Gayrimenkul sertifikaları, yeni bir sermaye piyasası aracı olarak Borsamızda işlem görmeye başladı. 29-31 Mart 2017 tarihlerinde gerçekleştirilen halka arzda, toplam 143,2 milyon TL değerinde gayrimenkul sertifikasının satışı gerçekleştirildi. 42,50 TL’den satılan gayrimenkul sertifikaları yerli bireysel yatırımcılardan kayda değer bir talep gördü.
Borsa İstanbul Yöentim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, sertifikaların 4.620 yerli bireysel yatırımcı tarafından satın alındığını söyledi. Söz konusu yatırımcıların yaklaşık yüzde 40’ını (1.858 kişi), daha önce hiç pay senedi almayıp, ilk kez gayrimenkul sertifikası alarak Borsada işlem yapan yatırımcıların oluşturduğunu söyleyen Karadağ; “Daha önceden pay senedi almış olmakla birlikte son bir yıldan beri pay senedi almamış yatırımcılardan gayrimenkul sertifikası alan yatırımcı sayısı ise toplam yatırımcıların %16’sını (747 kişi) oluşturdu.
TOKİ tarafından ihraç edilen Park Mavera 3 gayrimenkul sertifikaları 7 Nisan Cuma günü Borsamızda işlem görmeye başladı. İlk işlem gününde yaklaşık 2,5 milyon TL tutarında işlem hacmi gerçekleşti. Böylece gayrimenkul sertifikaları ilk işlem gününde pay piyasasında işlem gören menkul kıymetler arasında işlem devir hızı (işlem hacmi/piyasa değeri) açısından 58. sırada yer aldı.” dedi.
Himmet Karadağ, Halka arzdan veya piyasadan sertifika alan bir yatırımcı elindeki sertifikaları borsada satabilme, konuta dönüştürebilme veya vade sonunu bekleyerek, nakite çevirebilme imkanına sahip olacağını ifade etti.
Sertifikaların getiri yapısı klasik finansal ürünler gibi ciddi bir finansal okuryazarlık gerektirmediğini kaydeden Karadağ; “Finansal analiz, rasyoların yorumlanması, risk, getiri ve değerleme hesaplarının yapılması gibi derinlemesine analizlere ihtiyaç duymadan yatırım yapılabilecek bir ürün. Gayrimenkul sektörü hakkında farklı eğitim ve yaş seviyelerinden tüm grupların fikir sahibi olduğu ve ilgilendiği düşünüldüğünde ürüne olan ilginin giderek artması beklenebilir. Bu nedenle sertifikaların sermaye piyasalarımızda yer alan yurtiçi aktif yatırımcı sayısını artırma potansiyeline sahip olduğu söylenebilir.
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı’nda yer alan “Finansal Ürün ve Hizmet Çeşitliliğinin Artırılması” ve “Piyasaların ve Finansal Altyapının Geliştirilmesi” politikaları ve Borsa İstanbul’un finansal süpermarket olma stratejik hedefi çerçevesinde yapılan çalışmalar sonucunda sermaye piyasalarımıza yeni bir ürün kazandırıldı. ” diye konuştu.
Detaylı bilgi için:
http://www.borsaistanbul.com/urunler-ve-piyasalar/urunler/gayrimenkul-sertifikalari