken, toplam işlem hacmi 1.601.732.044 YTL olarak gerçeklşeti.
Dün Avrupa ve ABD'den gelen verilerin beklentilerin altında olması, özellikle de ABD ISM endeksinin beklenmedik bir şekilde düşüş göstererek yeniden resesyon korkularını gündeme getirmesi, İngiliz The Royal Bank of Scotland'ın sermayesini güçlendirmeye ihtiyacı olduğu ve zor durumda olduğunu belirterek Avrupa Merkez Bankası'na (ECB) başvuru yaptığına yönelik olarak çıkan söylentiler dünya borsalarında olduğu gibi İMKB'de de satışların gelmesine neden oldu.
ABD borsalarında yüzde 3 civarındaki sert düşüş hareketinin ardından, Asya'da bu sabah Nikkei Endeksi'nin yüzde 4.7 oranında gerilemesi, diğer Asya borsalarında da yüzde 3'lere varan düşüş yaşanması ve Japon Yeni'nin değer kazanması İMKB'nin dün kaydettiği yüzde 2.99'luk düşüşün ardından bugün de güne hızlı satışlarla başlamasına neden oldu.
Resesyon endişeleri ile birlikte ABD Merkez Bankası'nın (FED) 18 Mart tarihinden önce faiz indirmek için erken toplantı yapacağına yönelik spekülasyonların tekrar gündeme gelmesi ile yurtdışı piyasalarda gözlenen toparlanma hareketine rağmen İMKB'deki kaybın diğer piyasalara göre yüksek olması ve tepki alımlarının sınırlı kalması, yurtiçinde türban konusunda yaşanan tartışmalara bağlanıyor.
Yurtiçinde türban konusunda TBMM'de başlayan ilk tur oylama ile ilgili gelişmeler izlenmeye devam edildi.
ABD'de dün Richmond Fed başkanı Jeffrey Lacker'ın başka faiz indirimlerinin olası bir hafif resesyonu önlemek için gerekli olabileceğini kaydetmesi ertesinde FED kurulu üyesi Randall Kroszner'ın TSİ 19:30 ve Philadelphia Fed başkanı Charles Plosser'in TSİ 20:40'da yapacakları konuşmalar beklendi.
Yarın Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile İngiltere Merkez Bankası'ndan (BOE) gelecek faiz kararları da piyasalar açısından önemli bulunuyor.
Ayrıca bugün özellikle gelişmekte olan ülkelere olumluyansıdığı gözlenen ABD 4. çeyrek tarım dışı üretkenlik ve iş gücü maliyetleri rakamlarının ardından ABD'de yarın çıkacak haftalık işsizlik başvuruları ve Aralık ayı bekleyen ev satışları endeksi verisi ile açıklanacak kar rakamları bekleniyor.